• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek
Receptek
Pralinétorta PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2013. december 15.

 

 A piskótalaphoz:

  • 3 db tojás
  • 3 ek cukor
  • 3 ek liszt
  • 1/2 sütőpor

A grillázshoz:

  • 5 dkg vaj
  • 1 csésze kristálycukor
  • 1 csésze dió vagy törökmogyoró

A krémhez:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dl habtejszín
  • 3 ek kakaópor (+ 2 ek a tetejére)

A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük egy csípet sóval. Ezután folyamatos keverés mellett kanalanként hozzáadjuk a cukrot, majd a tojássárgákat, végül pedig egy fakanállal hozzákeverjük kanalanként a sütőporral elvegyített lisztet. A csatos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, majd közepes hőfokra melegített sütőben, kb. 15 perc alatt készre sütjük úgy, hogy az első 10 percben a sütőajtót résnyire kitámasztjuk egy fakanál nyelével.

Utolsó frissítés ( 2013. december 15. )
 
Szárított vargánya leves PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2013. november 03.

 

  • 1 csésze szárított vargánya és/vagy erdei gomba keverék
  • 2 szál sárgarépa
  • 1/4 közepes zellergumó
  • 1/2 közepes póréhagyma
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 l húsleves (esetleg 1 db leveskocka)
  • 1 ek liszt
  • 4 ek tejföl
  • 1 dl bor
  • 2 db babérlevél
  • 2 tk kakukkfű
  • só, bors
  • 2 ek aprított petrezselyemzöld
  • 1-2 marék szélesmetélt vagy tetszőleges levestészta  

 

A szárított gombaszeleteket áztassuk be bő, langyos vízbe legalább 4 órára, vagy akár egy egész éjszakára. A feldarabolt zöldségeket kevés sóval, borssal, kakukkfűvel és a babérlevéllel tegyük fel főni annyi vízben, ami éppen ellepi őket, és fedő alatt főzzük ezeket félpuhára. Ezután adjuk hozzá a húslevest és a gombákat az áztatóvízzel együtt. Visszaforralás után főzzük még kb. 20 percig, majd adjuk hozzá a száraztésztát és a fehérbort.

 

Utolsó frissítés ( 2013. november 13. )
 
Szarvas tatár PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2013. november 03.

 

  • 30 dkg szarvasbélszín
  • 2 ek dijoni mustár
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk örölt csípős paprika
  • 2 dl olaj
  • 2 tojás sárgája
  • 2 ek capribogyó
  • 1 tk ecetes zöldbors
  • 3 db szardella vagy 1 ek szardella paszta

A hártyáktól megtisztított, friss (soha nem fagyasztott) szarvasbélszínt bekenjük zúzott fokhagymával elkevert mustárral, majd egy jól zárható edénybe helyezzük és leöntjük annyi oliva olajjal, amennyi elfedi. Ezután az edényt lezárjuk, hideg helyre tesszük, és a húst 2-3 éjszakán keresztül pácoljuk benne. Fogyasztás előtt a szarvasbélszínt kivesszük az olajból, majd egy éles késsel, vagy konyhai robotgéppel csaknem pépesre aprítjuk.

Utolsó frissítés ( 2013. november 06. )
 
Tarte Tatin PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2013. november 02.
 
  • 1 kg alma
  • 5 dkg vaj
  • 1 csésze cukor
  • 1 csomag (kb. 50 dkg) fagyasztott leveles tészta
  • 1 ek citromlé
  • 1 tk őrölt fahéj
Az almákat megpucoljuk, félbevágva kimagozzuk, majd kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk fel. A szeleteket meglocsoljuk a citromlével, hogy a színük szép üde maradjon, majd meghintjük egy kevés őrölt fahéjjal. A vajat felolvasztjuk egy tapadásmentes serpenyőben, vagy tortaformában, majd megkaramellizáljuk benne a cukrot. Amikor a karamell már aranysárga és folyékony, levesszük a tűzről és szépen elrendezzük rajta az almaszeleteket, majd az egészet beborítjuk az előzőleg felolvasztott és lisztezett deszkán kinyújtott leveles tésztával.  Miután az almára finoman rányomkodtuk a tésztát, a serpenyőt helyezzük be az előmelegített sütőbe és 20-25 perc alatt süssük aranysárgára. Amikor a tészta megsült, még forrón borítsuk ki egy süteményes tálra, hogy az almaszeleteken dermedhessen meg a karamellréteg.

Borajánló:

Tokaji aszút, szamorodnit vagy egyéb botritiszes, késői szüretelésű édes fehéreket kínálhatunk hozzá.

Utolsó frissítés ( 2013. november 03. )
 
Konfitált vadkacsacomb héjában sült vajas céklával és cikóriával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2013. november 02.
  • 6 db vadkacsacomb
  • 6 db céklagumó
  • 3 db nagyobb vagy 6 db kicsi fej cikória saláta
  • 50 dkg kacsa vagy mangalica zsír
  • 10 dkg vaj
  • 6 gerezd fokhagyma
  • só, bors

A szépen megtisztított vadkacsacombokat besózzuk, bekenjük zúzott fokhagymával és bőven meghintjük durvára őrölt feketeborssal, majd legalább egy éjszakán keresztül, hideg helyen hagyjuk pácolódni. A konfitáláshoz a húsokat elhelyezzük egy magas falú tűzálló edényben, majd annyi olvasztott zsiradékot öntünk rájuk ami éppen elfedi őket. Ezután előmelegített sütőbe (vagy kemencébe) tesszük, és a lehető legalacsonyabb hőmérsékleten 4-5 órán keresztül sütjük, amíg a hús elválik a csontjától.

Utolsó frissítés ( 2013. november 03. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 64 - 72 / 316