Bor És Vad - A hónap borásza

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Borok arrow A hónap borásza
A hónap borásza
Pannon Tokaj Pincészet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2013. november 19.
Kincsem

A hazai borkedvelők által elsősorban a kiváló ár-érték arányú borairól ismert Pannon Tokaj Pincészet sikertörténete 2000-ben indult, amikor a hazai távközlési és elektronikai piacon nagy sikereket elért Nyári László közgazdász úgy gondolta, hogy vásárol Tolcsva határában egy közel másfél hektáros földterületet, hozzá pincét, és szőlőtelepítésbe, borászkodásba kezd a saját maga, családja és barátai kedvére.

Hogy ez az eleinte sokak által holmi úri hóbortnak tartott kezdeti fellángolás azóta sem hagyott alább, csak megerősödött, sőt, az egyre növekvő birtok mára Tokaj-hegyalja egyik igen jelentős, egy kézben tartott magánborászatává nőtte ki magát, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy jelenlegi éves kapacitása – az évjáratok sajátságainak függvényében – eléri az 1-2 ezer hektolitert és ennek a mennyiségnek közel 60 %-a külföldi piacokon kerül értékesítésre. Az pedig már csak hab a tortán, hogy még – a tokaji borokat általában nem értő és nem a maguk helyén kezelő, vagy csupán nemes egyszerűséggel figyelmen kívül hagyó – nyugat-európai és tengerentúli szaklapok is méltatva szólnak az ott forgalmazott Pannon Tokaji borok egy-egy tételéről.

  

A birtok - megközelítőleg 40-30-30% arányban megoszló - Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály (némi Zétával kiegészített) ültetvényeiről származó, komoly hozamkorlátozás (1-2 kg/tőke) mellett termelt szőlők jelentősebb hányada elsősorban irányított erjesztés mellett, reduktív technológiával kerül feldolgozásra, hogy a jelenlegi világtrendeknek megfelelő, gyümölcsös és friss ízvilágot előtérbe helyező borok készülhessenek belőlük. Természetesen a tősgyökeres hegyaljai Krimin Attila főborász és birtokigazgató szakmai vezetésével működő családi borászat a könnyen érthető, trendi borok készítése mellett zászlajára tűzte, a hagyományos, oxidatív technológiával készülő, hordós érlelésű klasszikus tokaji borkülönlegességek, aszúk, szamorodnik és egyéb „tokajicumok” készítését is, Dominium Borok összefoglaló néven. Ez utóbbi borok a prémium kategóriát képviselik, és ennek megfelelően bortékákban, illetve élvonalbeli vendéglátóhelyeken kerülnek értékesítésre.

A Pannon Tokaj Pincészet eddigi hazai- és nemzetközi megmérettetéseken elért szép eredményei, kiváló és népszerű borai, valamint nem utolsó sorban átgondolt üzletpolitikája, kiváló mintapéldája annak, hogy Tokajban a sokat emlegetett nehézségek ellenére is lehet értéket teremteni, fejlődni és az évszázados hagyományok megőrzése mellett is versenyképesnek maradni.  

Elérhetőség:

PANNON TOKAJ Pincészet Kft.

3934 Tolcsva, Arany János utca 14.

www.pannontokaj.hu

+36-47/584-056

Utolsó frissítés ( 2013. november 21. )
 
Szent Benedek Pincészet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2012. november 26.

 
A Szent Benedek Pincészet alapítója és tulajdonosa Dr. Farkas Géza kaposvári ügyvéd, aki a kilencvenes évek végén szeretett bele Tokaj-hegyaljába és mára sikerült kialakítania egy igényes, exkluzív borokat előállító, jól felszerelt pincészetet, ahol a hangsúly a minőségi bortermelésen van. A pincészet a sokak által Európa földrajzi közepének tartott Tállyán található.

Kiváló szőlőterületeiken a Tokaj-hegyalján átlagosnak mondható hektáronkénti 100-120 mázsa helyett erőteljes terméskorlátozással csupán 25-30 mázsa szőlőt termelnek, melynek kíméletes feldolgozása adja az alapot kiváló boraikhoz. A pincészet főborásza Ádám József és a tulajdonos által vallott közös filozófia, hogy a tokaji bor régi hírnevét vissza kell állítani, amit csak nagy minőségű, nemes borokat produkálva lehet elérni. „Korrekt és igényes pince, méltó Tállya régi, szép híréhez” írja róluk Alkonyi László - Tokaj - iránytű borkedvelőknek 2009 című könyvében.
 
 
 
A pincészet mintegy kétszáz éves épülete a hegyaljai hagyományoknak megfelelően kőből épült, a ház alatt, vele azonos nagyságú, boltíves borházban végzik ma is a szőlő feldolgozását, és a borok kezelését. A három ágú, kőboltozatos pince teljes hossza 70 méter, mikroklímája kiválóan alkalmas a hordós és palackos borok érleléséhez egyaránt.

