• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Desszertek
Desszertek
Rebarbarás-epres morzsasüti PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2014. június 09.

  •  1 kg rebarbara
  • 60 dkg eper
  • 10 dkg barnacukor
  • 2 ek keményítő

a morzsához:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg barnacukor
  • 1 csípetnyi só
  • 1/2 tk. őrölt fahéj

A levél nélküli rebarbaraszárakat megmossuk és megpucoljuk azon módon, hogy a végüket levágjuk, a külső hártyájukat pedig késsel lehúzzuk. Ezután a rebarbarát ujjnyi vastag darabokra vágjuk, a megmosott, lecsumázott epreket pedig negyedeljük. A kétféle gyümölcsöt a nádcukorral egy serpenyőben kis lángon összemelegítjük, míg a rebarbara megpuhul és az eper kiengedi a levét (5-10 perc).

Utolsó frissítés ( 2014. június 09. )
 
Pralinétorta PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2013. december 15.

 

 A piskótalaphoz:

  • 3 db tojás
  • 3 ek cukor
  • 3 ek liszt
  • 1/2 sütőpor

A grillázshoz:

  • 5 dkg vaj
  • 1 csésze kristálycukor
  • 1 csésze dió vagy törökmogyoró

A krémhez:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dl habtejszín
  • 3 ek kakaópor (+ 2 ek a tetejére)

A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük egy csípet sóval. Ezután folyamatos keverés mellett kanalanként hozzáadjuk a cukrot, majd a tojássárgákat, végül pedig egy fakanállal hozzákeverjük kanalanként a sütőporral elvegyített lisztet. A csatos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, majd közepes hőfokra melegített sütőben, kb. 15 perc alatt készre sütjük úgy, hogy az első 10 percben a sütőajtót résnyire kitámasztjuk egy fakanál nyelével.

Utolsó frissítés ( 2013. december 15. )
 
Tarte Tatin PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2013. november 02.
 
  • 1 kg alma
  • 5 dkg vaj
  • 1 csésze cukor
  • 1 csomag (kb. 50 dkg) fagyasztott leveles tészta
  • 1 ek citromlé
  • 1 tk őrölt fahéj
Az almákat megpucoljuk, félbevágva kimagozzuk, majd kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk fel. A szeleteket meglocsoljuk a citromlével, hogy a színük szép üde maradjon, majd meghintjük egy kevés őrölt fahéjjal. A vajat felolvasztjuk egy tapadásmentes serpenyőben, vagy tortaformában, majd megkaramellizáljuk benne a cukrot. Amikor a karamell már aranysárga és folyékony, levesszük a tűzről és szépen elrendezzük rajta az almaszeleteket, majd az egészet beborítjuk az előzőleg felolvasztott és lisztezett deszkán kinyújtott leveles tésztával.  Miután az almára finoman rányomkodtuk a tésztát, a serpenyőt helyezzük be az előmelegített sütőbe és 20-25 perc alatt süssük aranysárgára. Amikor a tészta megsült, még forrón borítsuk ki egy süteményes tálra, hogy az almaszeleteken dermedhessen meg a karamellréteg.

Borajánló:

Tokaji aszút, szamorodnit vagy egyéb botritiszes, késői szüretelésű édes fehéreket kínálhatunk hozzá.

Utolsó frissítés ( 2013. november 03. )
 
Csokoládés körtetorta PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2013. szeptember 13.
  • 6 db tojás
  • 6 ek liszt
  • 6 ek cukor
  • 6 db érett körte
  • 6 ek étcsokoládé
  • 1 cs sütőpor

Elválasztjuk a tojások fehérjét a sárgájától, majd egy habverővel vagy robotgéppel kemény habbá verjük a fehérjét. Ha ezzel megvagyunk, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, majd evőkanalanként a cukrot, végül pedig egy fakanál segítségével, óvatosan, szintén kanalanként keverjük bele a sütőporral elvegyített lisztet. Az így megkevert piskótatésztát öntsük bele egy sütőpapírral kibélelt, vagy vajjal kikent és liszttel kiszórt 26 cm átmérőjű tortaformába.
Utolsó frissítés ( 2013. szeptember 14. )
 
Görögdinnye sorbet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2013. június 20.

 

  • 1,5 kg görögdinnye
  • 1/2-1 lime leve
  • 1-2 ek barnacukor
  • 1-2 ek érlelt barnarum

Az édes, már-már kásás állagú görögdinnyét felszeleteljük, majd eltávolítjuk belőle a magokat egy kiskés hegyével. A gyümölcshúst ezután levágjuk a héjról és kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk fel. A darabolás során esetlegesen keletkezett gyümölcslevet öntsük le egy pohárba (pl. limonádéhoz vagy bóléhoz adva nagyon finom), a gyümölcshúst pedig egy nejlonzacskóba helyezve fagyasszuk le úgy, hogy a kockák lehetőleg ne álljanak össze egy tömbbe.

Utolsó frissítés ( 2013. június 20. )
 
Epres tiramisu kehely PDF Nyomtatás E-mail
Írta: C-Icuka   
2011. november 28.
  • 25 dkg mascarpone krémsajtEpres tiramisu
  • 2 dl habtejszín
  • 2 ek barnacukor
  • 24 db babapiskóta
  • 1 kis üveg házi szamócalekvár
  • 5 dkg csokoládé forgács
  • 30 dkg eper
Verjük fel keményre a habtejszínt két evőkanál barnacukorral, majd keverjük hozzá finom mozdulatokkal a krémsajtot. A babapiskótákat törjük ketté, és mártogassuk bele a szamócalekvárba, majd a félbevágott eperszemekkel váltakozva helyezzük el azokat 6 db fagylaltoskehelyben, vagy borospohárban, felváltva rétegezve a krémsajtos keverékkel.
 
Felülre kerüljön a sajtos tejszínes krémből, amit csokoládéforgáccsal és egy-egy félbevágott eperrel koronázzunk meg.  
 
Utolsó frissítés ( 2011. november 28. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>

Eredmények 11 - 20 / 39