Írta: -ka-pír-
|
2015. április 19. |
- 1 ek olaj
- 1 ek vaj
- 25 dkg barna csiperke
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dl főzőtejszín
- 1 dl félédes tokaji hárslevelű
- 1 ek finom liszt
- só, fehérbors
A felhevített olaj-vaj keverékben megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzá adjuk a gombafejek kitört és szintén finomra felvágott tönkjét. Sózzuk, őrölt fehérborssal ízesítjük és fedő alatt fonnyadásig pároljuk az egészet. Ezután kerül hozzá a fehérbor, amivel további 8-10 percig forraljuk a hagymát és a gombát fedő alatt, majd besűrítjük az egészet a főzőtejszínnel és egy csapott evőkanálnyi finomliszttel. |
Utolsó frissítés ( 2015. április 19. )
|
Írta: Kende
|
2013. április 18. |
 - 10 dkg mandulabél (vagy dió)
- 15 dkg juhtúró (esetleg feta sajt)
- 1 nagy csokor medvehagyma (10-15 levél)
- fehérbors
- 0,5 dl oliva olaj
- ízlés szerint só
Az egészben hagyott mandulaszemeket száraz serpenyőben, folyamatos rázogatás mellett, 1-2 perc alatt megpirítjuk, majd egy porcelán tányérra kiszedjük, hogy kihüljenek és ne piruljanak tovább. A medvehagyma leveleit jól megmossuk és egy éles késsel, mintha petrezselymet vágnánk, nagyobb darabokra aprítjuk. Ezután vagy kőmozsárban vagy konyhai robotgépben összetörjük előbb a mandulát, majd hozzáadva a medvehagymát és az olivát, tovább pépesítjük a keveréket. Végül belekeverjük a juhtúrót és ízlés szerint egy késhegynyi fehérborssal, illetve a túró ízétől, minőségétől függően egy csípetnyi sóval ízesítjük. |
Utolsó frissítés ( 2015. április 19. )
|
Írta: -ka-pír-
|
2012. március 23. |
- 2 dl majonéz
- 2 dl tejföl
- 1 cs újhagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 ek reszelt ecetes torma
- 2 ek dijon-i mustár
- 2 ek aprított kapribogyó
- 2 ek aprított csemegeuborka
- 1 ek szárított kapor (helyettesíthető petrezselyemmel)
- 2 tk barnacukor
- 1-1 késhegynyi őrölt chili és feketebors
- só ízlés szerint
A majonézből, tejfölből, sóval, borssal, mustárral, kevés cukorral tartármártást készítünk, amit finomra vágott újhagymával, csemegeuborkával, kapribogyóval dúsítunk és zúzott fokhagymával, reszelt tormával, kaporral, valamint kevés chilivel teszünk még pikánsabbá. |
Írta: Kapalló G. Gyula
|
2012. február 19. |
- 25 dkg erdei gomba vagy termesztett barna csiperke, esetleg 5 dkg gombapor
- 1 közepes hagyma
- 1 sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 dkg húsos füstölt szalonna
- 1 ek liszt
- 1-1 ág rozmaring és kakukkfű
- 1/2 liter húsleves
- 1,5 dl félédes fehérbor
- 1-2 ek konyak
- 1,5 dl tejszín
- 1 diónyi vaj
- 1 ek paradicsompüré
- só, bors

A hozzávaló gombát és zöldségeket megtisztítjuk, majd a szalonnával együtt apró kockákra vágjuk. A szalonnát ezután kiolvasztjuk, megsütjük, és hozzáadva előbb a zöldségeket és zöldfűszereket, majd a gombát, az egészet lepirítjuk. Ekkor belekeverjük a paradicsompürét, amivel tovább pirítjuk még 1-2 percig, majd megszórjuk a liszttel és felöntjük előbb a borral, aztán a levessel. Ezután gyakran kevergetve kb. a felére forraljuk be, hozzáadjuk a tejszínt és a diónyi vajat, végül pedig sózzuk, borsozzuk és konyakkal, vagy jó minőségű borpárlattal ízesítjük. Ha van rá módunk, kézi mixerrel le is turmixolhatjuk. Bármilyen sült, vagy párolt vadhúshoz adható. 