A pincében született minden tétel fahordós erjesztéssel és érleléssel készül. A Remete és a többi édes bor 6-8 hónap, a száraz borok 6-18 hónap, míg a borkülönlegességek a jogszabály által előírt időt meghaladó érlelést kapnak, ami az aszúk esetében közel három év fahordós érlelést jelent.
 

Utolsó frissítés ( 2013. november 19. )
 
Thummerer Pincészet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2012. június 19.
 
„ Egy domb látványa szebb a szőlővel. Egy jó vacsora élménye mindig maradandóbb, ha jó borral társul. Egy társaság kapcsolata elmélyültebb, ha az együttlétet értő borozgatással teszik tartalmasabbá. Célunk, hogy boraink különlegesek legyenek, hogy a köztük lévő árnyalatnyi különbségeket érzékelni, értékelni tudó borbarátok, ínyencek is nálunk találják meg kedvenceiket.”
 Thummerer Vilmos
A családi vállalkozásként működő Thummerer Pince, 1984 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. Az Egri Borvidéken elhelyezkedő 90 hektár saját telepítésű szőlőterület terméséből készítik a boraikat.  Széles szőlőfajta-választék jellemzi a gazdaságot, fő fajtáik: Királyleányka, Chardonnay, Ottonel muskotály, Tramini, Zenit, Sauvignon blanc, Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Pinot noir, Syrah, Blauburger, Kadarka. A szőlőültetvények 80%-a kék, 20%-a fehér szőlő.

A termés az egri Áfrika, Vidra, Mészhegy, a noszvaji Tekenőhát, Kőkötő, Csókás a novaji Juszalagos, a szomolyai Nagyvölgy, Szérőhely dűlőkből kerül ki. Megkezdték továbbá a régi ültetvények lecserélését is, új kísérletként Cabernet Dorsát és Csóka szőlőt telepítettek. A legújabb telepítés az egri Nagyeged dűlőn kapott helyet, ahol a Nagyegedi Egri Bikavér Superior-hoz vagy Grand Superior–hoz szükséges fajtaösszetétellel lett az ültetvény eltelepítve.
 
A borászat központja Egertől 12 km-re, Noszvajon található. A 2000 m2-es, egykori uradalmi pincét több, mint 100 évvel ezelőtt kézzel vájták a vulkanikus tufa kőzetbe, melyet 2004-ben egy új 2200 m2  -es tufakőbe vájt pincerendszerrel bővíttettek ki. A kiegyenlített klímájú pince ideális körülményeket biztosít a borok érleléséhez. A családi gazdaságban alkalmazott technológia a hagyományos módszerek mellett minden évben kiegészül a legkorszerűbb, világszínvonalú felszerelésekkel, gépekkel, ami nem csak a borászatra, de a szőlészetre is vonatkozik.
 

 
Utolsó frissítés ( 2012. június 19. )
 
A Dimenzió Borászat PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2011. november 06.
 Kövidinka
A Dimenzió Borászat hosszú évek tudatos munkájának eredménye.  Szakmai hátterét  a  Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben megszerzett több évtizedes tapasztalatra, valamint a kor technológia szintje előtt járó legújabb technikai megoldásokra alapozza. Cél, a borászaton keresztül egy kapcsolatot létrehozni a múlt és a jövő között, ötvözve ezzel a tradíciót a természettel és a technikával. Ennek következtében igyekszenek a hagyományos, szinte elfeledett szőlőfajták legmodernebb és legkíméletesebb eljárásokkal  való feldolgozásán át, ezen fajták Csipkerózsika álmukból való felélesztését megvalósítani. A borászat központja Miklóstelepen található, ültevényei nagy része korábban a Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutató Intézethez tartozott, ahol a szőlőtermelésnek évszázados múltja van.

