• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Egytál ételek
Egytál ételek
Szalonnás-gombás nyúlragu cseréptálban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2009. október 12.
  • Szalonnás-gombás nyúlragu cseréptálban2 db mezeinyúl
  • 1 kg apró csiperke
  • 0,5 kg vörös hagyma
  • 1 db fokhagyma
  • 30 dkg császárszalonna
  • 2-3 db babérlevél
  • 2-2 ág rozmaring és kakukkfű
  • 15-20 dkg libazsír
  • 1 l húsleves
  • 0,5 l fehérbor
  • só, bors
A szokásos módon, ecetes melegpácban 1-2 napon át érlelt nyúldarabokat felhevített libazsíron hirtelen körbepirítjuk, majd a cseréptálba szedjük. Közéjük tűzzük a babért, a kakukkfüvet és a rozmaringot, sózzuk, borsozzuk, majd befedjük a szintén kissé lepirított, szálára vágott hagymával. Ezután felöntjük annyi húslevessel, amennyi éppen ellepi, megszórjuk a felkockázott császárszalonnával, majd betesszük a felforrósított kemencébe, vagy sütőbe egy órára. 
Utolsó frissítés ( 2010. május 24. )
 
Vargányás rizottó PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Giorgio   
2009. augusztus 20.
  • Vargányás rizottó1 l húsleves
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 db zellerszár
  • 50 dkg kerekszemű rizs
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg parmezán
  • 1 ek szarvasgombás olaj
  • 5 dkg szárított, vagy 30 dkg friss vargánya, ill. tinóru
  • só, bors
A szárított vargánya- vagy tinóru szeleteket egy éles késsel vágjuk csíkokra, majd áztassuk be kb. 2 dl hideg vízbe.  Ha friss gombával dolgozunk, csak tisztítsuk meg és szeleteljük, majd csíkozzuk fel, (de semmi esetre se áztassuk vízbe, mert hajlamos nagyon elázni). A vöröshagymát, fokhagymát és a szárzellert szintén vékonyabb karikákra vágjuk. Az olajat felmelegítjük  és adunk hozzá 2 evőkanálnyit a vajból, majd beleszórjuk a vöröshagymát és a zellert. Pici sóval kb. 10 perc alatt szépen megpárolódnak, ezután adjuk hozzá a fokhagymát, majd 2-3 perc múlva a leöblített, lecsurgatott rizs. A rizsszemeket folyamatosan kevergessük, amíg szinte átlátszóvá nem válnak. Ekkor löttyintsük hozzá a kb. fél deciliternyi, (vagy kicsit több) fehérbort.

Utolsó frissítés ( 2009. augusztus 20. )
 
Egri pincepörkölt PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2009. május 09.
  • Egri pincepörkölt80 dkg őzcomb
  • 3 fej hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 4-5 db sárgarépa
  • 1 kg burgonya
  • 30 dkg csiperke, vagy laskagomba
  • 10 dkg libazsír
  • 2 ek pirospaprika
  • 1-1 tk kakukkfű, rozmaring, boróka bogyó, szegfűbors
  • 1 db szerecsendióvirág
  • 2 dl száraz vörösbor
  • só, bors
A felhevített libazsíron üvegesre pároljuk a felszabdalt hagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott húst és az egészet a zsírjára pirítjuk. Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a pirospaprika és a fokhagyma  felét zúzva, sózzuk, borsozzuk, majd felöntve annyi vízzel amennyi éppen ellepi, fedő alatt (1,5-2 óra alatt) csaknem készre pároljuk. Ekkor adjuk hozzá előbb a nagyobb darabokra vágott sárgarépát, majd valamivel később a burgonyát, végül pedig a maradék  zúzott fokhagymát és a rusztikus darabokra vágott gombát.  
Utolsó frissítés ( 2009. május 09. )
 
Egyszerű vadragu PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2009. április 09.
  • Egyszerű vadragu1 kg vaddisznócomb
  • 1 kg újburgonya
  • 3 fej vöröshagyma
  • 0,5 kg csiperke
  • 30 dkg konzerv bébirépa
  • 2-3 ek libazsír
  • 2 szál rozmaring
  • 1 kis csokor kakukkfű
  • fél szerecsendió
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 db babérlevél
  • 2 dl vörösbor
  • 1 ek méz
  • só, bors
A megtisztított és közepes kockákra felvágott húst erős lángon a zsirjára pirítjuk egy serpenyőben, majd ha ezzel megvagyunk, átszedjük egy tűzálló tálba, hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, fokhagymát és a fűszereket a szerecsendió kivételével.  Sózzuk, felöntjük vízzel, majd lefedve, 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük 1 órára. Ekkor hozzáadjuk a burgonyát és a nagyobb darabokra vágott gombát, majd ismét lefedve sütjük további fél órán keresztül.
Utolsó frissítés ( 2009. április 10. )
 
Kemencés vaddisznócsülök borban párolt zöldségekkel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Mons. Chien   
2009. február 20.
  • Kemencés vaddisznócsülök borban párolt zöldségekkel1-2 db vaddisznócsülök
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 2 ek olaj
  • 1 cs zöldhagyma
  • 60 dkg sárgarépa
  • 50 dkg csiperke
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 ek egész feketebors
  • 3 dl vörösbor
  • 2 ek méz
  • 2 tk szárított bazsalikom
  • 2 tk szárított kakukkfű
  • 5 db babérlevél
  • só, fehérbors
A nyúzott csülköket 1 fej vöröshagymával, 1 ek egész feketeborssal, 3 db babérlevéllel és egy csapott evőkanál sóval 45-50 perc alatt előfőzzük kuktában. Ezalatt a szalonnát nagyobb darabokra vágjuk és az olajon kiolvasztjuk, a fokhagymagerezdekkel együtt megpirítjuk, majd mindkettőt kiszedve félretesszük. A megtisztított sárgarépát hasábra vágjuk és hírtelen megpirítjuk a visszamaradt zsíradékban, ezután ezt is kiszedjük és félretesszük. A félbe, vagy negyedbe vágott gombát szintén lepirítjuk a zsiradékon, és hozzáadjuk a nagyobb (3-5 cm-es) darabokra vágott zöldhagymát, valamint a korábban már megpirított hozzávalókat. Az egészet fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal és kakukkfűvel,  valamint 2 db babérlevéllel, majd 1-2 perc alatt összeforraljuk a mézzel és a vörösborral.    
Utolsó frissítés ( 2009. február 21. )
 
Krumplinudli szénégető módra PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2009. február 06.
  • Krumplinudli szénégető módra1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 ek olíva olaj
  • 3-4 ek fenyőmag
  • 1-2 szál zsálya
  • 15-20 dkg szarvassonka, vagy pancetta
  • 200 g gorgonzola (vagy márvány sajt)
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 3,5 dl tejszín
  • só, bors (ízlés szerint)
  • hagyományos nudli , vagy gnocchi 1 kg burgonyából
A fenyőmagot száraz serpenyőben óvatosan megpirítjuk, majd félretesszük. A felhevített olajon ezután megpároljuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, majd felöntjük a fehérborral és hozzáadjuk a szintén apróra vágott sonkát. Fedő alatt, takarék lángon addig pároljuk tovább, míg a hagyma teljesen szét nem fő. Ekkor morzsoljuk hozzá a sajtot,  megszórjuk az aprított zsályalevelekkel, majd ha a sajt már elolvadt, felöntjük a tejszínnel és 1-2 perc alatt összeforraljuk.   
 
Utolsó frissítés ( 2009. február 06. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>

Eredmények 11 - 20 / 26