• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Tócsni, lapcsánka, avagy krumplislepény sokféleképpen
Tócsni, lapcsánka, avagy krumplislepény sokféleképpen PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. január 20.
  • 1 kg burgonya
  • 40 -50 dkg liszt
  • 1-2 tojás
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • só, bors, paprika
  • zöldfûszerek ízlés szerint
Elöljáróban el kell, hogy mondjam, a hozzávalók megadásánál azért voltam ilyen bizonytalan, mert ezt az országszerte annyiféle néven ismert burgonyafasírtot évszakonként mindig másként kell készíteni a burgonya állagától, minõségétõl függõen. Az újkrumpli vizesebb, a régi tapadósabb, így mindíg más a hozzáadható liszt mennyisége is. Az egyetlen komolyabb támpont, ha emlékszünk még a sztrapacska tésztájára, merthogy ez majdnem megegyezik azzal. A különbség csupán annyi, hogy ezt aztán fûszerezhetjük kedvünk szerint. De lássuk csak szépen sorjában:
 
A meghámozott burgonyát, vöröshagymát és fokhagymát reszeljük le finomra, vagy apróra vágva rövid ideig pépesítsük egy nagyobb teljesítményû turmixgépben. Ezt követõen adjuk hozzá a felvert tojást és keverjünk hozzá annyi lisztet, hogy egy igen sûrû, palacsintatésztára emlékeztetõ állományt kapjunk.  
Ezután sózzuk, borsozzuk és keverjünk hozzá egy csapott evõkanál pirospaprikát.  Ízlés  szerint fûszerezhetjük még  morzsolt majoránnával,  bazsalikommal,  rozmaringgal,  borsikafûvel. Reszelt káposztát, patiszont, cukkinit, sõt, még sárgarépát, vagy zellert is tehetünk bele, s így már azonnal mondhatjuk is rá, hogy zöldségroppancs a neve. A kész tésztánkat többféle módon is kisüthetjük. Faluhelyen zsírozott kistepsiben, jó forró sütõben szokták, vagy bõ olajba szaggatva, ellapogatva sütik ropogósra. Ha pedig olajjal megkent palacsintasütõben  lepényeket  készítünk belõle,  még meg is tölthetjük csirkemájjal, pörkölttel, zöldségekkel, mindenfélével. Juhtúrót, fokhagymás tejfölt is adhatunk hozzá, vagy akármilyen idényjellegû zöldsalátát.
 
Borajánló:
 
Bármilyen beszélgetõs borhoz tudom bátran ajánlani, de hozzá kell tennem, hogy bármennyire is kiadós, egy adag nem feltétlenül lesz elég belõle.  
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2008. január 20. )
 
< Előző   Következő >