• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Levesek arrow Szarvasgulyás
Szarvasgulyás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2009. április 14.
  • Szarvasgulyás1kg szarvaslábszár
  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • 2 nagyobb fej vöröshagyma
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 ek piros csemegepaprika
  • 1 kk őrölt csípős paprika
  • 1 tk majoránna
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 cs sárgarépa
  • 1 cs petrezselyemgyökér és zöldje
  • 1 db zellergumó és zöldje
  • 0,5 kg burgonya
  • 1 dl vörösbor
  • só, bors
Egy öblösebb edényben (lehetőleg bográcsban) olvasszuk ki és pirítsuk meg a kockára vágott szalonnát, majd adjuk hozzá a szintén apró kockára vágott vöröshagymát, amit addig sütünk, míg üveges nem lesz. Ekkor tesszük bele a kockacukornyi darabokra vágott szarvaslábszárt, majd gyakori kevergetések mellett hagyjuk a zsírjára pirulni.
Dolium Kékfrankos 2006Ezután szórjuk meg egy evőkanál pirospaprikával és egy kevés borssal, majd öntsük fel egy liternyi vízzel és keverjük össze alaposan. Lassú tűzön főzzük félpurhára a húst és ha közben elpárolog a leve, akkor azt vízzel pótoljuk. Ha a hús már félig megpuhult, szórjunk rá még egy evőkanál pirospaprikát, tegyük hozzá a zúzott fokhagymát, 1-1 teáskanál  borsot, majoránnát, és őrölt köményt, sózzuk, rottyantsuk össze az egészet, majd öntsük hozzá a bort is. Ezután  főzzük bele a felkockázott zöldségeket, a megaprított petrezselyem- és zellerzöldet valamint az ízlés szerinti mennyiségű csípős paprikát kb. 2-2,5 l vízzel. Mire a zöldségek megfőnek,  a leves már el is készült.
 
Borajánló:
 
Igyunk hozzá egy jó villányi kékfrankost, mondjuk a Dolium Pince 2006-os évjáratából. A markáns ízek kedvelőinek bizonyára nem fog csalódást okozni e párosítás. 
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2009. április 16. )
 
< Előző   Következő >