Written by -ka-pír-
|
csütörtök, 23 október 2014 |
There are no translations available
 - 20 kg szarvaslapocka vagy comb
- 5 kg sertés lapocka
- 5 kg sertés zsírszalonna
- 60 dkg só
- 45 dkg őrölt csemegepaprika
- 15 dkg erőspaprika,
- 5 dkg őrölt feketebors
- 5 dkg fehérbors
- 5 dkg őrölt kömény
- 30 dkg fokhagyma
- 3 tk nátrium-benzoát
- 40 m sózott sertésbél
A húsokat és a zsírszalonnát csíkokra vágjuk, majd nagylyukú darálón ledaráljuk. Az így kapott darálthúst összekeverjük a kétféle paprikával, a többi fűszerrel, a zúzott fokhagymával, a sóval, valamint a nátrium-benzoáttal. (Pikánsabbá tehetjük még a masszát 2-3 citrom reszelt héjával, illetve 40-50 dkg szárított paradicsom aprítékának hozzákeverésével.) 24 órán át pihentetjük a bekevert kolbászhúst, majd jó szorosan betöltjük az előzőleg beáztatott és kimosott konyhakész sertésbélbe. Az így elkészített kolbászokat hideg füstön 2-3 napig füstöljük, majd hűvös száraz helyen tároljuk fogyasztásig. Füstölés nélkül sütve vagy főzve, frissen is fogyasztható különböző köretekkel a savanyúkáposztától a polentáig. |
Last Updated ( csütörtök, 23 október 2014 )
|
|
Written by Kapalló G. Gyula
|
péntek, 17 október 2014 |
There are no translations available
 - 25 dkg finomliszt
- 15 dkg vaj
- 4 ek tejföl
- 1 ek cukor
- 1 késhegynyi só
- 1 kk szódabikarbóna
- 50 dkg sütőtök
- 3-4 ek vegyes virágméz
- 1-1 késhegynyi őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió (ízlés szerint bármelyik elhagyható)
- 1 db tojássárgája
- 1 dl tejszín
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (4-es fokozat) és betesszük sülni, a nagyobb darabokra vágott sütőtököt. Ezalatt a hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, a szódabikarbónával és a sóval, majd a tejföl hozzáadásával tésztává gyúrjuk. Az így kapott pitetésztát 30 percig pihentetjük a hűtőben, majd kinyújtva kibélelünk vele egy közepes méretű kivajazott piteformát. A tészta alját megszúrkáljuk egy villával, sütőpapírt teszünk rá, arra pedig kb. 2 maréknyi szárazbabot, hogy a tészta ne hólyagosodjon fel az elősütés során. Ha ezzel megvagyunk, az előmelegített sütőben félig megsütjük a tésztát. Az időközben megsült tököt kikaparjuk egy kanállal a héjából, egy tálban hozzákeverjük a mézet, a tejszínt, a tojássárgáját és a fűszereket, majd beletöltjük az elősütött (halvány rózsaszín) pitetésztába, amit további 20-25 perc alatt készre (aranysársára) sütünk. Ha elkészült, mindenképp várjuk meg amíg teljesen kihűl, mert csak így lehet majd szépen szeletelni. Tejszínhabbal, vanília fagylalttal tovább fokozhatjuk az ízorgiát.
Borajánló:
2012-es évjáratú félédes hárslevelűt, 2013-as félédes muskotályt vagy édes szamorodnit ajánlok hozzá fogyasztani bármelyik évjáratból. |
Last Updated ( csütörtök, 23 október 2014 )
|
|
Written by -ka-pír-
|
szombat, 20 szeptember 2014 |
There are no translations available
 - 50 dkg szarvaskolbász
- 50 dkg barna csiperke
- 50 dkg pritamin paprika
- 50 dkg vöröshagyma
- 1 csokor friss vagy 1 ek szárított kakukkfű
- só, bors
- 1 csomag fém vagy bambusznyárs
A kolbászt ujjnyi darabokra vágjuk, a paprikát és a hagymát hasonló forma szeletekre. A gomba tönkjét kitörjük vagy kivágjuk, kalapjának bőrét lehúzzuk. A paprikát, hagymát és gombát jól megsózzuk, megborsozzuk és meghintjük szárított vagy friss kakukkfűvel.
|
Last Updated ( szombat, 20 szeptember 2014 )
|
|
Written by -ka-pír-
|
vasárnap, 14 szeptember 2014 |
There are no translations available
 - 50 dkg spagetti
- 20 dkg főtt-füstölt szarvassonka
- 1 ek olíva olaj
- 5 dkg vaj
- 2 szál zöldhagyma vagy egy csokor snidling
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl olaszrizling
- 2 dl tejszín
- 6 db tojássárgája
- 1 cs kakukkfű
- 10 dkg reszelt parmezán
- só, frissen őrölt bors
A felhevített olaj-vaj keveréken kissé megpirítjuk az apróbb kockákra vágott főtt-füstölt szarvassonkát, majd hozzáadjuk a felaprított zöldhagymát és fedő alatt összepároljuk vele. Ezután gyakori kevergetés mellett hagyjuk az egyészet a zsírjára pirulni. Ha ezzel is megvagyunk, a keletkezett pörzsanyagokat a bor hozzáadásával feloldjuk a serpenyő aljáról, majd belereszeljük a mártásba a fokhagymát és beleöntjük a tejszínt. Az egészet jól összeforraljuk 1-2 perc alatt, majd levesszük a tűzről és frissen őrölt borssal fűszerezzük. A mindeközben al dentére (fogkeményre) főzött spagetti tésztát leszűrjük és összeforgatjuk az elkészített szósszal.
|
Last Updated ( vasárnap, 14 szeptember 2014 )
|
|
Written by -ka-pír-
|
péntek, 22 augusztus 2014 |
There are no translations available
 - 5 dl cukrozott habtejszín
- 2 cs vaníliáscukor
- 4-5 ek kókuszlikőr vagy más tejszínes likőr
- 15-20 dkg vegyes erdeigyümölcs (málna, szeder, áfonya, eper)
- 1 ek méz
- 3-4 ek zabpehely
A jól behűtött tejszínt robotgéppel elkezdjük felverni, belekeverjük a vaníliás cukrot és pár perc alatt kemény habot készítünk belőle. Ezután hozzákeverünk még 4-5 evőkanálnyi kókuszlikőrt, majd kisebb kelyhekbe kanalazzuk az ízesített tejszínhabot és a fagyasztó szekrényben egy éjszakán át dermesztjük. Tálalás előtt egy serpenyőben 1 evőkanál mézet karamellizálunk, hozzáadjuk a zabpelyhet és összeforgatjuk, hogy mindenütt bevonja azt a méz, majd hagyjuk kihűlni. |
Last Updated ( péntek, 22 augusztus 2014 )
|
|
|
|
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>
|
Results 57 - 65 of 399 |