• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Levesek
Vegyes gombakrém leves PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2013. december 29.

 

  • 50 dkg barna csiperke
  • 5 dkg szárított vegyes erdeigomba (vagy vargánya, róka- és trombitagomba keveréke)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek olaj
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl főzőtejszín
  • 2 ek tejföl
  • 1 dl fehérbor
  • só, bors, fehérbors

A szárított gombát beáztatjuk kb. 3,5-4 dl langyos vízbe egy órára. Ezalatt megtisztítjuk a csiperkegombát úgy, hogy a tönkök végének földes részét levágjuk, de a kalapokról nem húzzuk le a "bőrt". Ha a gombák kalapját is túl szennyezettnek találjuk, tegyük őket egy mélyebb tálba, szórjuk meg 1-2 evőkanál liszttel és öntsünk rájuk annyi vizet, amennyi jól ellepi. A lisztes vízben néhányszor megkeverve, a földes szennyeződéseket könnyen le tudjuk mosni a csiperkéről, majd egy szűrőkanálban leöblítve, lecsepegtetve már folytathatjuk is a feldolgozását. Válasszunk ki néhány nagyobb darab gombát, amiből vágjunk vastagabb szeleteket, fejenként 2-3 darabot. Ezeket a szeleteket az olaj és a vaj felhevített keverékében, nagy lángon pirítsuk meg, a zsiradékból kivéve szórjuk meg pici sóval és borssal, majd tegyük félre a kész leves betétjének. A felhevített zsiradékon ezután fonnyasszuk meg az apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a felszeletelt csiperkét, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, időnként megkeverve hagyjuk párolódni kb.

Utolsó frissítés ( 2014. május 11. )
 
Szárított vargánya leves PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2013. november 03.

 

  • 1 csésze szárított vargánya és/vagy erdei gomba keverék
  • 2 szál sárgarépa
  • 1/4 közepes zellergumó
  • 1/2 közepes póréhagyma
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 l húsleves (esetleg 1 db leveskocka)
  • 1 ek liszt
  • 4 ek tejföl
  • 1 dl bor
  • 2 db babérlevél
  • 2 tk kakukkfű
  • só, bors
  • 2 ek aprított petrezselyemzöld
  • 1-2 marék szélesmetélt vagy tetszőleges levestészta  

 

A szárított gombaszeleteket áztassuk be bő, langyos vízbe legalább 4 órára, vagy akár egy egész éjszakára. A feldarabolt zöldségeket kevés sóval, borssal, kakukkfűvel és a babérlevéllel tegyük fel főni annyi vízben, ami éppen ellepi őket, és fedő alatt főzzük ezeket félpuhára. Ezután adjuk hozzá a húslevest és a gombákat az áztatóvízzel együtt. Visszaforralás után főzzük még kb. 20 percig, majd adjuk hozzá a száraztésztát és a fehérbort.

 

Utolsó frissítés ( 2013. november 13. )
 
Provance-i vadmalacleves PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2013. szeptember 15.
  •     1 kg vadmalac comb vagy lapocka
  •     2-3 fej hagyma
  •     1 db zsenge cukkini
  •     1 db padlizsán
  •     1 db póréhagyma
  •     25 dkg csiperke
  •     4 db babérlevél
  •     2 db pritamin paprika
  •     40 dkg lóbab vagy vesebab
  •     15-20 szem fekete olajbogyó
  •     2 ek paradicsompüré
  •     0,5 dl olivaolaj
  •     1 ek dijon-i mustár
  •     2 tk provence-i fûszerkeverék
  •     2 dl vörösbor
  •     só,fehérbors
  •     1 csokor friss bazsalikom

A vadmalac combot kifilézzük és kisebb kockákra vágjuk, majd a finomra aprított és olajon megfuttatott  hagymára  helyezzük.  Miután  átpároltuk a  húst,  sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, valamint a babérleveleket. Néhány perc pirítást követően öntsük fel kb. 2,5 liter vízzel, vagy húslével, tegyük bele az elõzõleg egy éjszakán keresztül áztatott babot, és fõzzük addig, míg a hús és a bab csaknem megpuhult. Ekkor adjuk hozzá a provence-i fûszerkeveréket (kakukkfű, oregánó, zsálya, bazsalikom, borsikafű) a mustárt, a kockára vágott pritamin paprikát, a felszeletelt póréhagymát, gombát, padlizsánt és cukkinit, valamint az egészben hagyott, magozott olajbogyót.
Utolsó frissítés ( 2013. november 02. )
 
