• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Borok arrow Borszótár
Borszótár
Kékfrankos (Nagyburgundi, Blaufränkisch, Lemberger, Gamé) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Koren István   
2008. június 06.
Közép-európai vörösborfajta, az Egri Bikavér legfontosabb összetevője. Leginkább a Szekszárdi, Villányi, Soproni, Egri, valamint a Mátraaljai borvidékre jellemző, de az ország egész területén megtalálható, ahol kékszőlőt termelnek.
Színe még éretten is közelebb áll a bíborlilához, mint a melegebb vörösbor színekhez. Illatában enyhén aszalt szilvára emlékeztető, testes, fanyar, finom cserzőanyag-tartalmú, kissé savas ízhatású minőségi bor. Savai különösen hűvösebb termőtájakon felettébb kemények lehetnek. Alacsony termésátlaggal extraktban nagyon gazdag bor nyerhető, de akkor is egyszerű, ám megbízható, kiváló minőségű bor marad.
Jól illik bármilyen hús, valamint vadételhez.
 
Kadarka PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Koren István   
2008. június 06.
Származási helye Kis-Ázsia, legismertebb magyarországi termőhelye Szekszárd, emellett megtalálható még a Hajós-Bajai, Balatonfüred-Csopaki, Kunsági, valamint a Csongrádi borvidéken is.
Tanninban nem gazdag, ezért színe halványabb, viszont savai erőteljesek. Jó évjáratban ízgazdagsága a fűszerességig terjed.
 
Cabernet sauvignon PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Koren István   
2008. június 06.
Francia eredetű világfajta, a vörösborok királya. Hazánkban a Villányi, Szekszárdi, Egri, Dél-Balatoni és a Hajós-Bajai borvidéken terjedt el.
Sötét, illatos, jellegzetes zamatú, különleges minőségű, bársonyos, cserzőanyagban gazdag bor. Illatában a fekete ribizli és a zöldpaprika, valamint a csokoládé jegyeit fedezhetjük fel. Alkoholtartalma a testesség követelménye miatt 12% alatt nem lehet. Fiatal korában gyakran kemény és élvezhetetlen. A jó évjáratok nagyon hosszú idő alatt fejlődnek ki, ez Villányban legalább 10 év, Szekszárdon 5-6 év. Az új kishordós (barrique) érlelés még tartósabbá teszi a bort, de néha nyújtja az érlelési időt is.
Fiatalon nehéz húsételekhez, éretten nemes vadhoz illik.
 
Cabernet franc PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Koren István   
2008. június 06.
Francia eredetű, az egyik legelterjedtebb szőlőfajta a világon. Hazánkban Villány és Szekszárd egyaránt kitűnő termőterületei.
Illata szederre, zamata kökény-erdei szamóca-szilva illatokra vezethető vissza, ám nem olyan intenzíven fűszeres, mint a Sauvignoné. Jó évjáratban hallatlan ízmélységet ér el. Cukor- és savtartalma közepes.
 
Blauburger PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Koren István   
2008. június 06.
Ausztriában a Kékoportó és a Kékfrankos keresztezésével hozták létre, hazánkban leginkább az egri borvidéken találkozhatunk vele. Az Egri bikavér készítéséhez kiemelten ajánlott nyolc vörösborszőlő egyike.
Színanyagban és extraktban gazdag, finom csersavtartalmú, fűszeres, fajtajelleges illatú és zamatú, harmonikus ízű. Sokkal lágyabb a Kékfrankosnál, ebben a tulajdonságban inkább a Kékoportóra hasonlít. Viszonylag gyorsan fejlődik, már Márton napon (november 11.) forgalomba hozható újbor készíthető belőle. Jó tulajdonságai miatt egyes termőhelyeken alkalmas lehet a Kékoportó helyettesítésére.
 
Zöld veltelini (Zöld muskotály, Grüner Veltliner, Valtelin blanc) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Koren István   
2008. június 06.
Feltehetően osztrák fajta. A legszebb veltelinit hazánkban a Balaton-felvidéken készítik.
Illata kellemes, üde, ha jó minőségű, fekete borsra és mentára emlékeztet. Gyakran fűszeres zamatú, tüzes, általában harmonikus, néha kissé kemény. Az egyszerű pecsenye vagy asztali boroktól a Duna völgyében termett száraz és borsosan fűszeres, hosszabb tárolásra is alkalmas borokig több változata is ismert.
 
Zéta (Oremus) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Koren István   
2008. június 06.
A bouvier és furmint keresztezésével létrehozott szőlőfajta.
 
Zeusz (Zeus) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Koren István   
2008. június 06.
A Badacsony névre keresztelt sorozat egyik jellegzetes fajtája, melyet 1951-ben Pécsett Király Ferenc nemesített az ezerjó és Bouvier keresztezésével. Elsősorban Badacsonyban és környékén található.
Borának savtartalma magas, minőségét a szakma közepesnek ismeri, viszont késői szürettel rendkívüli minőséget tud adni.
 
Zenit PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Koren István   
2008. június 06.
A Badacsony névre keresztelt sorozat egyik jellegzetes fajtája, melyet 1951-ben Pécsett Király Ferenc nemesített az ezerjó és Bouvier keresztezésével.
Színe zöldes árnyalatú, fehéresen csillogó, sajátos és kellemes illatú. Illat- és zamat gazdag, harmonikus, élénk, finom savérzettel rendelkező minőségi fehérbor. Magyarországon a hűvösebb és csapadékosabb borvidékeken terjed leginkább.
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 Következő > Utolsó >>

Eredmények 10 - 18 / 41