• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Ínyenc szarvas steak
Ínyenc szarvas steak PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló Gergely   
2008. augusztus 21.
  • Meridon szarvas steak4 vastag szelet szarvas hátszín
  • 1 tk színesbors
  • 1 dl olíva olaj
  • 1 ek worchwester szósz
  • 1 szál tárkony
  • 1 tk só

a szószokhoz:

  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 csipet örölt chilli
  • 30 dkg vegyes erdei gyümölcs
  • 0,5 dl vörösbor
  • 1 ek méz

A húszeleteket lehártyázzuk, megtisztítjuk, leitatjuk a vértől, és olajból, worchesterből, zúzott színesborsból, valamint aprított tárkonyból készített pácba helyezzük legalább egy éjszakára. Miután a pácból kivettük, a húszszeletekről kézzel lehúzzuk az olaj és a fűszerek nagyobb részét, hogy a sütés közben ne keletkezzen a szükségesnél jelentősebb pörzsanyag azokon. A szeleteket ezután a szokott módon roston, vagy vaslapon sütjük, közepüket ízlés szerint véresre, vagy rózsaszínűre hagyjuk.

A steakhez köretként fűszeres sültburgonyát, vagy burgonyakrokettet adunk, melynek a közepébe panírozás előtt dinsztelt mogyoróhagymával kevert pirított pisztáciát teszünk.
 
A sülthöz többféle szószt is készíthetünk, mely jelen esetben egy pikáns csokoládé és egy boros erdeigyümölcs szósz. Mindkető rendkívül harmónikus, ugyanakkor meglepő módon egymáshoz is illő, intezív ízeket hordoz, elkészítésük pedig roppant egyszerű. A vajat mérsékelt lángon felolvasztjuk egy mélyebb, kisöblű serpenyőben, majd hozzáadjuk a jól megaprított csokoládét és egy habverővel addig keverjük, amíg sima nem lesz. E közben 3-4 evőkanál vizet is adunk hozzá, illetve ha elkezdene forrni, lehúzzuk a tűzről. A csokoládészószt végül 1 kisebb csípet sóval és egy nagyobb csípet chilivel ízesítjük.
 
A boros erdeigyümölcs szószhoz a 30 dkg vegyes erdeigyümölcs (szeder, áfonya, málna, vadmeggy, szamóca) bogyóinak nagyobbik felét összevágjuk, vagy villával összetörjük és kevés vízzel (4-5 ek) közepes lángon feltesszük főni egy forralóedényben. Amikor a gyümölcspép jól felforrt, szitán áttörjük az egészet, hozzáadjuk a bort és a maradék bogyókat, majd további 2-3 percig főzzük és a tűzről levéve mézzel édesítjük.
 
Borajánló:
 
Mi más illene jobban e fenséges pecsenyéhez, mint egy fenséges vörösbor, melynek ivása egyszerre kemény és símogató, íze gyümölcsös és fűszeres,  illata pedig vadul elragadó. Hát persze, hogy a vörös Loliense-ről van szó.    
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2009. február 18. )
 
< Előző   Következő >