Bor És Vad - Farsangi fánk

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Farsangi fánk
Farsangi fánk PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szakál László   
2008. február 18.
  • Farsangi fánk 50 dkg liszt
  • 8 tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg élesztõ
  • kb. 3 dl tej
  • 5 dkg porcukor
  • 1 ek rum
  • citrom
  • zsír
 
Egy dl langyos tejben megáztatott élesztõvel, 8 dkg liszttel, 2 dkg cukorral kovászt készítünk, és langyos helyen megkelesztjük. A tojássárgákat 3 dkg cukorral kikeverjük, a rumot hozzáöntjük, citromhéjat reszelünk bele. A többi lisztbõl langyos tejjel, egy kis sóval, középkeménységû tésztát keverünk, hozzáadjuk a bekevert tojássárgáját, a megkelt kovászt és jól összekeverjük.
Ezután fokozatosan, háromszorra hozzáöntjük a felolvasztott langyos vajat, majd fakanállal jól kidolgozzuk a tésztát, amíg hólyagosodni nem kezd, és a fakanálról le nem válik. Ekkor kissé belisztezzük, és ruhával letakarva, langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, megfelelõ vastagságúra kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszúrjuk, lisztezett ruhára rakjuk, és letakarva ismét kelni hagyjuk. Ha megkelt, a tészta közepét ujjunkkal egy kissé benyomjuk, és a benyomott oldalával tesszük nem túl forró zsírba (zsír helyett használhatunk olajat is - a szerk.)
Elõbb fedõ alatt megsütjük, majd ha szép világosbarnára pirult, megfordítjuk és fedõ nélkül készre sütjük. A kisült fánkokat szitára, vagy rácsra szedjük, lehetõleg azonnal tálaljuk vaníliás porcukorral meghintve. Külön csészében hígított barackízt adunk hozzá. Ebbõl a mennyiségbõl kb. 25 középnagyságú fánkot süthetünk. A fánkot az ország egyes helyein perecnek is hívják.
 
Borajánló:
 
Ha a kajszibarackos harmóniák kedvelõi közé tartozunk, fogyasszunk hozzá 2003-as késõi szüretelésû furmintot Tokaj-Hegyaljáról, egyéb esetben ne próbáljunk versenyezni a lekvárral és a porcukorral, igyunk hozzá egy friss és zamatos balatonfelvidéki traminit vagy szürkebarátot. 
 
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2008. március 02. )
 
< Előző   Következő >