• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Főételek arrow Rakott tészta szarvashússal és erdei gombákkal
Rakott tészta szarvashússal és erdei gombákkal PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Mons. Chien   
2009. december 10.
  • Rakott tészta szarvashússal és erdei gombákkal24 db lasagne tészta lap
  • 40 dkg darált szarvas lapocka
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl olíva olaj
  • 30 dkg barna csiperke
  • 5 dkg szárított vegyes erdei gomba
  • 0,5 l paradicsomlé
  • 0,5 l tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál keményítő
  • 1 tk őrölt rozmaring
  • 2 tk szárított bazsalikom
  • 1 tk szurokfű
  • 1 tk kakukkfű 
  • 0,5 dl száraz furmint
  • só, bors
  • 15-20 dkg reszelt ementáli sajt
A finomra felvágott vöröshagymát lepirítjuk az olajon, majd hozzáadjuk a vajat, a zúzott fokhagymát és a darált szarvashúst. Gyakori kevergetés mellett, közepes lángon fehéredésig pároljuk (kb. 20-25 perc) majd hozzáadjuk a jól megmosott és felszeletelt erdei csiperkét. Ekkor sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt tovább pároljuk, és ha a csiperke már kiengedte a levét, beletesszük az előzőleg szintén megaprított és legalább egy órán keresztül hideg vízben áztatott erdei gombakeveréket (vargánya, róka-, galamb-, szegfűgomba stb.).  
 Ha a gombás húskeverékünk már kicsit a zsírjára pirult, öntsük fel a paradicsomlével (legjobb természetesen a nagyi-féle házi), majd fűszerezzük. 5 perc lassú forralást követően adjuk hozzá a tejet és a benne elkevert keményítőt, majd forraljuk jól össze az egészet. Végül bolondítsuk meg a szószt egy kevés száraz furminttal, ami  általában igen jó kísérője mind az erdei gombáknak, mind pedig a szarvashúsnak. Ha ezzel is megvagyunk, egy megfelelő méretű tepsit, vagy tűzálló tálat vajazzunk le és alakítsunk ki benne 4 réteget a szószból és a tésztából úgy, hogy legalulra és legfelülre szósz kerüljön. Az így elkészült alkotásunkat helyezzük 160-170 fokos sütőbe és süssük kb 40 percig. Ekkor szórjuk meg a sajttal a tetejét  és 180 fokon kb. 15 perc alatt pirítsuk rá. Ha készen vagyunk, tálalás előtt érdemes a tésztát kicsit pihentetni, hogy könnyebben tudjunk szép szeleteket vágni belőle.
 
Borajánló:
 
Egy igazán kiváló, érett, fajtajelleges tokaji furmintot ajánlok hozzá, mint amilyen az Illés Pincészet 2004-es évjáratú száraz Furmintja. Érdemes érte ellátogatni Erdőbényére, vagy Bodrogkisfaludra...
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2009. december 10. )
 
< Előző   Következő >