• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap
Rozmaringos borjúsaslik PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2007. augusztus 22.
  • 80 dkg szarvasborjú színhús
  • 40 dkg sváb szalonna
  • 8 db paradicsom
  • 8 db rozmaring ág
  • 2dl olaj
  • 1 fej fokhagyma
  • só, bors, kakukkfû

Csak akkor álljunk neki az étel elkészítésének, ha már rendelkezésünkre áll a 8 db, kb. 30 cm hosszú, fásabb szárú rozmaringág, amiket idõsebb rozmaringbokrokról metszettünk levéllel. A szarvasborjút ekkor lehártyázzuk, és elõbb szeletekre, majd kétujjnyi csikokra, végül pedig egyenlõ méretû négyzetes darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A szalonnát szintén hasonló méretûre daraboljuk, majd mind a hús-, mind pedig a szalonnadarabokat egyenként átlyukasztjuk egy vékony pengéjû késsel. Ezt követõen az olajból, a fokhagymából és a morzsolt kakukkfûbõl pácot csinálunk és beleforgatjuk a húst, amit 1-2 órán keresztül benne is hagyunk. Ez idõ alatt a paradicsomokat félbevágjuk és átlyukasztjuk, a rozmaring ágak végét pedig kihegyezzûk. Miután a pácból kivettük a húsdarabokat, a leveles rozmaring ágakra húzzuk õket a szalonna és paradicsomdarabokkal váltakozva. Keményfa parázs felett sütjük legalább 40 percig, ha pedig a tûz idõközben lángra kapna a szalonna zsírjától, permetezzünk rá bor és víz 1:1 arányú keverékébõl. Az elkészült nyársakat frissen sült fehér kenyérrel és mozzarellás zöldsalátával tálaljuk.

 Borajánló:

Két elképzelésem van: ha ez a vacsora egy könnyed baráti összejövetel, fogyasszunk hozzá valami fûszeres, erõteljesebb savgerinccel rendelkezõ érdekes rozét (akár fröccsnek is), ha viszont komolyabb alkalomról van szó, mindenképpen egy karakteres Egri Pinot Noir-t javaslnék az asztalra tenni.  

 

Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2007. szeptember 13. )
 
< Előző

Bejelentkezés






Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Hírszolgáltatás

 

Keresés

Szavazások

Milyen új szolgáltatást indítsunk portálunkon?
 

Online felhasználók

Jelenleg 10 vendég online

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesíteni tudjuk játékainkról, gasztronómiai rendezvényekrõl valamint különleges ajánlatainkat eljuttathassuk önnek!


HTML formátum?

Partnereink

 
Hódítás
_blank

Cimkék