• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Mártások
Mártások
Erdei csiperke mártás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2015. április 19.

  • 1 ek olaj
  • 1 ek vaj
  • 25 dkg barna csiperke
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 dl félédes tokaji hárslevelű
  • 1 ek finom liszt
  • só, fehérbors


A felhevített olaj-vaj keverékben megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzá adjuk a gombafejek kitört és szintén finomra felvágott tönkjét. Sózzuk, őrölt fehérborssal ízesítjük és fedő alatt fonnyadásig pároljuk az egészet. Ezután kerül hozzá a fehérbor, amivel további 8-10 percig forraljuk a hagymát és a gombát fedő alatt, majd besűrítjük az egészet a főzőtejszínnel és egy csapott evőkanálnyi finomliszttel.

Utolsó frissítés ( 2015. április 19. )
 
Juhtúrós-medvehagymás pesto PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2013. április 18.
  • 10 dkg mandulabél (vagy dió)
  • 15 dkg juhtúró (esetleg feta sajt)
  • 1 nagy csokor medvehagyma (10-15 levél)
  • fehérbors
  • 0,5 dl oliva olaj
  • ízlés szerint só

Az egészben hagyott mandulaszemeket száraz serpenyőben, folyamatos rázogatás mellett, 1-2 perc alatt megpirítjuk, majd egy porcelán tányérra kiszedjük, hogy kihüljenek és ne piruljanak tovább. A medvehagyma leveleit jól megmossuk és egy éles késsel, mintha petrezselymet vágnánk, nagyobb darabokra aprítjuk. Ezután vagy kőmozsárban vagy konyhai robotgépben összetörjük előbb a mandulát, majd hozzáadva a medvehagymát és az olivát, tovább pépesítjük a keveréket. Végül belekeverjük a juhtúrót és ízlés szerint egy késhegynyi fehérborssal, illetve a túró ízétől, minőségétől függően egy csípetnyi sóval ízesítjük.

Utolsó frissítés ( 2015. április 19. )
 
Remulád mártás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2012. március 23.
  •     2 dl majonéz
  •     2 dl tejföl
  •     1 cs újhagyma
  •     2 gerezd zúzott fokhagyma
  •     2 ek reszelt ecetes torma
  •     2 ek dijon-i mustár
  •     2 ek aprított kapribogyó
  •     2 ek aprított csemegeuborka
  •     1 ek szárított kapor (helyettesíthető petrezselyemmel)
  •     2 tk barnacukor
  •     1-1 késhegynyi őrölt chili és feketebors
  •     só ízlés szerint

A majonézből, tejfölből, sóval, borssal, mustárral, kevés cukorral tartármártást készítünk, amit finomra vágott újhagymával, csemegeuborkával, kapribogyóval dúsítunk és zúzott fokhagymával, reszelt tormával, kaporral, valamint kevés chilivel teszünk még pikánsabbá.
 
Vadászmártás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2012. február 19.
  • 25 dkg erdei gomba vagy termesztett barna csiperke, esetleg 5 dkg gombapor
  • 1 közepes hagyma
  • 1 sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 dkg húsos füstölt szalonna
  • 1 ek liszt
  • 1-1 ág rozmaring és kakukkfű
  • 1/2 liter húsleves
  • 1,5 dl félédes fehérbor
  • 1-2 ek konyak
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 diónyi vaj
  • 1 ek paradicsompüré
  • só, bors



A hozzávaló gombát és zöldségeket megtisztítjuk, majd a szalonnával együtt apró kockákra vágjuk. A szalonnát ezután kiolvasztjuk, megsütjük, és hozzáadva előbb a zöldségeket és zöldfűszereket, majd a gombát, az egészet lepirítjuk. Ekkor belekeverjük a paradicsompürét, amivel tovább pirítjuk még 1-2 percig, majd megszórjuk a liszttel és felöntjük előbb a borral, aztán a levessel. Ezután gyakran kevergetve kb. a felére forraljuk be, hozzáadjuk a tejszínt és a diónyi vajat, végül pedig sózzuk, borsozzuk és konyakkal, vagy jó minőségű borpárlattal ízesítjük. Ha van rá módunk, kézi mixerrel le is turmixolhatjuk. Bármilyen sült, vagy párolt vadhúshoz adható.
 
