Bor És Vad - Vargányás fácánmelles kenyérlángos

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Vargányás fácánmelles kenyérlángos
Vargányás fácánmelles kenyérlángos PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Mons. Chien   
2009. május 23.
  • Vargányás fácánmelles kenyérlángos2 db fácánmell
  • 30 dkg fiatal tinóru vagy fél marék szárított vargánya
  • 3 dl tej
  • 3 dl tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 8 ek olíva olaj
  • 0,5 kg finomliszt
  • 1 ek cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 25 dkg óvári sajt
  • 0,5 dl fehérbor
  • 1 cs petrezselyem
  • só, fehérbors
A gombát megpucoljuk és szeletekre vágjuk, illetve ha szárított vargányával dolgozunk, akkor beáztatjuk háromszoros mennyiségű vízbe. A fácánmelleket lefejtjük a csontról, majd zúzott fokhagymával ízesített tejbe áztatjuk őket 1-2 órára. Amíg a húsok pácolódnak, elkészítjük a kenyérlángos tészáját. 2,5 dl meleg vízben elkavarunk 1 ek cukrot, ehhez hozzáadunk 5 ek olajat, vagy langyos zsírt, majd ebben kicsit felfuttatjuk az élesztőt. Ezután kézzel kavarva apránként hozzáadjuk a lisztet és két teáskanálnyi sót, majd addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Ha túl lágy lenne, evőkanalanként adhatunk még hozzá lisztet. Ha ezzel megvagyunk, egy tiszta konyharuhával fedjük le és meleg, de nem forró helyen hagyjuk pihenni 1-1,5 órát, ami alatt 2-3 alkalommal finoman hajtogassuk át a kelésnek indult tésztát.

A fokhagymás tejből kivett fácánmelleket a maradék felhevített olajon pároljuk meg, majd kiszedve tegyük félre őket. A serpenyőben visszamaradt pörzsanyagokat 0,5 dl fehérborral oldjuk fel, majd adjuk hozzá a tejfölt, és lassú melegítés közben keverjük simára. Ha már egészen forró, adjuk hozzá a pácléül szolgáló fokhagymás tejet, ízesítsük sóval, fehérborssal és petrezselyemmel, majd egy rottyanást követően vegyük le a tűzről. Az egészen megkelt  tésztából készítsünk három kicsi cipót, majd ezeket lisztezett deszkán nyújtsuk ceruza vastagságúra, és helyezzük kizsírozott Juhász Chardonay 2008sütőlapra. Az így elkészített kenyérlángosokat 160 fokra előmelegített sütőben elősütjük, majd megfordítjuk őket, és megkenjük a tejfölös mártással, megszórjuk a fácánmellből vágott csíkokkal és a gombaszeletekkel, végül pedig meghintjük a durvára reszelt óvári sajttal, amit további 15 perc alatt rápirítunk a tetetjére.  Kemencében sütve a legfinomabb, de gáz, vagy villanysütőben is el lehet készíteni. Lehetőleg forrón adjuk asztalra!
 
Borajánló: 
 
Ha kemencében készítjük el, mindenképpen a Juhász Testvérek 2006-os Barriqe Chardonnay-át ajánlom hozzá. A borban erősen jelenlévő fajtajelleg, a kellemesen harmonikus savgerinc, valamint a háttérből érezhetően felsejlő pörkölt fa kitűnően fog harmonizálni az étel összetevőivel és elkészítési módjával.
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2009. június 04. )
 
< Előző   Következő >