• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Főételek
Főételek
Libamájjal töltött szarvashátszín PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2010. április 23.
  •  1 kg szarvashátszín
  • 30 dkg libamáj
  • 15 dkg vaj
  • 2 ek olaj
  • 50 dkg spenótlevél
  • só, bors, fehérbors
  • 1 kis csokor kakukkfű
  • vékony kendermadzag

a körethez:

  • 30 dkg bébirépa
  • 30 dkg aszalt füge
  • 30 dkg kucsmagomba 
  • 2 dl vörösbor
  • 2 ek szójaszósz
A szarvashátszínt lehártyázzuk, majd egy éles késsel megnyitjuk és szép egyenletes vágásokkal kiterítjük, végül pedig klppfolóval enyhén megveregetjük, hogy megfelelően nagy felületet kapjunk belőle. Ha ezzel megvagyunk, mindkét oldalát meghintjük sóval, illetve őrölt fekete- és fehérborssal.Amíg a hús pihen, felolvasztjuk a vajat a felhevített olajon, majd ebben gyorsan megpárolunk 15-20 db egészséges sprnótlevelet. Az így kapott leveleket a kiterített hússzeleten helyezzük el egyenletesen, az egyik hosszanti végén pedig elhelyezzük a hasáh alakúra vágott libamájat, amit szintén meghintünk kevés sóval és fehérborssal.
Utolsó frissítés ( 2012. február 19. )
 
Vaddisznókaraj főttsonkával és tejszínes kucsmagombával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2010. április 14.
  •  6 szelet vaddisznókaraj
  • 6 szelet főtt sonka
  • 2 marék (30-40 dkg) apró kucsmagomba
  • 1-2 ek olaj
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl húslé
  • só, fehérbors
A kicsontozott vaddisznókaraj szeleteket finoman megklopfoljuk, majd besózzuk és egyik oldalukat meghintjük kevés fehérborssal. Míg a hússzeletek pihennek, a lassan felhevített olajban felolvasztjuk a vajat és 1-1 percig forrósítjuk benne a sonkaszeletek mindkét oldalát. Ha ezzel megvagyunk, a sonkát félretesszük és a visszamaradt zsíradékban fehéredésig sütjük a karajszeleteket, majd ezeket is kiszedjük és melegen tartjuk.
Utolsó frissítés ( 2010. április 15. )
 
Őzgerincfilé medvehagymás pestoval PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2010. április 08.
  •  60 dkg őzgerinc filé
  • 1 ek vadpác
  • 3 dl olaj
  • 2 ek balzsamecet
  • só, bors

a pestohoz:

  • 20 dkg fenyőmag
  • 0,5 dl olíva olaj
  • 1 csokor bazsalikom
  • 1 csokor friss medvehagyma
  • 1/2 szerecsendió
  • 1-1 tk só, őrölt fehérbors 
A gerincfilét megtisztítjuk a hártyáktól, bedörzsöljük a balzsamecettel, majd 1 éjszakán át pihenni hagyjuk az olajból, és zúzott vadpác keverékből készített hideg pácban. Miután kivettük a húst a pácléből, húzzuk le róla kézzel a darabos fűszereket, enyhén sózzuk, borsozzuk és tapadásmentes serpenyőben süssük hirtelen körbe minden oldalán. Ezt követően 180 oC -ra melegített sütőben, lefedve süssük további 10-12 percen át, majd a sütőből kivéve pihentessük saját gőzében. 

 

Utolsó frissítés ( 2010. április 14. )
 
Szalonnás szarvasgerinc steak PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2009. december 22.
  • Szalonnás szarvasgerinc steak4 szelet filézett szarvasgerinc
  • 4 szelet bacon
  • 0,5 dl olaj
  • 4 kk dijoni mustár
  • színesbors
A szarvasgerincből készített filéből vágjunk 4db kétujjnyi szeletet, majd ezeket kenjük be a csípős mustárból és olajból készített páccal. Hideg helyen pihentessük 5-6 órán, vagy egy egész éjszakán keresztül. Ezt követően a pác maradékát  töröljük le a hússzeletekről, szórjuk meg azokat durvára őrölt színesborssal, sóval és tekerjük körbe egy-egy  szeletelt húsos szalonnával, amit szükség szerint egy fogvájóval megtűzhetünk.   
Utolsó frissítés ( 2009. december 22. )
 
Vaddisznósült barnamártással és almapürével PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2009. december 16.
  • Vaddisznósült barnamártással és almapürével80 dkg vaddisznócomb
  • 1 dl olaj
  • 1 tk rozmaring
  • 6-8 szem borókabogyó és szegfűbors
  • só, bors
  • 1 kg golden alma
  • 2 dl fehérbor
  • 1 ek méz
  • 3 dkg vaj
  • 1 m kenderzsineg
  • 2 dl barnamártás
A megmosott húst egy tiszta konyharuhával leszárítjuk, majd megsózzuk, megborsozzuk, meghintjük őrölt rozmaringgal. Ha ezzel megvagyunk, a vékony kendermadzagot áztassuk be hideg vízbe, és sonkaszerűen kötözzük meg vele a combot jó erősen. Ezután hevítsük fel az az olajat egy megfelelő nagyságú lábasban és hírtelen pirítsuk körbe a hús minden oldalát. Ha ezzel megvagyunk, helyezzük át egy tűzálló tálba, szórjuk köré a szeletekre vágott hagymát, a szegfűborsot és a borókabogyót, locsoljuk meg a visszamaradt zsíradékkal és egy bögre vízzel, majd lefedve süssük 180 fokon mintegy 60-70 percen keresztül. 
Utolsó frissítés ( 2012. június 28. )
 
Rakott tészta szarvashússal és erdei gombákkal PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Mons. Chien   
2009. december 10.
  • Rakott tészta szarvashússal és erdei gombákkal24 db lasagne tészta lap
  • 40 dkg darált szarvas lapocka
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl olíva olaj
  • 30 dkg barna csiperke
  • 5 dkg szárított vegyes erdei gomba
  • 0,5 l paradicsomlé
  • 0,5 l tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál keményítő
  • 1 tk őrölt rozmaring
  • 2 tk szárított bazsalikom
  • 1 tk szurokfű
  • 1 tk kakukkfű 
  • 0,5 dl száraz furmint
  • só, bors
  • 15-20 dkg reszelt ementáli sajt
A finomra felvágott vöröshagymát lepirítjuk az olajon, majd hozzáadjuk a vajat, a zúzott fokhagymát és a darált szarvashúst. Gyakori kevergetés mellett, közepes lángon fehéredésig pároljuk (kb. 20-25 perc) majd hozzáadjuk a jól megmosott és felszeletelt erdei csiperkét. Ekkor sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt tovább pároljuk, és ha a csiperke már kiengedte a levét, beletesszük az előzőleg szintén megaprított és legalább egy órán keresztül hideg vízben áztatott erdei gombakeveréket (vargánya, róka-, galamb-, szegfűgomba stb.).  
Utolsó frissítés ( 2009. december 10. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 41 - 50 / 112