• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Fűszerek
Fűszerek
Rozmaring PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2007. szeptember 21.
Rozmaring
Rozmaring
Ez az emberemlékezet óta nagyra becsült fûszer- és gyógynövény Európa mediterrán területein õshonos, de cserépben átteleltetve hazánkban is régóta termesztik a vidéki porták kiskertjeiben, amelyrõl számos népdalunk is megemlékezik. A fásszárú örökzöld bokrocska tûlevélre emlékeztetõ, vékony, hosszúkás levelei elmorzsolva enyhén kámforos, friss illatot árasztanak magukból, amit szárított formában is jól megõrizhetünk légmentesen záró fûszertartó edény segítségével.

 A rozmaring a mediterrán konyha egyik legalapvetõbb fûszernövénye, s mint ilyen, elengedhetetlen összetevõje a Provence-i fûszerkeveréknek, így gyakran használhatjuk mindenféle paradicsomos, illetve fokhagymával ízesített nyárias jellegû ételhez. Mindemellett friss, illatos, kissé bitteres ízhatása jól passzol a vadételekhez, illetve a bárányból és egyéb juhfélékbõl készült sültekhez. Ízesíthetünk azonban vele akár salátaecetet is, melybõl olajjal, zsályával, borókával és hagymával kombinálva különleges páclevet nyerhetünk mindenféle vörös húsból készült ételekhez.

Gyógynövényként forrázatát epebántalmak kezelésére, illetve ideg- és gyomorerõsítésre, görcsoldásra használták egykor, sõt Max de Roche úr „A szerelem étkei” címû munkájában különleges vágykeltõ fûszerként, s egyben afrodiziákumok összetevõjeként is említi.  Ez talán megmagyarázza azt is, hogy a régi korok leányai miért fonták a hajukba, s a legények miért is tûzték minden vasárnap a kalapjuk mellé.

 Recept:

 Rozmaringos borjúsaslik

Utolsó frissítés ( 2007. szeptember 21. )
 
Provence-i fûszerkeverék PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2007. szeptember 12.
Ez a fûszerkeverék, mint azt a neve is mutatja, dél-Franciaországból származik, s bár így, ebben a formában ott nem hagyományos, összetevõi megjelennek minden  jellegzetes ételükben. Univerzális mediterrán alapfûszerrõl van tehát szó, melynek üde illata és fanyar frissessége még szárított formában is mellbevágó. Salátákhoz, ragukhoz, vagy sültekhez aprított, nyers formában is használhatjuk, de ekkor ügyeljünk rá, hogy jóval erõteljesebb, intenzívebb ízek  fognak felszabadulni. Szárítva ajánlatos jól záró edényben tartani, illetve felhasználás elõtt mozsárban jól megtörni, mivel a rozmaring egészben maradt levelei egyeseket zavarhatnak. Jó barátságban van egyébként a fokhagymával, a tejszínnel, illetve savanykás ízük miatt a babérlevéllel, a paradicsommal és a borral. Szinte minden alkotórésze gyógynövényként is használatos, ezért élettani hatása is igen kedvezõ.
 
Összetevõi:  1-1 rész rozmaring, bazsalikom, kakukkfû, majoránna, zsálya
 
Utolsó frissítés ( 2007. szeptember 13. )
 
Kakukkfû PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2007. szeptember 10.

Kakukkfû
Kakukkfû
Ez a népies nevén balzsamfûnek, tömjénfûnek, vagy démutkának nevezett növény, már az ókori görögök és egyiptomiak körében is kedvelt fûszernövény volt. Késõbb az egész mediterráneumban elterjedt használata, majd a középkor folyamán, a francia konyhamûvészet révén egész Európát meghódította. Manapság világszerte használják a legkülönbözõbb fajta levesek, raguk, sültek és mártások ízesítésére. Fontos összetevõje a provence-i fûszerkeveréknek, de külön-külön is jól kijön a majoránnával, rozmaringgal, zsályával, bazsalikommal és babérlevéllel. Apró leveleit a szárról lehúzva alkalmazhatjuk friss, vagy szárított formában, azonban ügyeljünk az adagolására, mert könnyen elnyomhatja a többi fûszer aromáját, esetleg megkeserítheti az étel ízét.

Emésztésjavító és étvágygerjesztõ hatása mellett a herbáriumok említést tesznek - teaként alkalmazva - köhögéscsillapító és görcsoldó hatásáról is. Hazánk majd minden szárazabb, füves területén, mezõkön, erdõszéleken vadon terem, de házi termesztésével is bátran próbálkozhatunk. Kevés gondoskodás mellett is szépen fejlõdik, és egész nyáron gyönyörködhetünk apró, bugákban nyíló lilás-rózsaszínû virágaiban és üdén balzsamos illatában.   

Image 

Recept:

Vaddisznó tarja kakukkfüves velõvel

 

Utolsó frissítés ( 2007. szeptember 13. )
 
Édes kömény PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2007. szeptember 02.
Édes kömény
Édes kömény
A népies nevén bécsi kapornak, vagy római kapornak is nevezett növény már az ókorban ís széles körben használt fûszer volt. A mediterrán területeken vadon is megél, de ánizsra emlékeztetõ íze, és étvágyjavító, görcsoldó hatása miatt  világszerte termesztik. Ernyõs virágzatában fejlõdnek ki apró, fûszerként használt köményszerû magjai,  míg  szárának közvetlenül a föld felett található megvastagodott része saláták és különbözõ raguk kiváló alkotója.
 
Recept: 
Utolsó frissítés ( 2008. február 20. )
 
Angelika gyökér PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2007. augusztus 29.

Angelika gyökér, angyalgyökér
Angelika gyökér
Az Angelika, népies nevén angyalgyökér Európa magasabb hegyvidékein õshonos, hazánkban termesztett kétnyári növény, melynek gyökerét likõrök, gyomorkeserûk és ürmös borok, vagy különleges édességek készítésénél használhatjuk fel. Gyomor, bél, illetve idegi eredetû bántalmak kapcsán kifejtett kedvezõ hatását évszázadok óta ismerik az népi gyógyászatban.

Receptek: 

 Étvágycsepp (aperitif)

5-5 gr angelikagyökér, gyömbér, benedekfû, ezerjófû, és narancshéj mozsárban megzúzott keverékét kössüg gézbe és áztassuk be 6 dl vodkába, vagy 5 dl jó minõségû törkölybe. Idõnként megrázogatva hagyjuk állni két napon keresztül a tinktúrát, majd vegyük ki a fûszerzacskót, nyomkodjuk ki, és szûrjük le vattán keresztül. Ezen kivonathoz hozzáadunk 40 dkg barnacukorból és 4 dl - illetve a törköly esetében 5 dl - vízbõl fõzött szirupot kihûtve. Barnacukor helyett használhatunk virágmézet is. 

Angyali üdvözlet (desszert)

4 tojássárgáját 25 dkg porcukorral habosra keverünk, majd hozzáadunk 1-1 csapott evõkanál finomra õrölt angelikagyökeret, narancshéjat, fahéjat, késhegynyi ánizst, 4 csapott evõkanál lisztet és 20 dkg örölt mandulát. Az összekevert masszához végül hozzáadjuk a felvert tojásfehérjéket is, majd ujjnyi vastagon, tetszõleges formájúra vágott ostyalapokra kenjük azt. Elõmelegített sütõben, takaréklángon kb. 15-20 percig sütjük, majd miután kihült, a tetejébe szúrunk 1-1 szem pirított mandulát vagy diót.  

Utolsó frissítés ( 2007. szeptember 13. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>

Eredmények 21 - 25 / 25