Vaddisznóleves gazdagon PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2013. július 28.
  • 1 kg vaddisznólapocka
  • 2-3 ek kacsazsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 kis fej zellergumó
  • 40 dkg csicsóka
  • 25 dkg fehérbab
  • 2 tk pirospaprika
  • 2 db érett paradicsom
  • 2 db babérlevél
  • 2 tk provance-i fűszerkeverék
  • 1 dl száraz fehérbor
  • só, bors
Az apróbb kockákra vágott vaddisznó lapockát megpirítjuk a zsiradékon, majd sózzuk, megszórjuk a paprikával és kevés őrölt feketeborssal, aztán hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és zúzott fokhagymát, amivel ismét a zsírjára pirítjuk. Ekkor kerül bele a feldarabolt paradicsom és a zöldségek, valamint az előző este beáztatott fehérbab a babérlevéllel.
Utolsó frissítés ( 2013. szeptember 14. )
 
Szarvasgulyás gombával és zöldfűszerekkel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2013. március 09.
  • 1 kg szarvaslábszár és/vagy lapocka
  • 1 cs vegyes leveszöldség
  • 1 kisebb zellergumó
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg mangalica zsír
  • 1-2 ek csemege pirospaprika
  • 1-2 dl hámozott paradicsom vagy házi lecsó
  • 1 dl vörösbor
  • 1 tk őrölt kömény
  • 3 db babérlevél
  • 2-2 szál friss vagy 1-1 tk szárított kakukkfű, rozmaring és majoránna
  • 30 dkg friss vagy 3 dkg szárított erdei gomba
  • 20 dkg hántolt árpa (aki nem szereti használhat helyette tarhonyát)
  • só, bors

A húst kisebb darabokra vágjuk, majd a felhevített zsiradékon fehéredésig pirítjuk. Ekkor megszórjuk a pirospaprikával és egy teáskanálnyi őrölt feketeborssal, majd hozzáadjuk a finomra vágott vagy lereszelt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, amivel fedő alatt, időnként megkeverve lassan a zsírjára pirítjuk. Ha a hús és a hagyma által kiadott folyadék már elpárolódott, hozzáadjuk a paradicsomot (vagy a a jó minőségű házi lecsót), sóval, babérlevéllel és köménnyel ízesítjük, majd felengedjük annyi vízzel, amennyi jól ellepi és fedő alatt, közepes lángon tovább főzzük. Ezalatt a zöldségeket és a gombát megpucoljuk, illetve a húshoz hasonló darabokra felaprítjuk. Ha szárított gombát használunk, azt előbb áztassuk be meleg vízbe, majd 1/2-1 óra múlva a friss gombával azonos módon kezelhetjük. Én jelen esetben szárított shitake gombát használtam, aminek jellegzetes, fokhagymára emlékeztető íze tovább gazdagította a levest, de a vargánya, tinóru vagy kucsmagomba íze szintén csodákat művelhet vele.

Utolsó frissítés ( 2013. március 11. )
 
Karácsonyi fácánleves PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapallo G. Gyula   
2009. december 18.
  • Karácsonyi fácánleves2 db fácán comb nélkül
  • 1 db szárzeller
  • 2 db szárított paradicsom
  • 40 dkg vegyeszöldség
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg csiperke gomba
  • 25-30 dkg zöldborsó
  • 1 kis darab szárított gyömbér
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 0,5 dl konyak, vagy érlelt borpárlat
  • só, bors
A megtisztított, megmosott fácánokat egy megfelelő méretű fazékban feltesszük főni annyi hideg vízben amennyi jól ellepi őket. Ha felforraltuk, a habot leszedjük róla, majd megsózzuk, borsozzuk és beletesszük az egész gyömbért, valamint a felaprított szárított paradicsomot. Fedő alatt addig főzzük tovább, amíg a fácán megpuhul. Ekkor kivesszük a levesből és hülni hagyjuk, a felszeletelt zöldségeket, gombát, hagymát, és a kifejtett zöldborsót pedig belefőzzük a levesbe.
Utolsó frissítés ( 2009. december 19. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 Következő > Utolsó >>

Eredmények 11 - 20 / 31