Utolsó frissítés ( 2012. március 05. )
 
Boros erdeigyümölcs szósz PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. augusztus 23.
  • 30 dkg vegyes erdeigyümölcs
  • 0,5 dl vörösbor
  • 1 ek méz

A boros erdeigyümölcs szószhoz a 30 dkg vegyes erdeigyümölcs (szeder, áfonya, málna, vadmeggy, szamóca) bogyóinak nagyobbik felét összevágjuk, vagy villával összetörjük és kevés vízzel (4-5 ek) közepes lángon feltesszük főni egy forralóedényben. Amikor a gyümölcspép jól felforrt, szitán áttörjük az egészet, hozzáadjuk a bort és a maradék bogyókat, majd további 2-3 percig főzzük és a tűzről levéve mézzel édesítjük. Egybensült pecsenyékhez adjuk melegen.

 
Pikáns csokiszósz sültekhez PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. augusztus 23.
  •  5 dkg vaj
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 0,5 dl víz
  • 1-1 csipet só és chilli

A vajat mérsékelt lángon felolvasztjuk egy mélyebb, kisöblű serpenyőben, majd hozzáadjuk a jól megaprított csokoládét és egy habverővel addig keverjük, amíg sima nem lesz. E közben 3-4 evőkanál vizet is adunk hozzá, illetve ha elkezdene forrni, lehúzzuk a tűzről. A csokoládészószt végül 1 kisebb csípet sóval és egy nagyobb csípet chilivel ízesítjük.

 
 
Sajtmártás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Vivien   
2008. július 04.
  • 7 dkg vaj
  • 7 dkg reszelt gouda sajt
  • 5dkg finom liszt
  • 1 dl tejszín
  • 2db tojás sárgája
  • 3 dl tej
  • 1/2 szercsendió
  • 1 tk só
4 dkg vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Tejjel felengedjük, simára keverjük, sóval és reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd felrottyantjuk. Ekkor adjuk hozzá a reszelt sajtot és mérsékelt lángon addig melegítjük tovább, míg  az egészen fel nem olvad benne. Ezután a tűzről levéve  hagyjuk kissé kihűlni, majd belekeverjük az előzőleg tejszínnel elhabart tojássárgákat. Végül finom szűrőn az egészet átengedjük, hozzámorzsoljuk a maradék vajat  (montírozás) és habverővel simára keverjük. A végső fázist szűrő nélkül, botmixer segítségével is végezhetjük. (1-2 ek somlói és egy csípet fehérbors hozzáadásával további különleges ízhatást érhetünk el.)
Utolsó frissítés ( 2008. október 11. )
 
Zöldbors mártás egyszerűen PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. május 11.
  • 4 ek egész zöldbors
  • 0,5 dl olíva, vagy olvasztott vaj
  • 0,5 dl konyak
  • 1 ek worchester szósz
  • 1 ek mustár
  • 1 ek paradicsom püré, vagy ketchup
  • 1,5-2 dl húsleves
  • 1 dl tejszín
  • só, fehérbors
E rendkívül egyszerû mártás elkészítéséhez használhatunk szárított zöldborsot is, de legjobb, ha az ecetes befõtt verziót alkalmazzuk,  mert annak jóval intenzívebb az íze és megfelelõbb az állaga is. Ha a hozzávalók a rendelkezésünkre állnak és van még legalább 10 perc idõnk a szarvas steak és a grillezett zöldségek elkészültéig, érdemes tehát az alábbi módon hozzálátnunk:
Utolsó frissítés ( 2009. október 24. )
 
Barnamártás szarvasborjú csontjából PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. február 01.
  •  Barna mártás szarvasborjú csontjából 1 kg húsos szarvascsont
  • 2 és fél ek. sertészsír
  • 2 liter húsleves
  • 3 ek. finomliszt
  • 1 csapott ek. cukor
  • 1 csokor vegyeszöldség
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek. sûrített paradicsom
  • 1 dl vörösbor
  • 5 dkg szárított erdei gomba
  • a petrezselyem szára
  • fél ek. só
  • 2 db babérlevél
  • 1 tk. kakukkfû
  • 1 tk. egész bors
  • 1 ek. worchester szósz
  • 1 db szerecsendió virág
  • 4 db szegfûbors
A szarvasborjú - vagy ünõ - húsos csontjátból, illetve a lõtt részt kivágva a maradék oldalasból készíthetjük el ezt a kitûnõ alapmártást. (Ha nem áll rendelkezésünkre vadcsont, készíhetjük marhából is). 
 
A csontokat bárddal felaprítjuk és megpirítjuk 2 evõkanál zsíron. Hozzáadjuk a felszeletelt zöldségeket, a nagyobb gerezdekre vágott hagymát, a felaprított gombát, a paradicsompürét és a kissé megtört fûszereket, majd miután ezeket is hozzápirítottuk a csonthoz, az egészet felengedjük a húslevessel. Legjobb, ha a leves marhából vagy fácánból készült, de végsõ esetben használhatunk hozzá 2 db erõleveskockát is.
Utolsó frissítés ( 2008. április 07. )