There are no translations available "A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élÅ‘lény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelÅ‘ irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna." Földes László: A vadászat alapelvei
|
Götz Pincészet |
![]() |
![]() |
![]() |
Written by Kapalló G. Gyula | |
hétfő, 03 november 2008 | |
There are no translations available A Tokaj-hegyaljai Götz Pincészet egy kis sváb településen, a festÅ‘i környezetben elhelyezkedÅ‘ Hercegkúton található, Sárospataktól mintegy 3 kilométerre. A falu büszkesége, a 2002 óta a világörökség részét képezÅ‘ KÅ‘porosi és Gombos-hegyi pincesor. Utóbbi pincék között találhatók meg Götz István borász érlelÅ‘- és kóstolópincéi is. ![]() A szÅ‘lÅ‘ és bor szeretete, csodálata és a munka tisztelete családi örökségként hagyományozódik évszázadok óta és meghatározó szerepet tölt be a Götz Pincészet életében. Családi vállalkozásuk 17 hektáron elterülÅ‘, kitűnÅ‘ fekvésű, elsÅ‘ osztályú szÅ‘lÅ‘területei összesen hat dűlÅ‘ben helyezkednek el. E déli, délnyugati fekvésű, régebbi és újabb telepítésű területeken a hagyományos tokaji szÅ‘lÅ‘fajták mindegyike megtalálható, méghozzá olyan kiváló minÅ‘ségben, amely lehetÅ‘vé teszi, hogy az összes jellegzetesen tokaji borkülönlegességet elkészítsék belÅ‘lük. ![]() A minÅ‘ségi borkészítés elengedhetetlen eleme a jó pince. Götzék a helyi vulkanikus alapközet riolittufájába vájt pincében érlelik boraikat, amely 9 celsius-fokos hÅ‘mérsékletet tart az egész év során. A magas párotartalom és a hordókban érlelÅ‘dÅ‘ borokból származó vegyületek táplálják a helyi pincék falán megjelenÅ‘ gombatelepeket, a nemespenészt, latin nevén a Cladosporium cellare-t, amely összefüggÅ‘ réteget képez és állandó, homeosztatikus pinceklímát biztosít. ![]() A megtermelt szÅ‘lÅ‘t és aszúszemeket a családi gazdaság dolgozza fel, a hagyományos és a modern technológia optimális ötvözése mellett. A teljes botrytiszes fedettségű aszúfürtökbÅ‘l oxidatív módon, hosszú tölgyfahordós érleléssel készülnek magas puttonyszámú aszúboraik, míg a friss, ropogós száraz és félédes borok irányított erjesztéssel, reduktív eljárással születnek kezük alatt. ![]() Végül, de korántsem utolsó sorban megemlítendÅ‘, hogy a pincegazda világszép leánya lett Magyarország BorkirálynÅ‘je, aki a tokaji és a magyar borok népszerűsítése mellett, szabadidejében atyja pincéjében kóstoltatja a hegy levét az oda látogató megfáradt vándorokkal. 3958 Hercegkút, PetÅ‘fi u. 193. sz. tel.: +36 30/384-0048, +36 30/864-9032, 47/346-247 web: www.gotzpinceszet.hu
Kedvencekhez ad
Bookmark
Hits: 27493 Trackback(0)
Hozzászólások
(0)
![]() |
|
Last Updated ( szombat, 21 február 2009 ) |
< Prev | Next > |
---|