• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Főételek arrow Tûzdelt vaddisznó cseréptálban, nyári zöldségekkel
Tûzdelt vaddisznó cseréptálban, nyári zöldségekkel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2008. április 24.
  • Tûzdelt vaddisznõ cseréptálban, nyári zöldségekkel 1,5 kg csontos vaddisznókaraj
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 dl  olíva olaj
  • 1-1 ek só és csemegepaprika
  • 1 tk õrölt feketebors
  • 1 tk római kömény
  • 2 tk provence-i fûszerkeverék
  • 1 csokor fõzõhagyma
  • 4 db paradicsom
  • 1 db padlizsán
  • 2 db zsenge cukkini
  • 6-8 gerezd fokhagyma

A süldõ vaddisznó egybenhagyott csontos karajrészét megtisztítjuk, majd egy filézõkéssel a gerinctüskék mellett mindkét oldalon lehatolunk egészen a bordacsont kezdetéig. Az így keletkezett résbe beleszorítjuk a  félbevágott  fokhagymaderezdeket, majd a sóból és a fûszerekbõl készített keverékben meghempergetjük a ceruzányi vastagságúra szeletelt  szalonnacsíkokat és ezzel a szokásos módon megtûzdeljük a húst.
A maradék fûszerkeverékkel bedörzsöljük a karajt, a kimaradt szalonnacsíkokat pedig a fokhagymagerezdek felé helyezzük a hús és csont közé.  Az így elõkészített vaddisznógerincet a cseréptálba helyezzük, meglocsoljuk az olajjal, öntünk alá kb. 3 dl vizet és lefedve, közepes lángon sütjük mintegy 1,5 órán keresztül. Idõnként forgassuk meg, és ha a levét elfõtte, pótoljuk 1-1 csésze vízzel. Ha a hús már egészen megpuhult, vegyük ki a cseréptálból, fejtsük le egészben a bordacsontról, majd szeleteljük fel harántirányban 2 ujjnyi darabokra. A hús levébe ezután tegyük bele a felkarikázott és lesózott padlizsánt és cukkinit, a gerezdekre vágott zsenge fõzõhagymát és a félbevágott paradicsomot. Mindezek tetejét borítsuk be a hússzeletekkel és ismét lefedve süssük további 20-25 percen keresztül közepes hõfokon. Ha a zöldségek szépen megpárolódtak és felszívták a húsból kisült szaftot, nyugodtan asztalra tehetjük a tálat és egy vekni friss kenyeret mellé.
 
Tûzdelt vaddisznó cseréptálban, nyári zöldségekkel

 
Borajánló:
 
Fûszeres szekszárdi kadarkát ajánlok hozzá, mondjuk Heimannéktól, vagy egy erõsebb kivitelû sillert, mint amilyen például a Wunderlich Villányból. 
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2008. május 01. )
 
< Előző   Következő >