Dimenzió PinceKecskemét határában honfoglaló őseink már találkoztak a szőlővel, melyet a III. században Valentinius Római császár idejében telepítettek. Anonymus „Körtvélytó”, „Gyümölcsényerdő” néven említi, amit azóta „Arany Homokjának neveznek. I. Géza (1074-1077) adománylevelében határmegjelölésként szerepel  a  „Királyné szőlőskertjéig„  jelző. A nap a teremtés, a létezés és az élet szimbóluma. Minden élőlény éltető eleme, ezért a napos órák száma mindig meghatározó szerepű a természetben. Kecskeméten és környékén ez országos viszonylatban is kimagasló. Ezért az itt megtermett gyümölcsök magukban hordozzák a teremtő napot is, ami nagymértékben kihat az  itt  teremtett  borok  karakterére. A borászat palackjainak címkéjén látható „Tátos” dob ősi jelképrendszere szimbolizálja, az alsó és felső világok közötti átjárót, kapcsolatot egy  másik dimenzióval, amit a bor elfogyasztása után lehet, hogy meg is tapasztalunk. Hiszen a BOR, mindenkinek mást jelent. Van akinek csak egy bódító ital, hogy  elmenekülhessen  az élet nehézségei elől. Másoknak egy spirituális varázsszer, a rítus és az ünnep része. Kulcs a fizikai és a szellemi világ közötti átjáróhoz, megpihenéshez és megnyugváshoz. Szakrális varázsszer, melynek elfogyasztása után más tudatállapotba kerülünk, és a magasabb dimenziók világát ismerhetjük meg. Spirituális varázslatossága mindig csak az arra érdemes, vagy a kiválasztott embernek mutatkozik meg. Hasonlít a Táltos paripához, aki a hétköznapi embernek ránézésre csak egy szánalomra méltó gebe, de a kis gazdája számára csodálatos fehér paripává válik  és  elrepíti őt a mitikus útra.
 
Dimenzió borok
 
Utolsó frissítés ( 2011. november 06. )
 
Légli Ottó Borászata PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2011. július 01.
Légli OttóAki olvassa a Bor és Vadat, talán kivétel nélkül mindenki tudja, hogy Légli Ottó kapta a Magyar Bor Akadémia által gondozott Év Bortermelője 2010 címet. Az elismerés nem egy bor kiváló minőségének szól, hanem a nyertes több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért adományozzák.
 
Az egykor a Kertészeti Egyetem Főiskolai Karán diplomázott, 51 éves balatonboglári borásszal édesapja, édesanyja szerettette meg a szőlőművelés, borkészítés mesterségét. Pályafutását a Balatonboglári Állami Gazdaság Kísérleti Telepének vezetőjeként kezdte, majd 1989-ben saját borászatot alapított, amelyet jelenleg is vezet.
Légli Ottó és felesége
A családi birtok jelenleg 33 hektáron gazdálkodik, évi 1200 hektoliter borának 90 százalékát magyar borkedvelők fogyasztják el, a többi Nagy Britanniában, az USA-ban és Szlovéniában kerül értékesítésre. 
 
Szőlőterületeik Balatonboglár Borvidéken a Somogyi-dombság Balaton közeli lankáin találhatóak. A változatos felszínű, védett, meleg domboldalakon, magas mész és agyagtartalmú lösztalajon, érett, zamatos, harmonikus borok teremnek.
 
Légli Ottó ars poeticája: Célunk, hogy boraink a természetes értékek, mint gyümölcszamatok, savak, üdeség, és a tudatos, felelős emberi munka, mind teljesebb harmóniájának kifejezői legyenek.
Utolsó frissítés ( 2011. július 01. )
 
Vincze Béla Borászat PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2011. május 28.

A Vincze Borászat az Egri Borvidéken található, szőlőültetvényeik is itt, több település –  Eger, Egerbakta, Egerszólát,  Szomolya, Andornaktálya – határában fekszenek. A tulajdonos főborász többéves nagyüzemi borászkodás és tapasztalatszerzés után, 1994-ben alapította meg saját családi pincészetét, melynek már első borai is világszintű elismerésekkel debütáltak. Az ebből az évjáratból származó Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon borait az 1997-es bordeaux-i, "Challenge International du Vin" megmérettetésen a nemzetközi zsűri arany- és bronzérmekkel jutalmazta. Néhány évvel később a birtok 2000-es Cabernet Franc-ja a szép sikert megismételte (Challenge International du Vin, 2002, aranyérem), és az Országos Borversenyen Champion díjban részesült. Az említett elismerések mellett számos hazai és nemzetközi díj igazolja a borász törekvését, hogy válogatott alapanyagból, kimagasló minőséget alkosson.

 

 

A pincészet 2005 tavaszán kezdett el foglalkozni a biológiai növényvédelemmel az akkor 1 éves szőlőben, amit 2004 tavaszán telepítettek a Mész-hegyen, amely a birtok, egy szubmediterrán klímával rendelkező területe. Ide a Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir és Syrah fajtákat telepítették. 2007. év végére teljes mértékű lett a vegyszermentesítés, és 2008-ban biodinamikus termelési módra váltott Vincze Béla. 2008-ban ezért az Egri borvidéken az elsők között lett a termésből – a Biokontroll Hungária minősítő intézet által ellenőrzött – certifikáttal ellátott biobor.

 

 

Utolsó frissítés ( 2011. május 31. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 Következő > Utolsó >>

Eredmények 1 - 6 / 29