• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

There are no translations available

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Home arrow Spices arrow Leafy spices
Leafy spices
Medvehagyma PDF Print E-mail
Written by -ka-pír-   
szombat, 06 április 2013
There are no translations available


Bármilyen nehezen érkezik is meg, de lassan újra itt van a tavasz, s vele a medvehagyma szezonja is és aki kóstolta, vagy használta már ezt a csodálatos növényt, az tudja, hogy ezt az időszakot bizony meg kell becsülni, mert ez a termőidő legfeljebb a nyár elejéig tarthat. De valójában mi is ez a növény, mire használható és mik az élettani hatásai?

A medvehagyma - latin nevén Allium ursinum - az egyszikűek osztályának, spárgavirágúak rendjébe, a amarilliszfélék családjába tartozó faj. Nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is. Népies neve a vadfokhagyma, vagy poroszhagyma.

Egész Európában megtalálható évelő növény. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajt kedveli. Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik. Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Március elejétől már látható hajtásai vannak. Tömeges tenyészhelye a Mecsek, ahol legkorábban Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin jelenik meg.
Last Updated ( szombat, 06 április 2013 )
 
Turbolya PDF Print E-mail
Written by Kende   
csütörtök, 21 június 2012
There are no translations available


 
A turbolya (Anthriscus cerefolium) magyar népies neve: illatos turbolya, olasz saláta, zamatos turbolya, édespetrezselyem.

A francia konyha kedvelt fűszere, zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg báránysültek, tojásételek fűszerezésére is. Mindenféle gomba, gombás ételek és gombás mártások elengedhetetlen füszere még. Kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból salátát is készítenek, később a levelek már keserűvé és rágóssá válnak. Íze erősen eltér a petrezselyemétől, mivel gyenge, zamatos levelei édeskések és ánizsillatúak – ezért édespetrezselyemnek is nevezik. A francia konyha által használt „fines herbes”, azaz finom fűszernövények egyike.
 
Az ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű, egynyári növényt már a rómaiak is használták. Levele a petrezselyem zöldjéhez hasonlít, ernyős virágzata kis fehér virágokból áll. Gyorsnövekedésű növény, leveleit már vetés után 4–5 héttel vághatjuk. Elvadulva az egész Kárpát-medencében megtalálható, főleg üde akácosok aljnövényzeteként.
 
Teája vese, hólyag, és légző-, és emésztőszervi megbetegedéskor jó hatású, kitűnő salaktalanítószer.
 
Last Updated ( szombat, 23 június 2012 )
 
Szurokfű PDF Print E-mail
Written by -ka-pír-   
vasárnap, 16 október 2011
There are no translations available

Oregánó

A szurokfű vagy vadmajoránna - latin nevéből (Origanum vulgare L.) újabban oregánónak is nevezik - a szurokfüvek nemzetségébe tartozó fűszer és gyógynövény.

Őshazája a Földközi-tenger medencéjében lehetett; ma már megtalálható Európa és Ázsia nagy részén, sőt már Észak-Amerikában is. Sziklás erdőkben, különösen irtásokon, erdő szélén vadon is előfordul.

Az ókori Egyiptomban is ismerték már gyógyhatásait, köhögéscsillapítóként volt közismert, az ókori Görögországban pedig sérüléseket gyógyítottak vele. A középkorban az ételeket a szurokfű olajával óvták meg a mikrobás fertőzésektől.

Egész Európában ismerik és használják, de fűszerként főleg a mediterrán konyhára jellemző (gyakran bazsalikommal és rozmaringgal kombinálva). Sajátságos íze van, mely a majorannára és a kakukkfűre emlékeztet. Hazánkban is gyakori, a száraz gyepek, hegyoldalak és erdőszélek növénye. Leginkább a meszes talajokat kedveli.

A közkedvelt fűszer és gyógynövény különösen a török, palesztin, arab, szír, portugál és dél-amerikai konyhák kedvence, de egész Európában elterjedt és ma már az olasz konyha ételeit el sem lehet képzelni nélküle. Használhatjuk paradicsommártás ízesítéséhez, grillezett húsokhoz, sült zöldségekhez. A frissen szedett leveleket salátákhoz adhatjuk. Virágzó hajtásait vágva vagy morzsolva árusítják. Nemcsak az olaszos fogásokhoz, de különféle egyéb levesekhez, töltelékekhez, paradicsomos, burgonyás, halas, babos ételekhez, pástétomokhoz, mártásokhoz is jól illik.
Last Updated ( szombat, 22 október 2011 )
 
Bazsalikom PDF Print E-mail
Written by -ka-pír-   
szerda, 30 július 2008
There are no translations available

Bazsalikom A bazsalikom Indiából származik, ahol mint szent fűszernövényt tisztelik. A hindu hitvilág szerint, ha a halottal bazsalikom levelet temetnek el, akkor ez lesz az útlevele a nirvanába. Haitin a bazsalikomot a szerelem pogány istennőjéhez, Erzulie-hez tartozónak vélték, a középkori Itáliában pedig szerelemi ajándékként adták kedvesüknek a fiatalemberek.
 
A növény európai neve a görög "basileus" szóból származik, melynek jelentése "király, királyi".  Számos hiedelem fűződik hozzá: például, hogy a skorpió szeret a bazsalikom cserepek alatt megbújni, vagy hogy e növény őrületbe kergetheti az embereket.
 

 
 
Last Updated ( hétfő, 04 augusztus 2008 )
 
Citromfű PDF Print E-mail
Written by -ka-pír-   
péntek, 06 június 2008
There are no translations available

Citromfű
Már a régi rómaiak és görögök is használták fűszer- és gyógynövényként egyaránt. A növény levele nyersen, vagy akár szárított formában is jól hasznosítható saláták, szószok, gomba-, vad- és szárnyasételek ízesítésére, savanyúságok, fűszerecetek készítéséhez.
 
Fiziológiás hatását tekintve nyugtató, görcsoldó, vérnyomáscsökkentő, de adott esetben a menstruációs panaszokat is enyhíteni tudja.
Last Updated ( hétfő, 04 augusztus 2008 )
 
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Results 1 - 9 of 10