• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Hírek arrow Gasztrohírek arrow III. Zsindelyes Pálinka és Népi Gasztronómiai Fesztivál - szeptember 2-5.
III. Zsindelyes Pálinka és Népi Gasztronómiai Fesztivál - szeptember 2-5. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Koren István   
2009. augusztus 31.
A tavalyi nagy siker után idén szeptember 2. és 5. között még több programmal és érdekes látnivalóval rendezik meg Érpatakon a Zsindelyes Pálinka és Népi Gasztronómiai Fesztivált.

Idén is leteszi névjegyét a Zsindelyes Pálinkafőzde a fesztiválozók asztalára. Az esemény fő célja az, hogy színvonalas népművészeti programokat vonultasson fel, és ezzel bemutassa, milyen gazdag hagyományokkal rendelkezik országunk. Ennek jegyében lesz póni bemutató a Mészáros testvérek jóvoltából, néptánc, jó ebédhez szóló nóta, de nem marad ki a programból a főzőverseny és az Érpataki Asszonykórus sem.

A négynapos fesztivál eseményeinek jelentős, és a nagyközönség számára leginkább látványos része szeptember 5-ére koncentrálódik, de szeptember 2-án, mintegy nyitó eseményként elindul Vasi Csaba triatlonista, aki a tavalyi fesztivál alkalmából megrendezett Pálinka a Vidékfejlesztésben c. konferencián megalakult Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pálinkaútat teszi meg futva, úszva és kerekezve, sportágához híven letriatlonozva. Az útjához bárki csatlakozhat, aki kedvet érez egy kis futáshoz, úszáshoz, vagy éppen kerékpározáshoz. Vasi Csaba szeptember 2-án indul el Újfehértó Fő teréről a Rio Ház elől, délután 14:00 órakor és majd a fesztivál területére fog futva megérkezni szeptember 05-én 18:00 órára, a hősiesen teljesített 363 km megtétele után.

Szeptember 4-én a Pálinkamustra kerül a pálinka fesztivál terítékére, mely az észak-alföldi lakossági pálinkafőzdék versenye, a benevezett pálinkákat a zsűri szigorú szakmai kritériumok alapján (technológiai korrektség, gyümölcs jellege, íz tisztaság, harmónia) értékeli majd.  Eredményhirdetésre és a díjak átadására 2009.szeptember 5-én 18:00 órától kerül sor.

A fesztivál legizgalmasabb napján, szeptember 5-én számos népművészeti kiállító mutatja be kínálatát, a gasztronómia kedvelői pedig a kistérségi főzőversenyen bizonyíthatják hozzáértésüket. A megmérettetésre benevezett városok és falvak különleges feladatot kapnak: az ételeket az adott tájegységre leginkább jellemző alapanyagokból kell elkészíteni. A csapatok egységes főzőhelyet kapnak a Zsindelyestől, amit aztán településükre jellemzően díszítenek fel.

A szervezők nem feledkeznek meg a gyerekekről sem, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik leghíresebb karikatúristája: Téjlor készít folyamatosan érdekes képeket a kis apróságokról. A népi játszóházban az apróságok megismerkedhetnek őseink játékaival. Azokkal a szórakoztató eszközökkel, melyek lassan már a feledés homályába merülnek, pedig kézség-, kézügyesség-, logikus gondolkodás fejlesztési lehetőségük jelentős mind e mellett kiváló szórakozást nyújtanak a gyerekeknek és kellemes kikapcsolódást biztosítanak a szülőknek. Így a népi játszóház területén a következő játékokkal ismerkedhetnek meg a fesztivál legfiatalabb látogatói: fa körhinta, lovagi torna, diótörő, hordólovaglás, célba dobás, ütlegelő, csirke pofozó, lengőteke, patkó dobás, horgászat. Természetesen a modern játékok is rendelkezésre fognak állni a III. Zsindelyes Fesztiválon, hisz egy korszerű vidámpark is szórakoztatja majd a látogatókat.

Mindeközben, a már említett fellépők mellett számos nagykoncert várja az érdeklődőket: Roxan, Neoton Sztárjai, Bikini és a Hooligans. A fesztivál egyik fő attrakciója a 15:00 órától színpadra lépő - TV2 Popdaráló c. műsorából már jól ismert - StarMachine zenekar lemezbemutató koncertje lesz, akik együtt lépnek fel az érpataki asszonyokkal. Ők már közösen többször koncerteztek a budapesti szórakozóhelyeken és akkor fogalmazódott meg a gondolat, egy közös lemez készítésére, mely nyáron elkészült, így ennek a premierje lesz látható és hallható a III. Zsindelyes Fesztiválon.  

