• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

There are no translations available

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Home arrow Recepies arrow Sauces
Sauces
Erdei csiperke mártás PDF Print E-mail
Written by -ka-pír-   
vasárnap, 19 április 2015
There are no translations available

  • 1 ek olaj
  • 1 ek vaj
  • 25 dkg barna csiperke
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 dl félédes tokaji hárslevelű
  • 1 ek finom liszt
  • só, fehérbors


A felhevített olaj-vaj keverékben megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzá adjuk a gombafejek kitört és szintén finomra felvágott tönkjét. Sózzuk, őrölt fehérborssal ízesítjük és fedő alatt fonnyadásig pároljuk az egészet. Ezután kerül hozzá a fehérbor, amivel további 8-10 percig forraljuk a hagymát és a gombát fedő alatt, majd besűrítjük az egészet a főzőtejszínnel és egy csapott evőkanálnyi finomliszttel.

Last Updated ( vasárnap, 19 április 2015 )
 
Juhtúrós-medvehagymás pesto PDF Print E-mail
Written by Kende   
csütörtök, 18 április 2013
There are no translations available

  • 10 dkg mandulabél (vagy dió)
  • 15 dkg juhtúró (esetleg feta sajt)
  • 1 nagy csokor medvehagyma (10-15 levél)
  • fehérbors
  • 0,5 dl oliva olaj
  • ízlés szerint só

Az egészben hagyott mandulaszemeket száraz serpenyőben, folyamatos rázogatás mellett, 1-2 perc alatt megpirítjuk, majd egy porcelán tányérra kiszedjük, hogy kihüljenek és ne piruljanak tovább. A medvehagyma leveleit jól megmossuk és egy éles késsel, mintha petrezselymet vágnánk, nagyobb darabokra aprítjuk. Ezután vagy kőmozsárban vagy konyhai robotgépben összetörjük előbb a mandulát, majd hozzáadva a medvehagymát és az olivát, tovább pépesítjük a keveréket. Végül belekeverjük a juhtúrót és ízlés szerint egy késhegynyi fehérborssal, illetve a túró ízétől, minőségétől függően egy csípetnyi sóval ízesítjük.

Last Updated ( vasárnap, 19 április 2015 )
 
Remulád mártás PDF Print E-mail
Written by -ka-pír-   
péntek, 23 március 2012
There are no translations available

  •     2 dl majonéz
  •     2 dl tejföl
  •     1 cs újhagyma
  •     2 gerezd zúzott fokhagyma
  •     2 ek reszelt ecetes torma
  •     2 ek dijon-i mustár
  •     2 ek aprított kapribogyó
  •     2 ek aprított csemegeuborka
  •     1 ek szárított kapor (helyettesíthető petrezselyemmel)
  •     2 tk barnacukor
  •     1-1 késhegynyi őrölt chili és feketebors
  •     só ízlés szerint

A majonézből, tejfölből, sóval, borssal, mustárral, kevés cukorral tartármártást készítünk, amit finomra vágott újhagymával, csemegeuborkával, kapribogyóval dúsítunk és zúzott fokhagymával, reszelt tormával, kaporral, valamint kevés chilivel teszünk még pikánsabbá.
 
Vadászmártás PDF Print E-mail
Written by Kapalló G. Gyula   
vasárnap, 19 február 2012
There are no translations available

  • 25 dkg erdei gomba vagy termesztett barna csiperke, esetleg 5 dkg gombapor
  • 1 közepes hagyma
  • 1 sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 dkg húsos füstölt szalonna
  • 1 ek liszt
  • 1-1 ág rozmaring és kakukkfű
  • 1/2 liter húsleves
  • 1,5 dl félédes fehérbor
  • 1-2 ek konyak
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 diónyi vaj
  • 1 ek paradicsompüré
  • só, bors



A hozzávaló gombát és zöldségeket megtisztítjuk, majd a szalonnával együtt apró kockákra vágjuk. A szalonnát ezután kiolvasztjuk, megsütjük, és hozzáadva előbb a zöldségeket és zöldfűszereket, majd a gombát, az egészet lepirítjuk. Ekkor belekeverjük a paradicsompürét, amivel tovább pirítjuk még 1-2 percig, majd megszórjuk a liszttel és felöntjük előbb a borral, aztán a levessel. Ezután gyakran kevergetve kb. a felére forraljuk be, hozzáadjuk a tejszínt és a diónyi vajat, végül pedig sózzuk, borsozzuk és konyakkal, vagy jó minőségű borpárlattal ízesítjük. Ha van rá módunk, kézi mixerrel le is turmixolhatjuk. Bármilyen sült, vagy párolt vadhúshoz adható.
 
Last Updated ( hétfő, 05 március 2012 )
 
Boros erdeigyümölcs szósz PDF Print E-mail
Written by -ka-pír-   
szombat, 23 augusztus 2008
There are no translations available

  • 30 dkg vegyes erdeigyümölcs
  • 0,5 dl vörösbor
  • 1 ek méz

A boros erdeigyümölcs szószhoz a 30 dkg vegyes erdeigyümölcs (szeder, áfonya, málna, vadmeggy, szamóca) bogyóinak nagyobbik felét összevágjuk, vagy villával összetörjük és kevés vízzel (4-5 ek) közepes lángon feltesszük főni egy forralóedényben. Amikor a gyümölcspép jól felforrt, szitán áttörjük az egészet, hozzáadjuk a bort és a maradék bogyókat, majd további 2-3 percig főzzük és a tűzről levéve mézzel édesítjük. Egybensült pecsenyékhez adjuk melegen.

 
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Results 1 - 9 of 13