• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Desszertek
Desszertek
Forralt bor zselé PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2016. december 23.
  • 2 l félédes vörösbor
  • 30 dkg barna cukor
  • 2 rúd fahéj
  • 10-15 szem szegfűszeg
  • 1 vaníliarúd héja
  • 5 cl barna rum
  • 2 ek pektin 
  • 1 marék mazsola
A borból kb. 3 dl-t kiöntünk egy tálkába, és kézi habverővel elkeverjük benne a por állagú pektint. A többi bort a cukorral és a fűszerekkel forrásig hevítjük, majd hozzá öntjük a pektines boros keveréket és folyamatos keverés mellett 1-2 percig forraljuk az egészet. Végül hozzá adjuk a rumot és poharakba vagy befőttes üvegekbe szedjük. Ízlés szerint gazdagíthatjuk még néhány szem mazsolával vagy kandírozott gyümölcsökkel is. Miután teljesen kihűlt, a fűszeres bor lekvár állagúvá válik a hozzáadott természetes növényi zselésítő anyagtól. Desszertként pohárban szervírozva, habcsókkal és citrushéjjal koronázhatjuk meg, befőttként eltéve pedig kiváló karácsonyi meglepetés válhat belőle.
Utolsó frissítés ( 2016. december 23. )
 
Vaníliás-gyömbéres puszedli PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2015. december 19.

 

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 1 db citrom
  • 1 db narancs
  • 1 db vanília rúd (vagy 1 ek vanília kivonat)
  • 2x10 dkg porcukor
  • 2 tk sütőpor
  • 2 ek tejföl
  • 5 dkg friss reszelt gyömbér
  • 1.5 dl vegyes virágméz

Először is a vajat megolvasztjuk és összekeverjük a mézzel. Ezután a tejfölt kikeverjük a vaniliarúd kikapart belsejével, a citrom és a narancs lereszelt héjával és kifacsart levével, majd hozzáadjuk a tojást a porcukorral és beleforgatjuk a kissé lehült mézes vajat is. Az egész keveréket hozzáadjuk a liszthez, belereszeljük (finom sajtreszelőn) a megtisztított friss gyömbért (ha nincs,használjunk egy csapott evőkanálnyi őrölt szárított gyömbért), rászórjuk a sütőport, majd jól összedolgozzuk a masszát, amit ezután legalább egy éjszakán át pihentetünk a hűtőben.

Utolsó frissítés ( 2015. december 21. )
 
Aszaltszilvás clafoutis PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2015. november 22.

 

 

  • 4  db tojás
  • 10 dkg kristálycukor
  • 8  dkg mandula liszt
  • 15-20 db aszalt szilva
  • 250 g natúr görög joghurt
  • 15  g olvasztott margarin a forma kikenéséhez
  • 15  g liszt a szóráshoz
  • 1 dl cognac vagy borpárlat

Az aszalt szilvákat néhány órára beáztatjuk a cognac-ba vagy jó minőségű borpárlatba. A piteformát vékonyan kikenjük a megolvasztott margarinnal, majd megszórjuk a kb. 15 g liszttel, éppen csak annyira, hogy befedje a margarint. A tojásokat megmossuk, majd felütés után szétválasztjuk két külön keverőtálba fehérjére és sárgájára. A tojás sárgájához hozzákeverjük a kristálycukrot és a natúr joghurtot, majd fokozatosan hozzáadjuk a mandula lisztet is és egyneművé keverjük. A fehérjét robotgéppel vagy kézi habverővel kemény habbá verjük. A tojássárgás masszához óvatosan, nagy mozdulatokkal keverve hozzáadjuk a tojásfehérje keményre felvert habját.

Utolsó frissítés ( 2015. november 22. )
 
Sajttorta sütés nélkül PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2015. augusztus 23.

  • 20 dkg édes-omlós keksz
  • 9 dkg vaj
  • 500 g mascarpone
  • 500 g krémsajt
  • 3 ek porcukor
  • 1 db vanília rúd
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kis üveg házi dzsem

A kekszet egy nejlon zacskóba tesszük, amit beburkolunk konyharuhával és egy sodrófa vagy klopfoló segítségével kekszmorzsát készítünk. A vajat felolvasztjuk és a morzsával összekeverve egy 30 cm átmérőjű csattos tortafoma aljára nyomkodjuk egyenletes vastagságban.

Utolsó frissítés ( 2015. augusztus 23. )
 
Málnafagylalt PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2015. július 05.


4 tojás sárgája
50 dkg málna
3 dl habtejszín
2 dl tej
15 dkg cukor


A málnát megmossuk, lecsepegtetjük, majd a cukor felével együtt robotgépbe öntjük és pépesítjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral, majd hozzáadjuk a tejet és gőz felett, folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Mikor ezzel elkészültünk, a krémet vízfürdőben kihűtjük. A tejszínt keményre felverjük, majd összedolgozzuk a kihűlt tojáskrémmel, illetve a málnapéppel. Az így elkészített fagylaltalapot ezután kb. 3 órára a fagyasztószekrénybe tesszük, és 20-30 percenként egy kézi habverővel átforgatjuk, hogy a képződő jégkristályokat összezúzzuk, így a fagyi nem  áll össze teljesen egy tömbbé. Ha van fagylaltgépünk, ezt a folyamatot bátran bízzuk arra.
Utolsó frissítés ( 2015. július 05. )
 
Mézes-epres sabayon PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapallo G. Gyula   
2015. május 01.
  • 4 db tojássárgája
  • 4 ek repceméz
  • 4 ek  édes pezsgő
  • 40 dkg eper

A sabayon tulajdonképpen egy könnyű, tojássárgájából alkohol hozzáadásával készült hab, melyet általában friss gyümölccsel - jelen esetben eperrel - vagy különböző piskótákkal, kekszekkel szolgálhatunk fel desszertként. Elkészítése gőz felett történik, fontos azonban, hogy a használt keverőtál alatti víznek nem szabad forrnia, csak gyöngyöznie, hogy a tojássárgája ne csapódjon ki azonnal.  Általában borral, vagy pezsgővel készítjük, de ízlés szerint használhatunk hozzá konyakot vagy más egyéb gyümölcspárlatot, esetleg vermutot is.

Utolsó frissítés ( 2015. május 08. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>

Eredmények 1 - 10 / 39