• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Fűszerek
Fűszerek
Tárkony PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. január 08.
TárkonyNyugat-Ázsiából származó évelõ növény, mely régebben majd minden magyar háztartásban kedvelt fûszer volt. A régen tárkonyürömnek, vagy népies nevén esztragonnak nevezett növény feltehetõen a kozmopolita középkori Erdély közvetítésével került a Kárpát-medencébe. Népies neve a francia estragon = "Kicsi sárkány" szóból származik. (Csukás István talán innen merítette a Süsü-ben szereplõ  "Sárkányfûárus" alakját.) Feltehetõen azonban mindkét eredeti elnevezés az arab tarkhün szóból ered, ami a gyökértörzs csavarodó voltára utal. Érdekes, hogy a hellenisztikus korban, de még a tündöklõ és fûszerekben duskáló Római Birodalom idején sem ismerték Európában. Fûszerkénti használatát elõször Ibn-al Baytar arab botanikus említi az 1600-as évek derekán.
Utolsó frissítés ( 2008. január 09. )
 
Majoránna PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. január 07.
 MajoránnaA másként pecsenyevirágnak is nevezett  fûszernövényt igen régóta termesztik a Kárpát-medencében, méltán nevezhetjük tehát az egyik legkedveltebb és legelterjedtebb magyar fûszernek, ugyanakkor tudni illik róla azt is, hogy eredeti õshezája a Földközi-tenger környéke.  
 
 A növény szárított levele és virágzata adja magát a fûszert, mely szürkészöld színû, egyenletes morzsolású, erõsen aromás, kellemes illatú, kissé talán még mentolos-kámforos jellegû is.
 
Használatát tekintve igen sokoldalú fûszer, a grillezett, illetve egybensült húsételek mellett, levesek, fõzelékek és pástétomok kiváló ízesítõje. 
Utolsó frissítés ( 2008. január 07. )
 
Rozmaring PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2007. szeptember 21.
Rozmaring
Rozmaring
Ez az emberemlékezet óta nagyra becsült fûszer- és gyógynövény Európa mediterrán területein õshonos, de cserépben átteleltetve hazánkban is régóta termesztik a vidéki porták kiskertjeiben, amelyrõl számos népdalunk is megemlékezik. A fásszárú örökzöld bokrocska tûlevélre emlékeztetõ, vékony, hosszúkás levelei elmorzsolva enyhén kámforos, friss illatot árasztanak magukból, amit szárított formában is jól megõrizhetünk légmentesen záró fûszertartó edény segítségével.

 A rozmaring a mediterrán konyha egyik legalapvetõbb fûszernövénye, s mint ilyen, elengedhetetlen összetevõje a Provence-i fûszerkeveréknek, így gyakran használhatjuk mindenféle paradicsomos, illetve fokhagymával ízesített nyárias jellegû ételhez. Mindemellett friss, illatos, kissé bitteres ízhatása jól passzol a vadételekhez, illetve a bárányból és egyéb juhfélékbõl készült sültekhez. Ízesíthetünk azonban vele akár salátaecetet is, melybõl olajjal, zsályával, borókával és hagymával kombinálva különleges páclevet nyerhetünk mindenféle vörös húsból készült ételekhez.

Gyógynövényként forrázatát epebántalmak kezelésére, illetve ideg- és gyomorerõsítésre, görcsoldásra használták egykor, sõt Max de Roche úr „A szerelem étkei” címû munkájában különleges vágykeltõ fûszerként, s egyben afrodiziákumok összetevõjeként is említi.  Ez talán megmagyarázza azt is, hogy a régi korok leányai miért fonták a hajukba, s a legények miért is tûzték minden vasárnap a kalapjuk mellé.

 Recept:

 Rozmaringos borjúsaslik

Utolsó frissítés ( 2007. szeptember 21. )
 
Provence-i fûszerkeverék PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2007. szeptember 12.
Ez a fûszerkeverék, mint azt a neve is mutatja, dél-Franciaországból származik, s bár így, ebben a formában ott nem hagyományos, összetevõi megjelennek minden  jellegzetes ételükben. Univerzális mediterrán alapfûszerrõl van tehát szó, melynek üde illata és fanyar frissessége még szárított formában is mellbevágó. Salátákhoz, ragukhoz, vagy sültekhez aprított, nyers formában is használhatjuk, de ekkor ügyeljünk rá, hogy jóval erõteljesebb, intenzívebb ízek  fognak felszabadulni. Szárítva ajánlatos jól záró edényben tartani, illetve felhasználás elõtt mozsárban jól megtörni, mivel a rozmaring egészben maradt levelei egyeseket zavarhatnak. Jó barátságban van egyébként a fokhagymával, a tejszínnel, illetve savanykás ízük miatt a babérlevéllel, a paradicsommal és a borral. Szinte minden alkotórésze gyógynövényként is használatos, ezért élettani hatása is igen kedvezõ.
 
Összetevõi:  1-1 rész rozmaring, bazsalikom, kakukkfû, majoránna, zsálya
 
Utolsó frissítés ( 2007. szeptember 13. )
 
Kakukkfû PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2007. szeptember 10.

Kakukkfû
Kakukkfû
Ez a népies nevén balzsamfûnek, tömjénfûnek, vagy démutkának nevezett növény, már az ókori görögök és egyiptomiak körében is kedvelt fûszernövény volt. Késõbb az egész mediterráneumban elterjedt használata, majd a középkor folyamán, a francia konyhamûvészet révén egész Európát meghódította. Manapság világszerte használják a legkülönbözõbb fajta levesek, raguk, sültek és mártások ízesítésére. Fontos összetevõje a provence-i fûszerkeveréknek, de külön-külön is jól kijön a majoránnával, rozmaringgal, zsályával, bazsalikommal és babérlevéllel. Apró leveleit a szárról lehúzva alkalmazhatjuk friss, vagy szárított formában, azonban ügyeljünk az adagolására, mert könnyen elnyomhatja a többi fûszer aromáját, esetleg megkeserítheti az étel ízét.

Emésztésjavító és étvágygerjesztõ hatása mellett a herbáriumok említést tesznek - teaként alkalmazva - köhögéscsillapító és görcsoldó hatásáról is. Hazánk majd minden szárazabb, füves területén, mezõkön, erdõszéleken vadon terem, de házi termesztésével is bátran próbálkozhatunk. Kevés gondoskodás mellett is szépen fejlõdik, és egész nyáron gyönyörködhetünk apró, bugákban nyíló lilás-rózsaszínû virágaiban és üdén balzsamos illatában.   

Image 

Recept:

Vaddisznó tarja kakukkfüves velõvel

 

Utolsó frissítés ( 2007. szeptember 13. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>

Eredmények 19 - 25 / 25