• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Zempléni szarvasborjú medvehagymás galuskával
Zempléni szarvasborjú medvehagymás galuskával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2008. június 06.
  • Hudácskó Hárslevelű1 kg szarvasborjú comb, vagy lábszár
  • 2 fej hagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 paradicsom
  • 0,5 kg friss erdei gomba
  • 3 dl száraz hárslevelű
  • 1 tk virágméz
  • 1 tk őrölt rozmaring
  • 1 tk morzsolt bazsalikom
  • 4 szem borókabogyó
  • 4 szem szegfűbors
  • 1 db szerecsendió-virág
  • só, bors

a galuskához:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg szárított medvehagyma
  • 2 tojás
  • 1 ek olvasztott vaj
  • késhegynyi só
  • víz
A kiolvasztott szalonnazsíron lepirítjuk a felkockázott húst, majd lassú tüzön, fedő alatt összepároljuk a finomra vágott hagymával és paradicsommal. Ha ezzel megvagyunk, hozzáadjuk a szemesfűszereket, valamint a felszeletelt erdei gombákat, (amit helyettesíthetünk termesztett barna csiperkével és némi vargányaporral) és addig pároljuk tovább, amíg a hús megpuhul. Ekkor ízesítjük sóval, borssal, rozmaringgal és bazsalikommal, majd felöntjük a borral és egyet forralunk még rajta. Legvégül, ha már levettük a tűzről, elkeverjük benne a mézet, ami szépen ellágyítja majd a bor savasságát.

A galuskát úgy készítjük el, mint a hagyományos nokedlit, azzal a különbséggel, hogy a medvehagymát előzőleg porrá őröljük, vagy összeturmixoljuk a tojásokkal.  Végeredményül egy sűrű,  sötétzöld tésztát kell hogy kapjunk, amit lobogó vízben kiszaggatunk, majd leöblítés után kevés vajjal, vagy olajjal elkeverünk.

Borajánló: 

Ehhez az ételhez nem illik más jobban, mint a Hudácskó Pincészet virágos illatú, 2005-ös hárslevelűje. Játékosan kibomló, hosszú íze talán még az illatát is felülmúlja.  

Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2009. február 21. )
 
< Előző   Következő >