• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Főételek
Főételek
Őzgerinc burgonyafánkon barnamártással és erdei gyümölcsökkel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2009. április 04.
  • Őzgerinc burgonyafánkon barnamártással és erdei gyümölcsökkel80 dkg őzegrincfilé
  • 2 ek vadpác fűszerkeverék
  • 1 dl olíva olaj
  • só, bors
  • 3 dl barnamártás
  • 20-25 dkg vegyes erdeigyümölcs (áfonya, málna, szeder)
  • 20 dkg burgonya
  • 12 dkg liszt
  • 1 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő,
  • 3 evőkanál tej,
  • 3 dkg vaj,
  • só,
  • olaj a fánk sütéséhez
A gerincfilét 2-3 egyenlő darabra vágjuk, és az olajból, illetve a durvára tört vadpác fűszerkeverékből készített pácba helyezzük lehetőleg 2-3 napra, (de legalább egy éjszakára) és végig hűvös helyen pihentetjük. Ha kivettük a pácból, a fűszert és az olaj nagy részét húzzuk le róla kézzel, majd jól felhevített sepenyőben pirítsuk körbe a húsok minden oldalát, majd a kész oldalakat hintsük meg finoman sóval és frissen tört feketeborssal. Ha ezzel megvagyunk, öntsünk alá 1 dl vörösbort, fedjük le a serpenyőt és az egészet helyezzük be a 180 fokra előmelegített sütőbe 8-10 percre., hogy a hús közepe ne legyen véres. Aki rosé módon, esetleg véresen szereti, az csökkentse az "áthúzás" időtartamát, vagy hagyja el azt teljesen.  Ha a hús kész van, lefedve pihentessük 5-10 percig amíg lecsendesednek benne az ízletes nedvek, csak ezután szeleteljük fel.
   
   
Utolsó frissítés ( 2009. április 04. )
 
Vörösboros nyúlpörkölt mogyoróhagymával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2009. március 25.
  • Vörösboros nyúlpörkölt mogyoróhagymával1 db vad-, vagy házinyúl
  • 1 dl olíva olaj, vagy libazsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 30-40 dkg mogyoróhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 1,5 dl sűrített paradicsom
  • 2 dl bor
  • 1-2 szál kakukkfű
  • 1 tk csemegepaprika
  • só, bors
Ha vadnyúlból akarjuk ezt az ételt elkészíteni, akkor érdemes azt - a korábban már tárgyalt módon - 2-3 nappal korábban bepácolni és hideg helyen érni hagyni. Ha házinyúlból készítjük, erre nincs feltétlenül szükség. A daraboktra vágott nyulat a felhevített zsiradékban előbb megpároljuk, majd szépen óvatosan lepirítjuk. Ezután adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát a babért és kakukkfüvet, sót és borsot, valamint a  kevés vízzel elkevert paradicsomsűrítményt, amivel hagyjuk fedő alatt tovább párolódni.
Utolsó frissítés ( 2009. március 29. )
 
Pirított vadkacsamáj zsályával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapallo G. Gyula   
2009. március 24.
  • Pirított vadkacsamáj zsályával8 db récemáj
  • 3 dl tej
  • 3 ek liszt
  • 1 ek fokhagymapor
  • 1 cs zsályalevél
  • 1 tk feketebors
  • olaj, vagy libazsír a sütéshez
A megtisztított récemájakat egyben hagyva hideg tejben áztatjuk 1-2 órán keresztül. Ezalatt a lisztből, fokhagymából és őrölt borsból készített keverékben megforgatjuk a frissen mosott zsályaleveleket, melyeket hírtelen megpirítunk a felhevített zsiradékban. Miután ezzel megvagyunk, a májakat kivesszük a tejből, lecsepegtetjük és szintén  megforgatjuk a lisztes keverékben, majd a már forró zsiradékban, lefedve 5-6 perc alatt készre sütjük egyiket a másik után.
Utolsó frissítés ( 2009. március 24. )
 
Pácolt strucc konfitálva PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Mons. Chien   
2009. március 18.
  •  80 dkg strucc steak
  • 3 ág rozmaring
  • 1 ek színesbors
  • 1 dl vörösbor
  • 1 dl oliva olaj
  • 1 kg libazsír
  • 1 fej fokhagyma
A strucc steak még a vadak között számítva is igazán száraz húsféle, ezért különösen kívánja a pácolást és nemkülönben jót tesz neki a konfitálás (bő zsírban, alacsony hőfokon történő hőkezelés) is, amiért ajánlott utóbbival is  próbálkozni esetében:
 
A húst egyben hagyva megforgatjuk gorombára zúzott színesbors és dúrvára vágott rozmaringlevél keverékében, majd egy jól záródó edényben elhelyezve ráöntjük az olívát és a bort. 3 napig hideg helyen érleljük, és reggel-este forgatjuk a pácban. Ha ezzel megvagyunk, kevés libazsíron körbepirítjuk a húst, jól megsózzuk, majd a többi felolvasztott zsírba helyezzük úgy, hogy az teljesen ellepje.
Utolsó frissítés ( 2009. március 18. )
 
Sajtos-pepperónis szarvas steak PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2009. február 17.
  • Sajtos-pepperónis szarvas steak6 szelet szarvashátszín
  • 30 dkg gouda sajt
  • 6 db hegyes zöldpaprika
  • 3 db avokádó
  • 2 dl olaj
  • 1 ek zöldbors
A hússzeleteket bemaszírozzuk a frissen tört zöldborssal és 1-1 evőkanál olívaolajjal, majd lefedve 1-3 napig hűtöben pácoljuk őket. Ezután a steakek mindkét oldalát megsózzuk és forró olajban, nagy lángon 1-2 perc alatt pirosra sütjük. 
Utolsó frissítés ( 2009. február 17. )
 
Göngyölt vaddisznóvéknya ribizlimártással PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2009. február 13.
  • Göngyölt vaddisznóvéknya ribizlimártással80 dkg vaddisznó dagadó vagy zsírosabb lapocka
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek színesbors
  • 1 tk só
  • 1 ek olívaolaj
  • 5 dl húsleves
  • 2 db babérlevél
  • vékony kenderzsineg borban áztava

a mártáshoz:

  • 40 dkg ribizli
  • 2 dl víz
  • 15 dkg barnacukor
  • 0,5 dl rosé
Lehetőleg hízottabb vaddisznó véknyából (másnéven dagadójából), esetleg zsírosabb kiterített lapockájából  készítsük az ételt az alábbi módon: A szépen megmosott húst tiszta konyharuhán leszárítjuk, majd egyenletesen megszórjuk durva tengeri sóval és frissen őrölt színesborssal, amiben feltétlenül legyen rózsabors is bőven.
Utolsó frissítés ( 2011. november 28. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 61 - 70 / 117