• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

There are no translations available

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Home arrow Wines
Wines
Pannon Tokaj Pincészet PDF Print E-mail
Written by Kapalló G. Gyula   
kedd, 19 november 2013
There are no translations available

Kincsem

A hazai borkedvelők által elsősorban a kiváló ár-érték arányú borairól ismert Pannon Tokaj Pincészet sikertörténete 2000-ben indult, amikor a hazai távközlési és elektronikai piacon nagy sikereket elért Nyári László közgazdász úgy gondolta, hogy vásárol Tolcsva határában egy közel másfél hektáros földterületet, hozzá pincét, és szőlőtelepítésbe, borászkodásba kezd a saját maga, családja és barátai kedvére.

Hogy ez az eleinte sokak által holmi úri hóbortnak tartott kezdeti fellángolás azóta sem hagyott alább, csak megerősödött, sőt, az egyre növekvő birtok mára Tokaj-hegyalja egyik igen jelentős, egy kézben tartott magánborászatává nőtte ki magát, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy jelenlegi éves kapacitása – az évjáratok sajátságainak függvényében – eléri az 1-2 ezer hektolitert és ennek a mennyiségnek közel 60 %-a külföldi piacokon kerül értékesítésre. Az pedig már csak hab a tortán, hogy még – a tokaji borokat általában nem értő és nem a maguk helyén kezelő, vagy csupán nemes egyszerűséggel figyelmen kívül hagyó – nyugat-európai és tengerentúli szaklapok is méltatva szólnak az ott forgalmazott Pannon Tokaji borok egy-egy tételéről.

  

A birtok - megközelítőleg 40-30-30% arányban megoszló - Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály (némi Zétával kiegészített) ültetvényeiről származó, komoly hozamkorlátozás (1-2 kg/tőke) mellett termelt szőlők jelentősebb hányada elsősorban irányított erjesztés mellett, reduktív technológiával kerül feldolgozásra, hogy a jelenlegi világtrendeknek megfelelő, gyümölcsös és friss ízvilágot előtérbe helyező borok készülhessenek belőlük. Természetesen a tősgyökeres hegyaljai Krimin Attila főborász és birtokigazgató szakmai vezetésével működő családi borászat a könnyen érthető, trendi borok készítése mellett zászlajára tűzte, a hagyományos, oxidatív technológiával készülő, hordós érlelésű klasszikus tokaji borkülönlegességek, aszúk, szamorodnik és egyéb „tokajicumok” készítését is, Dominium Borok összefoglaló néven. Ez utóbbi borok a prémium kategóriát képviselik, és ennek megfelelően bortékákban, illetve élvonalbeli vendéglátóhelyeken kerülnek értékesítésre.

A Pannon Tokaj Pincészet eddigi hazai- és nemzetközi megmérettetéseken elért szép eredményei, kiváló és népszerű borai, valamint nem utolsó sorban átgondolt üzletpolitikája, kiváló mintapéldája annak, hogy Tokajban a sokat emlegetett nehézségek ellenére is lehet értéket teremteni, fejlődni és az évszázados hagyományok megőrzése mellett is versenyképesnek maradni.  

Elérhetőség:

PANNON TOKAJ Pincészet Kft.

3934 Tolcsva, Arany János utca 14.

www.pannontokaj.hu

+36-47/584-056

Last Updated ( csütörtök, 21 november 2013 )
 
Sauvignon blanc (Sauvignon bianco, Gros Sauvignon, Weisser sauvignon) PDF Print E-mail
Written by -ka-pír-   
vasárnap, 17 november 2013
There are no translations available

Világfajta, mely hazánkban elsősorban a Mátraalján és Etyeken szép. Különleges, kellemes illatú és zamatú, tüzes, harmonikus minőségi fehérbor. Képes rendkívüli illatintenzitást felmutatni, ilyenkor a bor robusztus és semmiképpen nem elegáns. Jellegzetes egres- és bodzaaromák érezhetőek benne. Általában könnyű és zamatos, de lehet testes és fűszeres is. Kemény karakterű, jól tárolható bor.
 
Szent Benedek Pincészet PDF Print E-mail
Written by Kapalló G. Gyula   
hétfő, 26 november 2012
There are no translations available


 
A Szent Benedek Pincészet alapítója és tulajdonosa Dr. Farkas Géza kaposvári ügyvéd, aki a kilencvenes évek végén szeretett bele Tokaj-hegyaljába és mára sikerült kialakítania egy igényes, exkluzív borokat előállító, jól felszerelt pincészetet, ahol a hangsúly a minőségi bortermelésen van. A pincészet a sokak által Európa földrajzi közepének tartott Tállyán található.

Kiváló szőlőterületeiken a Tokaj-hegyalján átlagosnak mondható hektáronkénti 100-120 mázsa helyett erőteljes terméskorlátozással csupán 25-30 mázsa szőlőt termelnek, melynek kíméletes feldolgozása adja az alapot kiváló boraikhoz. A pincészet főborásza Ádám József és a tulajdonos által vallott közös filozófia, hogy a tokaji bor régi hírnevét vissza kell állítani, amit csak nagy minőségű, nemes borokat produkálva lehet elérni. „Korrekt és igényes pince, méltó Tállya régi, szép híréhez” írja róluk Alkonyi László - Tokaj - iránytű borkedvelőknek 2009 című könyvében.
 
