Bor És Vad - Tárkonyos vaddisznóleves vargányával

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Tárkonyos vaddisznóleves vargányával
Tárkonyos vaddisznóleves vargányával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2009. január 23.
  • Tárkonyos vaddisznóleves vargányával40 dkg vaddisznó lapocka
  • 3 ek libazsír
  • 2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 db babérlevél
  • 2 ek cukor
  • 1-1 marék kockára vágott sárgarépa, fehérrépa, zellergumó
  • 1/2 marék szárított vargánya
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 csokor friss, vagy 1 púpozott ek szárított tárkony
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek liszt
  • 1 ek mustár
  • 1 kis csokor friss petrezselyemzöld
  • só, bors
Egy lábasban, közepes tűzön felhevítjük a libazsírt, ezen aranybarnára karamelizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és hagyjuk hogy a levében felolvadjon a cukor. Ezután rátesszük a  felkockázott vaddisznóhúst, ízesítjük babérlevéllel, sóval, frissen tört feketeborssal és a zúzott fokhagymával. Hozzáadunk egy csésze vizet és fedő alatt pároljuk lassú tűzön. Mikor a hús már félpuha, a zöldségeket is elkezdjük adagolni hozzá, előbb a fehérrépát, majd 10-15 percenként a zellert és a sárgarépát is. Az elfőtt vizet időközben pótoljuk, és ügyeljünk rá, hogy le ne égjen.
A hús kb. másfél óra alatt puhul meg, addig készítsük el a tejföl, tejszín, mustár, bor és liszt keverékéből a habarást. Miután a hús már csaknem kész van, adjuk hozzá a leveshez a kb. 1,5-2 órán keresztül hideg vízben áztatott vargányaszeleteket, valamint a finomra vágott petrezselymet és a tárkonyt. 5-10 perc múlva  - hőkiegyenlítés alkalmazása mellett - keverjük hozzá a habarást, amivel még további 5 percig lassan forraljuk.
 
Borajánló:
 
Szepsy István Nyúlászó Furmintját ajánlom hozzá a 2005-ös évből. Komplex, minerális savai jól fogják hangsúlyozni a vaddisznó és a tárkony harmóniáját.
 
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2013. szeptember 15. )
 
< Előző   Következő >