• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

There are no translations available

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Home arrow Wines arrow Borszótár
Borszótár
Sauvignon blanc (Sauvignon bianco, Gros Sauvignon, Weisser sauvignon) PDF Print E-mail
Written by -ka-pír-   
vasárnap, 17 november 2013
There are no translations available

Világfajta, mely hazánkban elsősorban a Mátraalján és Etyeken szép. Különleges, kellemes illatú és zamatú, tüzes, harmonikus minőségi fehérbor. Képes rendkívüli illatintenzitást felmutatni, ilyenkor a bor robusztus és semmiképpen nem elegáns. Jellegzetes egres- és bodzaaromák érezhetőek benne. Általában könnyű és zamatos, de lehet testes és fűszeres is. Kemény karakterű, jól tárolható bor.
 
Zweigelt PDF Print E-mail
Written by Koren István   
péntek, 06 június 2008
There are no translations available

Osztrák eredetű fajta, melyet a század elején a kékfrankos és a Szent Lőrinc fajták kereszteződésével állították elő.
Jó minőségű, csersavban gazdag, harmonikus bor. Megfelelő hozamban jó savakkal is bír, de hosszú érlelésre ritkán alkalmas.
 
Turán PDF Print E-mail
Written by Koren István   
péntek, 06 június 2008
There are no translations available

Magyar fajta, mely Egerben többszörös keresztezés eredményeként jött létre.
Évjárattól függetlenül nagyon mély színű, csersavtartalma magas, tanninja finom bársonyos. Még késői szüret esetén is jól érezhető benne a Kékmedoctól származó virág- vagy mézillat, ami sokak szerint a vörösboroktól idegen. Érezhetően finom zamatát a Csaba gyöngyétől és a Kékmedoctól örökölte. Harmonikus vagy lágy, gyors érésű, javítja a házasított vörösborok minőségét.
 
Syrah (Shiraz) PDF Print E-mail
Written by Koren István   
péntek, 06 június 2008
There are no translations available

Jó minőségű, kékes színárnyalatú, érlelésre alkalmas. Íz és illat aromákban gazdag, testes, sokszor cassisra (fekete ribizkéből készült francia likőr) és elgyújtott gyufa illatára emlékeztet. Összetett illatában a rózsasziromtól a fahéjon át a csokoládéig, a bogyós gyümölcsöktől a fűszerig sok-sok réteg felfedezhető. Érésének arányában pedig animális illatjegyek is megjelennek. Kifejezetten testes bor, viszonylag magas tannin- és savtartalommal. Minőségének csúcsát általában csak évek elteltével éri el, s olyan fajta, amely szépen egészülhet ki a fás, barrikolt ízekkel.
Kitűnő itala a nehéz húsételeknek, mint például a marha- és bárányhús, vadaknak, s a tyúkot kivéve a szárnyasnak is.
 
Portugieser (Kékoportó) PDF Print E-mail
Written by Koren István   
péntek, 06 június 2008
There are no translations available

Portugál, egyes szakemberek szerint viszont osztrák eredetű fajta. Hazánkban az Egri, Villányi, Szekszárdi és nem utolsó sorban a Hajós-Bajai borvidéken találkozhatunk vele leginkább.
Fajtajelleges, szép színű, finom csersavtartalmú. Értékeit csak meleg termőhelyen mutatja meg, ilyenkor kellemesen lágy savakkal mutatkozik. Önmagában nem tartós, 10-20%-os Kékfrankossal házasítják. Erős hozamkorlátozás mellett újhordós érlelésű változata meglepően szép bor.
 
Pinot noir (Kékburgundi) PDF Print E-mail
Written by Koren István   
péntek, 06 június 2008
There are no translations available

Burgundi fajta.
Szép, rubin színű bor. Általában finom, elegáns, magas tannintartalmú, kitűnő zamatú, gyümölcsös. Fiatalon bogyós gyümölcsökre, eperre és cseresznyére emlékeztető, illatos bor, palackban is sokáig fejlődik, szelídül, érik. Ilyenkor illatában sokszor vadat, édesgyökeret és mohát lehet felfedezni. Általános íz harmóniája meggy, málna, eper, szilva, lekvár, cseresznye. Két-három éves érlelés után, kedvező esetben meggyre emlékeztető illat- és zamatanyagok alakulnak ki benne. Csersavban nem túl gazdag. A kitűnő minőségi burgundi borok akár húsz évig vagy még tovább is tárolhatók.
A pinot noir jól illik szárnyashoz és bárányhúshoz.
 
Merlot PDF Print E-mail
Written by Koren István   
péntek, 06 június 2008
There are no translations available

Francia eredetű fajta. A nagy kékszőlő-fajták egyike. Hazánkban a Soproni, Egri, Hajós-Bajai, Villányi valamint a Dél-Balatoni borvidéken található meg leginkább.
Általában mélyvörös színű, illata a málnára és rózsára emlékeztet. Telt, bársonyos ízű, jellegzetes aromájú, száraz, minőségi bor. Jól lekerekíti a Cabernet fajtákat, tehát kiváló társ a házasításhoz. Az utóbbi években önmagában is egyre gyakrabban palackozzák.
Marhahúshoz, borjúhoz, vadhoz, bárányhoz és könnyebb, fiatalabb változatában tengeri halhoz egyaránt fogyasztható.
 
Medina (Medea) PDF Print E-mail
Written by Koren István   
péntek, 06 június 2008
There are no translations available

Magyar fajta, mely a Seyve Villard és a Kékmedoc keresztezésével jött létre.
Sötét színű, intenzíven illatos, vaníliára és szegfűszegre emlékeztető aromájú, különösen fűszeres zamatú, kiváló vörösbor.
 
Kékmedoc PDF Print E-mail
Written by Koren István   
péntek, 06 június 2008
There are no translations available

Bordeaux-ból származik, hazánkban az egri borvidéken, valamint elvétve Villányban van jelen. Illatában a rózsára hasonlít. Minőségi száraz bor, melynek félédes változata is lézetik.
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 Next > End >>

Results 1 - 9 of 41