Bor És Vad - Libamáj pástétom birsalmazselével

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Előételek arrow Libamáj pástétom birsalmazselével
Libamáj pástétom birsalmazselével PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2009. október 30.
  •  1 db hízott libamáj
  • 10 dkg libazsír
  • 1 ek vegyes virágméz
  • 0,5 dl borpárlat
  • 1 dl aszúbor
  • só, feketebors
  • 3 db birsalma
  • 6 ek barnacukor
  • 1 ek zselatin
A libamájat megtisztítjuk az erektől, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.  A szeleteket sózzuk, borsozzuk, megcsorgatjuk a mézzel majd jól belocsoljuk  a borpárlat (vagy jó minőségű konyak) és az aszúbor keverékével. Az így előkészített májat egy befőttesüvegbe tesszük és hozzáadjuk a libazsírt. A megtöltött üveget beleállítjuk egy lábos vízbe, majd 40 percig forraljuk. Ezután egy megfelelő porcelánformába egyengetjük a májat és a tetejét meglocsoljuk a főzés közben képződött pecsenyezsírral.


Amíg a pástétom a hűtőszekrényben dermed, addig elkészíthetjük a birsalmazselét az alábbi módon: A birsalmákat megmossuk, majd negyedbe vágjuk és kiszedjük a magházukat, illetve a legbelső fás részeket. Az apróra vágott birsalmát ezután feltesszük főni annyi vízzel, ami éppen ellepi és teljesen puhára főzzük benne. Ha ezzel megvagyunk, hozzáadjuk a barnacukrot és a kevés hidegvízben feloldott zselatint, majd botmixerrel jól összetörjük. Szintén kihűtve adjuk a libamájpástétomhoz meleg pirítóskenyérrel.
 
Borajánló:
 
Ehhez a királyi étekhez egy nemkülönben királyi bor illik: ha tehetjük, fogyasszunk hozzá a Hudácskó Pincészet 2003-as évjáratú aszúesszenciájából, mely 2009-ben a legmagasabb pontszámot elért magyar bor volt a XXXI. Országos Borversenyen.
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2009. november 11. )
 
< Előző   Következő >