• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek
Receptek
Szarvashúsos tagliatelle PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2015. január 12.

  • 50 dkg darált szarvaslapocka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 ek libazsír
  • 1 diónyi vaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1-1 tk kakukkfű és rozmaring
  • 1 ek gombapor
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors
  • 50 dkg tagliatelle vagy hosszúmetélt
  • 5 dkg parmezán

Vöröshagymát apróra vágjuk és elkezdjük pirítani a felhevített libazsíron. Amikor a hagyma már csaknem aranysárga, adjuk hozzá a reszelt fokhagymát és 1-2 keverést követően forgassuk bele a finomra darált szarvashúst is. Ezután gyakori keverés mellet pirítsuk a húst előbb fehéredésig, majd lefedve, mérsékelt tüzön egészen addig, amíg az a zsírjára pirul. Ekkor sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a jól megtört kakukkfüvet, rozmaringot és végül a bort is.

Utolsó frissítés ( 2015. január 12. )
 
Forralt bor kicsit másképp PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2014. december 25.

 

  • 2 üveg (1,5 liter) vörösbor
  • 20 dkg barnacukor
  • 2 db Earl Grey tea filter
  • 4 db ujjnyi fahéj
  • 1 db vaniliarúd
  • 5 db csillagánizs
  • 5 db kardamom termés
  • 1 ek egész szegfűszeg
  • 2 dl portorico rum

Egy megfelelő méretű fazékban a cukorból 2-3 dl borral szirupot főzünk. Ebbe beledobjuk a cimkéjétől megszabadított teafiltereket és a fűszereket (a vaniliát hosszában kettévágva, a kardamomot pedig kissé megtörve), amelyekkel további 2-3 percig forraljuk a szirupot. Ezután felöntjük a maradék borral, lefedjük, és az egészet gyöngyözésig forrósítjuk, de nem forrajuk fel teljesen, hogy a borban levő alkoholt ne párologtassuk el.

Utolsó frissítés ( 2014. december 25. )
 
Törökbúzás vaddisznós töltött káposzta PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2014. december 21.

  • 1 kg vaddisznó lapocka
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 30 dkg kukoricakása (nagy szemű)
  • 30 dkg füstölt sertéstarja 
  • 1 fej savanyított káposzta
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 3 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek pirospaprika
  • 1-1 tk őrölt fekete és fehérbors
  • 1-1 tk őrölt rozmaring és borsikafű
  • 1 db tojás
  • 0,5 l paradicsomsűrítmény
  • 1,5 ek só
  • 2 ek zsír

A vaddisznó lapockáját a szalonnával, 1 fej vöröshagymával és a fokhagymagerezdekkel együtt ledaráljuk, majd jól összekeverjük a tojással, a nagyszemű kukoricakásával, 1 evőkanál sóval, 1 evőkanál pirospaprikával és a többi fűszerrel. Ezután a megmaradt két fej vöröshagymát felszeleteljük és a felhevített zsiradékon, fél evőkanál sóval elkezdjük megfonnyasztani. Ha ezzel megvagyunk, a hagymát levesszük a tűzről és meghintjük egy evőkanálnyi pirospaprikával, majd átszedjük egy tűzálló cserépfazékba és befedjük 2 maréknyi savanyúkáposztával.
Utolsó frissítés ( 2014. december 22. )
 
Borkocsonya PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2014. december 19.

 
  • 1 üveg félédes furmint
  • 2 ek porzselatin
  • 3 ek méz
  • 1 marék mazsola

A bort egy megfelelő méretű lábasban elkezdjük melegíteni, majd amikor már langyos, hozzáadjuk a zselatint és folyamatos kevergetés mellett, lassú tűzön forrásig hevítjük, de nem hagyjuk hogy egészen felforrjon. Ekkor levesszük a tűzről és kicsit hagyjuk hűlni. Ezután adjuk hozzá a mézet, és a keveréket porciózzuk ki hideg vízzel kiöblített tálkákba, amelyekeben előzőleg elosztottuk a megmosott mazsolát. Hideg helyen hagyjuk megdermedni és pihenni legalább egy éjszakán át, majd a gyümölcszselékhez hasonlóan, kistányérra kiborítva szervírozzuk.

Utolsó frissítés ( 2014. december 19. )
 
Lencseleves szarvaskolbásszal PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2014. december 14.

  • 50 dkg lencse
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-3 szál sárga- és fehérrépa
  • 2 db burgonya
  • 2 babérlevél
  • 5 szem szegfűszeg
  • 1 liter húsleves
  • 5 dl paradicsomlé
  • só, bors
  • 25 dkg füstölt szarvaskolbász

A lencsét beáztatjuk néhány órára, majd felforraljuk és leöntjük a vizet róla. Az egyik vöröshagymát egészben hagyjuk és beleszurkáljuk a szegfűszegeket. A másik vöröshagymát és a fokhagymákat apró kockákra vágjuk, a zöldségeket és a kolbászt karikára, míg a krumplit kockára. Egy nagyobb lábasba beleteszünk minden hozzávalót, felöntjük a levessel, a paradicsomlével és annyi vízzel amennyi jól ellepi az egészet. Sózzuk, borsozzuk, babérlevéllel ízesítjük és fedő alatt készre főzzük. Friss házikenyérrel tálaljuk.

Utolsó frissítés ( 2014. december 14. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 37 - 45 / 315