• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Főételek
Főételek
Szarvasgerinc Stroganoff módra PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2008. október 16.
  •  45 dkg filézett szarvasjava
  • 30 dkg füstölt tarja
  • 30 dkg vegyes erdei gomba
  • 2,5 dkg szárított vargánya
  • 5 dkg vaj
  • 2 fej hagyma
  • 1 kis üveg capribogyó
  • 3 db közepes csemegeuborka
  • 3 dl főzőtejszín
  • 1 dl vörösbor
  • őrölt feketebors
A húst rostirányára merőlegesen ujjnyi szeletekre vágjuk és lazán megveregetjük egészen fellazítva ezzel textúráját. Az így nyert darabokat csíkokra vágjuk és a felforrósított vajon hirtelen megsütjük. Ha ezzel megvagyunk, a húst kiszedjük és a visszamaradt zsiradékban lepirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a frissen szedett erdei gombákat (rókagomba, csiperke, pereszke, tinóru, stb.) nem túl apróra vágva. Ha a gomba levet eresztett, adjuk vissza hozzá a húscsíkokat és tegyük bele a csíkokra vágott füstölt tarját, valamint a már jó előre beáztatott vargánya szeleteket is. 
Utolsó frissítés ( 2008. október 23. )
 
Százrejtekű muflonpörkölt PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. szeptember 28.
  • Százrejtekű muflonpörkölt1 kg mufloncomb
  • 10 dk vaj
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg aszaltszilva
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk őrölt fehérbors
  • 1 kk őrölt kardamom
  • 1 kk sáfrány
  • 1 kk csípős paprika
  • 1 ek méz
  • 0,5 dl olaj
  • 2 dl vörösbor

A kockára vágott húst megszórjuk az őrölt fűszerekkel, összedolgozzuk az olajjal, és hideg helyen pihenni hagyjuk egy éjszakán át. Másnap a vajat lassan felhevítjük és lepirítjuk benne a húst, sózzuk, majd összepároljuk a karikára vágott hagymával és a zúzott fokhagymával. 
Utolsó frissítés ( 2008. szeptember 30. )
 
Rókagombás szarvaspörkölt PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. szeptember 23.
  • Rókagomba1 kg szarvascomb
  • 40 dkg rókagomba
  • 2ek zsír, vagy olaj
  • 3 fej hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 ek csemegepaprika
  • 2 kk feketebors
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 1 tk morzsolt kakukkfű
  • 1 tk őrölt rozmaring

A zsíradékon kevés sóval megpárolt hagymára helyezzük a kockára vágott szarvashúst, majd ha már kifehéredett, megszórjuk 1 evőkanál csemegepaprikával. Ezután hagyjuk a zsírjára pirúlni, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és egy kevés sót. Lefedve, szükség esetén kevés vizet öntve alá csaknem puhára pároljuk a húst, majd hozzáadjuk a zöldfűszereket és a kevéssé megaprított friss rókagombát. 
Utolsó frissítés ( 2010. február 16. )
 
Birsalmával töltött vadkacsa PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. szeptember 11.
  • Birsalma3 db fiatal vadkacsa
  • 6 db birsalma
  • 20 dkg vaj
  • Só, fehérbors
  • 2 tk méz
  • 3 ek tejföl 
  • 0.5 dl fehérbor

 A megkopasztott vadkacsákat kívül-belül besózzuk, meghintjük fehérborssal és megtöltjük őket 1-1 megpucolt, felkockázott birsalmával. Ezután cseréptálba helyezzük a szárnyasokat, köréjük szórjuk a kimagvalt és héjastól felszeletelt másik három birsalmát, majd az egészet leöntjük az olvasztott vajjal és előmelegített sütőben előbb lefedve megpároljuk, majd fedő nélkül pirosra sütjük.

Utolsó frissítés ( 2008. szeptember 12. )
 
Pácolt szarvasjava sáfrányos-rozmaringos rizskásával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2008. július 06.
  • Pácolt szavasgerinc sáfrányos rizzsel1 kg szarvasgerinc
  • 1 ek sötét szójaszósz
  • 1 ek édes mustár
  • 1 dl olaj
  • 1 késhegynyi sáfrány
  • 30 dkg rizs
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 szál rozmaring
  • 2 db paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 6 szem borókabogyó
  • 6 szem szegfűbors
  • 1 dl vörösbor
  • só, bors
A megtisztított szarvasjavát leválasztjuk a gerinccsontról, de bennehagyjuk a bordacsontot. Frissen törött borssal jól bedörzsöljük, majd egyenletesen bekenjük a mustárból, szójaszószból és 1 evőkanál olajból készült páccal. Lefedve, hideg helyre tesszük és egy éjszakán át érni hagyjuk. Másnap letörüljük rőla a pácot és felforrósított olajon körbepirítjuk minden oldalát. Ezután tűzálló edénybe helyezzük, megsózzuk, mellétesszük a félbevágott érett paradicsomokat, a fokhagymagerezdeket, a rozmaring szárát, a borókabgyót és a szegfűborsot, majd 1 dl vizet és 1 dl vörösbort öntünk alá. Előmelegített sütőben, mérsékelt tüzön, lefedve sütjük kb. 40 percen keresztül.
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 01. )
 
Krúdy-féle pikáns vadragu PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. június 19.
  • Krúdy-féle pikáns vadragu 0,5 kg fiatal vadhús
  • 3 ek libazsír
  • 25 dkg csemegekukorica
  • 25 dkg zöldborsó
  • 1-2 pritaminpaprika
  • 2-3 fej hagyma
  • 1 ek méz
  • 1 ek mustár
  • 1 dl fehérbor
  • 1 tk csípős paprikakrém
  • 1 tk majoránna
  • 1 tk rozmaring
  • só, fehérbors
A húst vékony csíkokra vágjuk, - szükség esetén klopfoljuk, vagy húspuhító sóval kezeljük - majd a felhevített zsiradékon félig megsütjük. Ekkor hozzáadjuk a laskára vágott hagymát és paprikát, valamint a leforrázott szemes kukoricát és a zöldborsót. Lassú tüzön, fedő alatt pároljuk mintegy 15-20 percig.
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 04. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 71 - 80 / 112