Bor És Vad - Őzgerinc burgonyafánkon barnamártással és erdei gyümölcsökkel

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Őzgerinc burgonyafánkon barnamártással és erdei gyümölcsökkel
Őzgerinc burgonyafánkon barnamártással és erdei gyümölcsökkel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2009. április 04.
  • Őzgerinc burgonyafánkon barnamártással és erdei gyümölcsökkel80 dkg őzegrincfilé
  • 2 ek vadpác fűszerkeverék
  • 1 dl olíva olaj
  • só, bors
  • 3 dl barnamártás
  • 20-25 dkg vegyes erdeigyümölcs (áfonya, málna, szeder)
  • 20 dkg burgonya
  • 12 dkg liszt
  • 1 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő,
  • 3 evőkanál tej,
  • 3 dkg vaj,
  • só,
  • olaj a fánk sütéséhez
A gerincfilét 2-3 egyenlő darabra vágjuk, és az olajból, illetve a durvára tört vadpác fűszerkeverékből készített pácba helyezzük lehetőleg 2-3 napra, (de legalább egy éjszakára) és végig hűvös helyen pihentetjük. Ha kivettük a pácból, a fűszert és az olaj nagy részét húzzuk le róla kézzel, majd jól felhevített sepenyőben pirítsuk körbe a húsok minden oldalát, majd a kész oldalakat hintsük meg finoman sóval és frissen tört feketeborssal. Ha ezzel megvagyunk, öntsünk alá 1 dl vörösbort, fedjük le a serpenyőt és az egészet helyezzük be a 180 fokra előmelegített sütőbe 8-10 percre., hogy a hús közepe ne legyen véres. Aki rosé módon, esetleg véresen szereti, az csökkentse az "áthúzás" időtartamát, vagy hagyja el azt teljesen.  Ha a hús kész van, lefedve pihentessük 5-10 percig amíg lecsendesednek benne az ízletes nedvek, csak ezután szeleteljük fel.
   
   
A burgonyafánkhoz a burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, burgonyanyomóval összetörjük. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összegyúrjuk a tojással, a puha vajjal, az élesztős tejjel. Végül összedolgozzuk a főtt burgonyával és a sóval. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkára helyezzük, 2 cm vastagra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval  3-5 cm átmérőjű korongokat Dolium Cabernet Sauvignonszaggatunk belőle. A tésztát bő, forró olajban kisütjük, de egyszerre csak néhány darabot teszünk a serpenyőbe, mert sülés közben a fánkok megnőnek. Ha megsültek szalvétára szedjük őket, majd ezeken helyezzük el a felvágott hússzeleteket. A felmelegített barnamártást a fánk köré öntjük és megszórjuk a friss erdei gyümölcsökkel.
 
Borajánló:

Egy különleges minőségű, 2006-os évjáratú Cabernet Sauvignon-t ajánlok hozzá a Dolium Pincészettől, mely mélyvörös színével, bársonyos fanyarságával magában hordozza a meleg, tüzes mediterrán jelleget, és az erdei gyümölcsök gazdag illatvilágát.
 

Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2009. április 04. )
 
< Előző   Következő >