• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Főételek arrow Vaddisznócsülök pékné módra
Vaddisznócsülök pékné módra PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. március 14.
  • Vaddisznócsülök pékné módra 2 db süldõ csülök
  • 1 kg burgonya
  • 3-4 fej hagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 kk. majoránna
  • 1kk rozmaring
  • só, bors
  • 1 dl fehérbor
  • 1 ek méz
A fiatal vaddisznó csülkét a belsõ oldalon egy éles késsel bevágjuk a csont mentén, sóval, borssal, majoránnával, rozmaringgal bedörzsöljük, majd a vágatokba elõbb 3-4 gerezd megtört fokhagymát és 2-3 ceruza vastagságú szalonnacsíkot tömködünk. Ha ezzel megvagyunk, a cseréptálban elhelyezett hagymaágyra helyezzük a húsokat a vágással lefelé. Kívülrõl is megsózzuk és frissen tört borsal hintjük meg, majd a maradék szalonnaból vágott csíkokat a tetejére helyezzük.  
Amennyiben perzselt csülökkel dolgozunk, írdaljuk be a bõrét sûrûn és dörzsöljünk közé dúrva konyhasót, amitõl szép ropogósra fog sülni. Mielõtt fedõvel letakarva elõmelegített sütõbe helyeznénk, öntsünk alá kb. 2 dl langyos vizet ami meggátolja, hogy a hagyma leégjen a cseréptál aljára. 1-1,5 óra sütést követõen kockára, vagy karikára vágott burgonyát szórunk köré, emit megsózunk, borsozunk és beleforgatjuk az eddig kisült szaftba. Ha nagyon száraznak véljük a pecsenyét önthetünk alá még egy kevés vizet.  Ezután a cseréptálat ismét lefedve további 40-50 percig sütjûk az ételt, míg a burgonya meg nem puhul. Ekkor a húst megöntözzük a borban elkevert mézzel, majd a fedõt eltávolítva 5-10 perc alatt rápirítjuk. Hordós káposztával, vagy savanyú uborkával, ecetes almapaprikával adjuk asztalra.
 
Borajánló:
 
Testes, savakban gazdag hegyaljai furmintot épp úgy ihatunk hozzá, mint egy jó évjáratú szekszárdi, vagy villányi kékfrankost. Az összetettebb, fûszeres, vagy erõsen barrikolt "nagyvörösek" viszont egyáltalán nem illenek hozzá, ezért ilyen borrokkal ne is próbálkozzunk. Köztes megoldást jelenthetnek a siller-, illetve egyes idõsebb rosé borok. Elõbbire a  - nagyobb szupermarketekben is kapható - 2006-os Wunderlich siller, míg utóbbira a Simon Pincészet borsos felhangú 2005-ös Cabernet Rosé-ja a jó péda (már ha van még belõle...).   
 
 
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2008. március 21. )
 
< Előző   Következő >