• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Pácolt szarvasjava sáfrányos-rozmaringos rizskásával
Pácolt szarvasjava sáfrányos-rozmaringos rizskásával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2008. július 06.
  • Pácolt szavasgerinc sáfrányos rizzsel1 kg szarvasgerinc
  • 1 ek sötét szójaszósz
  • 1 ek édes mustár
  • 1 dl olaj
  • 1 késhegynyi sáfrány
  • 30 dkg rizs
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 szál rozmaring
  • 2 db paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 6 szem borókabogyó
  • 6 szem szegfűbors
  • 1 dl vörösbor
  • só, bors
A megtisztított szarvasjavát leválasztjuk a gerinccsontról, de bennehagyjuk a bordacsontot. Frissen törött borssal jól bedörzsöljük, majd egyenletesen bekenjük a mustárból, szójaszószból és 1 evőkanál olajból készült páccal. Lefedve, hideg helyre tesszük és egy éjszakán át érni hagyjuk. Másnap letörüljük rőla a pácot és felforrósított olajon körbepirítjuk minden oldalát. Ezután tűzálló edénybe helyezzük, megsózzuk, mellétesszük a félbevágott érett paradicsomokat, a fokhagymagerezdeket, a rozmaring szárát, a borókabgyót és a szegfűborsot, majd 1 dl vizet és 1 dl vörösbort öntünk alá. Előmelegített sütőben, mérsékelt tüzön, lefedve sütjük kb. 40 percen keresztül.
Míg a hús sül, készítsünk sáfrányos-rozmaringos párolt rizst az alábbi módon: A megmosott és jól lecsöpögtetett rizst kevés olajon átpirítjuk, megsózzuk, hozzáadjuk a sáfrányt (ha nincs helyettesíthetjük 1 tk kurkumával), dobunk bele még egy kis fej hagymát egészben, majd felöntjük kb. kétszeres mennyiségű vízzel, vagy csontlével. Fedő alatt, a legkisebb fokozaton mintegy 25-30 perc alatt készre pároljuk.  Ha levettük a tűzről, keverjük hozzá a jól felaprított rozmaringleveleket és pihentessük még néhány percig.
 
Az elkészült húst bordánként szeletekre vágva a rizskására helyezzük és meglocsoljuk a szitán áttört levével. Ízlés szerint adhatunk hozzá  vadmeggy-, szeder-, vagy áfonyadzsemet is.
 
Borajánló: 
 
Kiválóan fog illeni hozzá ez a 2005-ös Bikavér, melynek korábbi évjáratával Bolyki János Bordeaux-ban könnyen összehozott egy ezüstérmet.
 
Bolyki Egri Bikavér 2005

Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 01. )
 
< Előző   Következő >