"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna." Földes László: A vadászat alapelvei
|
Tűzdelt őzgerinc áfonyalekvárral |
![]() |
![]() |
![]() |
Írta: -ka-pír- | |
2007. augusztus 13. | |
A száraz fûszereket mozsárban összetörjük a sóval, és az így kapott fûszerkeverékbe forgatjuk a ceruzányi vastagságú, 10 cm hosszú szalonnacsíkokat. Az elõzõleg megtisztított és lehártyázott húst egy vékony, keskeny pengéjû késsel 2 cm-es távolságonként átszúrkáljuk a gerincre merõlegesen, felülrõl lefelé 45 fokban. Ezt követõen egy spékelõtû, vagy egy kötõtû segítségével egyenként befûzzük a szalonna csíkokat az elõkészített lyukakba, majd minden második nyílásba csúsztatunk egy negyed cikk fokhagymát is. A maradék fûszerkeverékkel bedörzsöljük a húst, majd egy tûzálló edénybe helyezzük, beborítjuk a tûzdelésbõl kimaradt szalonnával, köré szórjuk a finomra vágott hagymát és öntünk alá kb. 0,5 liter vizet. Lefedve, elõmelegített sütõben kb. 1,5-2 óráig sütjük, közben idõnként meglocsolgtjuk a saját levével, illetve szükség szerint pótoljuk az elpárolgó vizet. Ha a hús megpuhult, a korábban használt vékony pengéjû késsel fejtsük le a csontról, majd a szalonnacsíkokra merõlegesen szeleteljük fel azt. Kevés szerecsendióval fûszerezett burgonyapürét és jó minõségû áfonyalekvárt, esetleg vörösborban párolt mézes körtét adjunk mellé, a pecsenyelevet pedig külön mártásos edényben szolgáljuk fel hozzá.
A komplex ízhatás, a füstöltszalonna és az áfonya, a keleti- és szárított zöldfûszerek, egy izgalmasan karakteres, jellegzetesen, de nem eltúlzott barrikolással készülõ vörös cuveét kívánnak. Villány, Szekszárd, Lelle, Eger és Sopron mind versenybe szállhatnak. Cabernet, Merlot, Pinot Noir résztvevõk elõnyben.
Kedvencekhez ad
Bookmark
Hits: 181626 Trackback(0)
Hozzászólások
(1)
![]() |
|
Utolsó frissítés ( 2012. február 19. ) |
< Előző | Következő > |
---|