• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Főételek
Főételek
Göngyölt vaddisznóvéknya ribizlimártással PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2009. február 13.
  • Göngyölt vaddisznóvéknya ribizlimártással80 dkg vaddisznó dagadó vagy zsírosabb lapocka
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek színesbors
  • 1 tk só
  • 1 ek olívaolaj
  • 5 dl húsleves
  • 2 db babérlevél
  • vékony kenderzsineg borban áztava

a mártáshoz:

  • 40 dkg ribizli
  • 2 dl víz
  • 15 dkg barnacukor
  • 0,5 dl rosé
Lehetőleg hízottabb vaddisznó véknyából (másnéven dagadójából), esetleg zsírosabb kiterített lapockájából  készítsük az ételt az alábbi módon: A szépen megmosott húst tiszta konyharuhán leszárítjuk, majd egyenletesen megszórjuk durva tengeri sóval és frissen őrölt színesborssal, amiben feltétlenül legyen rózsabors is bőven.
Utolsó frissítés ( 2011. november 28. )
 
Őzbélszín édes-savanyú paprikával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Selion   
2009. január 28.
  • Őzbélszin édes-savanyú paprikával1 kg őz bélszín
  • kakukkfű
  • borókabogyó
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 nagy méretű kaliforniai paprika (sárga és piros)
  • fehérbor-ecet
  • vaj
  • olívaolaj
A bélszínt alaposan megtisztítjuk, majd nagyjából négy egyenlő részre vágjuk. Miután ezzel elkészültünk, egy tálban előkészítjük a pácot hozzá, amely olívaolajból, sőból, borsból, kakukkfűből és összetört borókabogyóból áll. A pácba egy fej foghagymát is teszünk, amit a kés lapjával szétnyomva tesszük a húsdarabokra. A bélszínt alaposan megforgatjuk a pácban és fél órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Serpenyőben olívaolajat hevítünk és ebbe helyezzük bele az előkészített bélszíneket. Folyamatosan forgatva addig sütjük, míg a hús széle szépen átbarnul, de nyomkodva puha, ruganyos hatású marad. Egy evőkanál vajat hirtelen megolvasztunk a forró olajon és ezzel a zsiradékkal öntözzük a serpenyőben már majdnem készre sült bélszínt. A húst tányérra helyezzük és míg az édes-savanyú paprika elkészül, pihenni hagyjuk.
 
Édes-savanyú paprika

A vékony csíkokra vágott nagyméretű kaliforniai paprikát olívaoljon hirtelen sütni kezdjük, közben sóval, borssal szórjuk meg, majd kakukkfűvet hintünk rá. 
Utolsó frissítés ( 2009. április 09. )
 
Rozmaringos muflonjava fügemártással PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2009. január 11.
  • Rozmaringos muflonjava12 szelet csontos muflonkaraj
  • 1 kis csokor rozmaring
  • 1 dl olíva olaj
  • 25 dkg aszalt füge
  • 2+1 dl édes tokaji furmint
  • 1 egész fej fokhagyma
  • 2 ek méz
  • 1 csapott ek burgonyakeményítő
  • só, őrölt bors
A szépen lefaggyúzott bordaszeleteket  finoman megütögetjük, enyhén sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fimomra vágott friss rozmaringgal és  mindkét oldalról bőven lekenjük az olajjal.  Az így előkészített szeleteket tűzálló tálba helyezzük és lefedve minimum 3-4 órán keresztül hűvös helyen pihenni hagyjuk.  Ezalatt az aszalt fügét leforrázzuk, majd mindegyik darabot félbe vágjuk és az egészet beáztatjuk az édes tokajiba.
Utolsó frissítés ( 2009. január 12. )
 
Töltött pisztráng kapormártással PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Esther   
2008. december 24.
  • Töltött pisztráng kapormártással4 db nagyobb tisztított, filézett pisztráng
  • 15 dkg apróra vágott olívabogyó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db szikkadt zsemle
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej
  • olívaolaj, vaj
  • só, bors, citrom
  • 4 dl tejföl,
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek szárított kapor

Sózzuk meg enyhén a pisztrángokat, majd keverjük össze a lereszelt vöröshagymát,  a tejbe áztatott zsemlét, tojást és jól megaprított olajbogyót. Töltsük meg ezzel a masszával a halakat. A vajat olvasszuk fel, és keverjük össze az olívaolajjal, majd a keverékkel kenjünk ki egy tűzálló tálat. A halakat tegyük a tálba. Süssük 20-30 percig, végül szórjuk meg borssal és csepegtessünk rá citromlevet.

Utolsó frissítés ( 2009. január 20. )
 
Karácsonyi szarvaspörkölt PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2008. december 23.
  •  80 dkg szarvascomb
  • 50 dkg apró csiperke
  • 3-4 ek liba-, vagy vaddisznózsír
  • 2 fej hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 ek provence-i fűszerkeverék
  • 1 tk húspuhító só, vagy szódabikarbóna
  • 3 dl fehérbor
  • 2 dl főzőtejszín
  • 15 dkg darált, pirított mandula, vagy mogyoró
  • 1 ek méz
  • só, bors
A húst szépen megmossuk, megtisztítjuk a hártyától, majd nagyobb méretű kockákra, vagy érmékre szabdaljuk és összedolgozzuk a húspuhítóval, illetve szódabikarbónával. (Erre azért van szükség, mert a hús később a fehérbortól könnyen beedződhet és akkor csak igen sokára fő meg.) Miután kb. fél órát pihentettük, csöpögtessük le, és pirítsuk meg jól a felhevített libazsírban (ettől lesz ugyanis pörkölt).  Ezután adjuk hozzá az igen apróra vágott hagymát,  és fokhagymát valamint egy egészen kevés bort, és alacsony lángon, lefedve, sűrű kevergetés mellett pároljuk őket össze.  Ezt addig folytassuk, amíg a hús csaknem megpuhul és a bor egészen elfogy.
Utolsó frissítés ( 2009. január 06. )
 
Pácolt szarvasbélszín mandulás bundában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. december 13.
  •  80 dkg szarvasbélszín, vagy hátszín
  • 1 ek vadpác
  • 1 dl olaj
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 1 ek barnacukor
  • 2-3 ek szeletelt mandula
  • 3 db tojás
  • 15 dkg liszt
A szépen lehártyázott bélszínt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, enyhén besózzuk és a szárazon megtört, olajjal elkevert vadpácba helyezzük. Az egy éjszakán át tartó pihentetést követően az olajos pácot kézzel lehúzzuk a hússzeletekről és egy szedőkanál hátával finoman megütögetjük őket, hogy a rostok mégjobban meglazuljanak, de mégse szakadjanak meg.
Utolsó frissítés ( 2008. december 14. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 61 - 70 / 112