|
Utolsó frissítés ( 2012. március 05. )
|
Írta: -ka-pír-
|
2008. augusztus 23. |
- 30 dkg vegyes erdeigyümölcs
- 0,5 dl vörösbor
- 1 ek méz
A boros erdeigyümölcs szószhoz a 30 dkg vegyes erdeigyümölcs (szeder, áfonya, málna, vadmeggy, szamóca) bogyóinak nagyobbik felét összevágjuk, vagy villával összetörjük és kevés vízzel (4-5 ek) közepes lángon feltesszük főni egy forralóedényben. Amikor a gyümölcspép jól felforrt, szitán áttörjük az egészet, hozzáadjuk a bort és a maradék bogyókat, majd további 2-3 percig főzzük és a tűzről levéve mézzel édesítjük. Egybensült pecsenyékhez adjuk melegen. |
|
Írta: -ka-pír-
|
2008. augusztus 23. |
- 5 dkg vaj
- 15 dkg étcsokoládé
- 0,5 dl víz
- 1-1 csipet só és chilli
A vajat mérsékelt lángon felolvasztjuk egy mélyebb, kisöblű serpenyőben, majd hozzáadjuk a jól megaprított csokoládét és egy habverővel addig keverjük, amíg sima nem lesz. E közben 3-4 evőkanál vizet is adunk hozzá, illetve ha elkezdene forrni, lehúzzuk a tűzről. A csokoládészószt végül 1 kisebb csípet sóval és egy nagyobb csípet chilivel ízesítjük. |
|
Írta: Fehérvári Vivien
|
2008. július 04. |
- 7 dkg vaj
- 7 dkg reszelt gouda sajt
- 5dkg finom liszt
- 1 dl tejszín
- 2db tojás sárgája
- 3 dl tej
- 1/2 szercsendió
- 1 tk só
4 dkg vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Tejjel felengedjük, simára keverjük, sóval és reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd felrottyantjuk. Ekkor adjuk hozzá a reszelt sajtot és mérsékelt lángon addig melegítjük tovább, míg az egészen fel nem olvad benne. Ezután a tűzről levéve hagyjuk kissé kihűlni, majd belekeverjük az előzőleg tejszínnel elhabart tojássárgákat. Végül finom szűrőn az egészet átengedjük, hozzámorzsoljuk a maradék vajat (montírozás) és habverővel simára keverjük. A végső fázist szűrő nélkül, botmixer segítségével is végezhetjük. (1-2 ek somlói és egy csípet fehérbors hozzáadásával további különleges ízhatást érhetünk el.)
|
Utolsó frissítés ( 2008. október 11. )
|
|
Írta: -ka-pír-
|
2008. május 11. |
- 4 ek egész zöldbors
- 0,5 dl olíva, vagy olvasztott vaj
- 0,5 dl konyak
- 1 ek worchester szósz
- 1 ek mustár
- 1 ek paradicsom püré, vagy ketchup
- 1,5-2 dl húsleves
- 1 dl tejszín
- só, fehérbors
E rendkívül egyszerû mártás elkészítéséhez használhatunk szárított zöldborsot is, de legjobb, ha az ecetes befõtt verziót alkalmazzuk, mert annak jóval intenzívebb az íze és megfelelõbb az állaga is. Ha a hozzávalók a rendelkezésünkre állnak és van még legalább 10 perc idõnk a szarvas steak és a grillezett zöldségek elkészültéig, érdemes tehát az alábbi módon hozzálátnunk:
|
Utolsó frissítés ( 2009. október 24. )
|
|
Írta: -ka-pír-
|
2008. február 01. |
1 kg húsos szarvascsont- 2 és fél ek. sertészsír
- 2 liter húsleves
- 3 ek. finomliszt
- 1 csapott ek. cukor
- 1 csokor vegyeszöldség
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 ek. sûrített paradicsom
- 1 dl vörösbor
- 5 dkg szárított erdei gomba
- a petrezselyem szára
- fél ek. só
- 2 db babérlevél
- 1 tk. kakukkfû
- 1 tk. egész bors
- 1 ek. worchester szósz
- 1 db szerecsendió virág
- 4 db szegfûbors
A szarvasborjú - vagy ünõ - húsos csontjátból, illetve a lõtt részt kivágva a maradék oldalasból készíthetjük el ezt a kitûnõ alapmártást. (Ha nem áll rendelkezésünkre vadcsont, készíhetjük marhából is). A csontokat bárddal felaprítjuk és megpirítjuk 2 evõkanál zsíron. Hozzáadjuk a felszeletelt zöldségeket, a nagyobb gerezdekre vágott hagymát, a felaprított gombát, a paradicsompürét és a kissé megtört fûszereket, majd miután ezeket is hozzápirítottuk a csonthoz, az egészet felengedjük a húslevessel. Legjobb, ha a leves marhából vagy fácánból készült, de végsõ esetben használhatunk hozzá 2 db erõleveskockát is.
|
Utolsó frissítés ( 2008. április 07. )
|
|
|
|