A pálinkával foglalkozó események az elmúlt években jelentek meg a szabadidős programok palettáján, és hamar népszerűek lettek, ami nem is csoda, hiszen kellemes környezetben, értő ajánlással, valódi magyar gyümölcsből készült hungarikumot kóstolhatnak az oda látogatók. Így lesz ez a Zsindelyes Pálinka és Népi Gasztronómiai Fesztiválon is.


Fellépőink közül:

zizi labor

StarMachine feat. Érpataki Asszonykórus
2008. őszén Budapest egyik legexkluzívabb szórakozóhelyén a Jam Pub-ban lépett fel először közösen a StarMachine zenekar az Érpataki Asszonykórussal (Arany Páva Díjas, Kiváló Aranyminősítéssel rendelkező népdalkör). A koncert olyannyira jól sikerült, hogy már ekkor megfogalmazódott az együttes tagjaiban és az asszonyokban az a gondolat, hogy közösen egy lemezt kellene készíteniük, melyen a legnagyobb magyar slágereket dolgozzák majd fel.

   
zizi labor

Az elképzelés tett követe, így 2009. április 24-én stúdióba vonultak az asszonyok a zenekarral együtt, ahol a feljátszott dalokra az érpatakiak vokáloztak vagy éppen a verzéket énekelték fel. A kis lemeznyi anyag elkészült, melyen olyan jól ismert dalok szerepelnek, mint a Nyár van, a 8 óra munka, vagy éppen a Bikini együttes egykori slágere a Ki visz haza?

   

Természetesen egy saját szerzemény is megtalálható a lemezen Csini a lány címmel, melyben egy komplett fúvós szekció működik közre. A lemezre az ország egyik legismertebb lemezlovasa DJ Szatmári is készített egy remixet. Így az országban ezt az egyedülálló produkciót először a Zsindelyes tanyán láthatja az, aki kilátogat a III. Zsindelyes Fesztiválra szeptember 05-én.

   
cimbaliband

Cimbaliband
A CimbaliBand cimbalom-harmonika vezette formációja úttörő kezdeményezésnek számít. E két hangszer harmóniája, valamint az ezeket kísérő ének, hegedű, tambura, nagybőgő és derbuka alkotják a CimbaliBand egyedi hangzásvilágát. Ez a kizárólag akusztikus hangszereken megszólaló, mély gyökerekből táplálkozó, ám nagyon is mai, friss és lendületes zene olyanokat is megragad, akik egyébként nem állnak közel a népzenéhez.

   
bürkös

Bürkös Zenekar
Az országosan is méltán ismert és elismert, Nagykállóból indult Bürkös Zenekar kapta az idén a Nagykálló Kultúrájáért díjat. Küldetésük a népi hagyományok ápolását, fenntartását, továbbadását jelenti.

   
everdance

Everdance Táncszínház
A médiából felénk áramló táncáradat kapcsán azt hihetnénk, hogy már mindent láttunk. Mi azonban tudjuk, hogy nem.Az Everdance minden és egyik sem. Az Everdance-ben megtalálható minden, ami tánc, minden ami zene, minden ami színház, és minden ami élet.
Gazdagon ötvözi a Step, Ballet, Jazz, Társastánc, Show tánc,  Hip - Hop és magyar néptánc elemeket.

   
neoton

Neoton Sztárjai
Hazánkban nagy valószínűséggel nagyítóval sem lehetne olyan embert találni, akinek a Neoton Família neve nem mondana semmit sem. Megannyi nagyszerű sláger fűződik a nevükhöz, a nemzetközi sikerekről nem is beszélve.

   
bikini

Bikini
1997-ben új albummal és nagyszabású, régi Budapest Sportcsarnokban rendezett koncerttel tért vissza az együttes. S azóta is működik. Ahogy azt a zenészektől megszokhattuk, sok-sok előadással, valamint olyan új lemezekkel és dalokkal, amelyek nyugodtan a régiek mellé állíthatóak.

   
bikini

Hooligans
A Hooligans gyökereiben már akkor is létezett, mikor a Szerencsen élő tagok még csak 16 évesek voltak. Persze más névvel, egy árnyalattal más stílusban, de létezett: azt a formációt még Ramses-nek hívták és inkább funkysabb volt, mint rockosabb. Ma számos zenei díj és közönségsiker után senkinek nem kell bemutatni a zenekart, melyet Érpatakon üdvözölhetünk.

   


A részletes program:

zsindelyes, fesztivál, érpatak, újfehértó

 

Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2009. augusztus 31. )
 
< Előző   Következő >