 
 
A pincészet mintegy kétszáz éves épülete a hegyaljai hagyományoknak megfelelően kőből épült, a ház alatt, vele azonos nagyságú, boltíves borházban végzik ma is a szőlő feldolgozását, és a borok kezelését. A három ágú, kőboltozatos pince teljes hossza 70 méter, mikroklímája kiválóan alkalmas a hordós és palackos borok érleléséhez egyaránt.

A pincében született minden tétel fahordós erjesztéssel és érleléssel készül. A Remete és a többi édes bor 6-8 hónap, a száraz borok 6-18 hónap, míg a borkülönlegességek a jogszabály által előírt időt meghaladó érlelést kapnak, ami az aszúk esetében közel három év fahordós érlelést jelent.
 

Last Updated ( kedd, 19 november 2013 )
 
Thummerer Pincészet PDF Print E-mail
Written by Kapalló G. Gyula   
kedd, 19 június 2012
There are no translations available

 
„ Egy domb látványa szebb a szőlővel. Egy jó vacsora élménye mindig maradandóbb, ha jó borral társul. Egy társaság kapcsolata elmélyültebb, ha az együttlétet értő borozgatással teszik tartalmasabbá. Célunk, hogy boraink különlegesek legyenek, hogy a köztük lévő árnyalatnyi különbségeket érzékelni, értékelni tudó borbarátok, ínyencek is nálunk találják meg kedvenceiket.”
 Thummerer Vilmos
A családi vállalkozásként működő Thummerer Pince, 1984 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. Az Egri Borvidéken elhelyezkedő 90 hektár saját telepítésű szőlőterület terméséből készítik a boraikat.  Széles szőlőfajta-választék jellemzi a gazdaságot, fő fajtáik: Királyleányka, Chardonnay, Ottonel muskotály, Tramini, Zenit, Sauvignon blanc, Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Pinot noir, Syrah, Blauburger, Kadarka. A szőlőültetvények 80%-a kék, 20%-a fehér szőlő.

A termés az egri Áfrika, Vidra, Mészhegy, a noszvaji Tekenőhát, Kőkötő, Csókás a novaji Juszalagos, a szomolyai Nagyvölgy, Szérőhely dűlőkből kerül ki. Megkezdték továbbá a régi ültetvények lecserélését is, új kísérletként Cabernet Dorsát és Csóka szőlőt telepítettek. A legújabb telepítés az egri Nagyeged dűlőn kapott helyet, ahol a Nagyegedi Egri Bikavér Superior-hoz vagy Grand Superior–hoz szükséges fajtaösszetétellel lett az ültetvény eltelepítve.
 
A borászat központja Egertől 12 km-re, Noszvajon található. A 2000 m2-es, egykori uradalmi pincét több, mint 100 évvel ezelőtt kézzel vájták a vulkanikus tufa kőzetbe, melyet 2004-ben egy új 2200 m2  -es tufakőbe vájt pincerendszerrel bővíttettek ki. A kiegyenlített klímájú pince ideális körülményeket biztosít a borok érleléséhez. A családi gazdaságban alkalmazott technológia a hagyományos módszerek mellett minden évben kiegészül a legkorszerűbb, világszínvonalú felszerelésekkel, gépekkel, ami nem csak a borászatra, de a szőlészetre is vonatkozik.
 

 
Last Updated ( kedd, 19 június 2012 )
 
Debreczeni Szőlőbirtok és Pincészet PDF Print E-mail
Written by Kapalló G. Gyula   
péntek, 09 március 2012
There are no translations available


A Debreczeni-Ferenczi család két birtoka közül a nagyobbik (12 hektáros) szőlőbirtok az Etyek-Budai Borvidék-hez tartozó Csabdi-Vasztély község határában fekszik. A nagyrészt 7000 tőke/hektáros új ültetvény fele a jövőben a tradicionális pezsgő készítéshez ad alapanyagot, a másik része klasszikus, csendes borok termelését szolgálja. A szőlőfajták: Pinot Noir (4,5 ha), Chardonnay (4,2 ha), Sauvignon Blanc (2,3 ha), Sárga muskotály (1 ha).

Az ültetvény földrajzi fekvéséből eredően, általánosságában jellemző az országos átlagnál pár fokkal alacsonyabb átlaghőmérséklet. Ezt ellensúlyozza a Szent László patak völgyének sajátos, kiváló benapozottságú, gyorsan melegedő, ugyanakkor enyhén szellős mikroklímája. A csapadékellátottság megközelíti az országos átlagot. Az ültetvények talaja mészkövön kialakult magas aktív mésztartalmú lösz. A dél-délnyugati kitettségű hegy-völgy irányban elhelyezkedő szőlősorokat 1,8 x 0,8 m tenyészterületre ültették. Az egész ültetvényt alacsony kordon művelésmódra alakították ki, melyen rövid csapos metszést alkalmaznak.

A tulajdonosok birtokfilozófiájának lényege, hogy kizárólag saját szőlőből, a kiváló adottságú ültetvény erősen korlátozott termését feldolgozva készítsenek nagy minőségű borokat évi 80-100 ezer palackos nagyságrendben.  Mindennek a érdekében fontos a szakszerűen, időben és nagy pontossággal elvégzett fitotechnikai munka, valamint a több lépcsős szüret alkalmazása. Utóbbi eljárás lehetővé teszi, hogy ugyanarról a tőkéről két-három menetben, az elkészíteni kívánt bortípusnak legmegfelelőbb érettségi állapotban lévő szőlőt szüreteljék le, a pezsgő alapokkal kezdve, a rozén át, a nagy minőségű csendes borokig.

Last Updated ( péntek, 09 március 2012 )
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Results 1 - 9 of 82