Bor És Vad - Vargányás rizottó

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Vargányás rizottó
Vargányás rizottó PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Giorgio   
2009. augusztus 20.
  • Vargányás rizottó1 l húsleves
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 db zellerszár
  • 50 dkg kerekszemű rizs
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg parmezán
  • 1 ek szarvasgombás olaj
  • 5 dkg szárított, vagy 30 dkg friss vargánya, ill. tinóru
  • só, bors
A szárított vargánya- vagy tinóru szeleteket egy éles késsel vágjuk csíkokra, majd áztassuk be kb. 2 dl hideg vízbe.  Ha friss gombával dolgozunk, csak tisztítsuk meg és szeleteljük, majd csíkozzuk fel, (de semmi esetre se áztassuk vízbe, mert hajlamos nagyon elázni). A vöröshagymát, fokhagymát és a szárzellert szintén vékonyabb karikákra vágjuk. Az olajat felmelegítjük  és adunk hozzá 2 evőkanálnyit a vajból, majd beleszórjuk a vöröshagymát és a zellert. Pici sóval kb. 10 perc alatt szépen megpárolódnak, ezután adjuk hozzá a fokhagymát, majd 2-3 perc múlva a leöblített, lecsurgatott rizs. A rizsszemeket folyamatosan kevergessük, amíg szinte átlátszóvá nem válnak. Ekkor löttyintsük hozzá a kb. fél deciliternyi, (vagy kicsit több) fehérbort.

Bott Pince - Csontos 2007 1-2 perc múlva, amikor az alkohol már elpárolgott, a lángot vegyük közepestől kissé lejjebb, és továbbra is sűrű kevergetések mellett szedőkanalanként kezdjük a rizshez adagolni a húslevest. Akkor jó az ütem, ha mindig megvárjuk, amíg az előző adag levest a rizs felszívja és lassan, de biztosan puhul. Ez kb. 15-20 percet vesz igénybe, ha már fogkemény, keverjük bele a gombát, majd 1-2 perc múlva levehetjük a tűzről, és mehet bele a maradék vaj,a permezán valamint a só és bors ízlés szerint. Tálalás előtt 10 percig pihentessük, hogy érjenek össze az ízek, majd tányérra szedve locsoljunk meg minden adagot egy lehelletnyi (és nem több) szarvasgombás ízesítésű olivaolajjal.
 
Borajánló:
 
Egy kellemes alkohol-sav összhangú tokaji szárazat ajánlok hozzá, jelen esetben a Bott Pince  Csontos dűlőből származó 2007-es házasítását. A virágos és citrusos jegyek mellet lehelletnyi tűzkő fedezhető fel illatában, ízében pedig  a mineralitás mellett finom vajasság. Nem lesz könnyű rátalálni, mivel nem egészen 1000 palack készült belőle csupán.
Trackback(0)
Hozzászólások (5)add
0
...
Írta: Spreewald , 2009., augusztus 25
Hello K! És a rizst a liter húslevesben kell megfőzni vagy ez magától értetődő és akkor bocs? holnap mítíng, csa
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
62
...
Írta: Selion , 2009., augusztus 25
Írta: Spreewald , 2009., augusztus 25
Hello K! És a rizst a liter húslevesben kell megfőzni vagy ez magától értetődő és akkor bocs? holnap mítíng, csa

Igen, abban kell.
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
62
...
Írta: Selion , 2009., augusztus 25
Apropó: milyen kerek-szemű rizst ajánlasz? Márkát is szívesen látnék, hogy könnyebb legyen keresni!
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
73
...
Írta: Kende , 2009., augusztus 26
"1-2 perc múlva, amikor az alkohol már elpárolgott, a lángot vegyük közepestől kissé lejjebb, és továbbra is sűrű kevergetések mellett szedőkanalanként kezdjük a rizshez adagolni a húslevest. Akkor jó az ütem, ha mindig megvárjuk, amíg az előző adag levest a rizs felszívja és lassan, de biztosan puhul." lásd fentebbsmilies/angry.gif

A rizottóhoz használhatunk egyszerű "B" rizs-t is, de a gasztro-kereskedésekben több megatonna várja a rizottó és paella iránt érdeklődő nagyérdemű közönségetsmilies/tongue.gif
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
62
...
Írta: Selion , 2009., augusztus 26
A rizottóhoz használhatunk egyszerű "B" rizs-t is, de a gasztro-kereskedésekben több megatonna várja a rizottó és paella iránt érdeklődő nagyérdemű közönségetsmilies/tongue.gif


Ejh, leginkább arra voltam kíváncsi, hogy milyen rizst, nem azt hogy honnan! smilies/smiley.gif Kerekszemű, hosszúszemű, gömbölyű, A, B, Tesco Gazdaságos, Spar Rizs, Uncle Ben's? smilies/smiley.gif

Egyébként valami ilyesmi lehet a lényeg egy jó rizottónál: http://buvosszakacs.blog.hu/20...pt_rizotto
report abuse
vote down
vote up
Votes: +0
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2009. augusztus 20. )
 
< Előző   Következő >