Írta: Kapalló G. Gyula
|
2011. január 12. |
Helyszín: Borssó Bistro, Budapest, Királyi Pál u. 14. Időpont: 2011. január 27. csütörtök 19 óra Részvételi díj: 11900 HUF/fő Asztalfoglalás: +36 1 7890975
Menü: Édeskömény mousse lazackaviárral, kenyér chips-szel (hozzá:Mandolás Furmint 2007), Quinoa brick tésztába töltött rozmaringos báránnyal (Mandolás Frumint 2003), Rostonsült libamáj mákos nudlival és japán gyömbérrel (Édes Szamorodni 2007), Királyrák bor sabayonnal és balzsamecettel ízesített ízesített karfiol pürével (Késői Szüret 2007), Marha steak csicsóka variációkkal és parajjal (Pintia 2006 Toro D.O. (Spanyolország), Rákóczi túrós (5 puttonyos aszú 2003) | Egyéb: A borvacsora alatt élő jazz zenével kedveskedünk vendégeinknek. |
Írta: Kende
|
2011. január 12. |
Helyszín: Matias borozó 7773 Villány, Baross Gábor út 81. Időpont: 2011.01.22 18 óra Részvételi díj: 6 000,- Ft/fő Asztalfoglalás: 06 70 380 3759–es telefonszámon Menü: köszöntőital (Kékfrankos rozé ’09), Zöldséges sült rizottógolyó parmezánmártással (hozzá: Badacsonyi szürkebarát ’08), Briósban sült kacsa konfit krémes kakukkfűmártással (Zöldveltelíni ’08), Póréhagyma velouté, lazac grawlaxszal (Chardonnay (hordós) ’09), Roston sült borjúgerinc libamájjal töltött sült raviolival és mogyorós erdeigomba raguval (Cabernet Franc ’07), Birsalmás borkrémmousse (Cirfandli ’09) | Egyéb: élő jazz zene Török Renáta jazz-kvintettel |
Írta: -ka-pír-
|
2011. január 12. |
A miskolci közmondások közül országosan ismertté vált a „Pislog, mint a miskolci kocsonya", vagy „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka". A szólás elterjedésében nemcsak a szájhagyomány, hanem két emléktárgy is szerepet játszott. Az egyik egy miskolci kiadású képeslap. A másik fontos tényező pedig egy miskolci emléktányér volt. A két világháború között több száz, talán több ezer tárgy, és képeslap vitte hírül a kocsonya történetét. De hogy az eset megtörtént-e, vagy pislogott-e a kocsonyában a béka, mind a mai napig nem derült ki. Az viszont igen, hogy a miskolciaknak régtől fogva kedvelt eledele volt, s mint ilyet, a „sokadalmakon", vásárokon kívül a korcsmákban, vendéglőkben is feltálalták. A kocsonya a XVIII. században a miskolci piacon és vásáron a házi készítésű étkek közé tartozott. Az a későbbi történet, amely megteremtette a legenda alapját, egy évszázaddal későbbre, a XIX. századra datálódik. Lényege pedig az, hogy egy borospincébe megdermedni lerakott kocsonyába beleugrott, majd benne is maradt egy béka. A figyelmetlen pincér így tálalta fel az étket - mint borkorcsolyát - a vendégnek, aki döbbenten, de mégis kellő humorral vette tudomásul, hogy a sertésköröm mellől egy pislogó béka néz vele farkasszemet. A történet híre így terjedt el képeslapok és ajándéktárgyak formájában.
A kocsonya legendája több mint fél évtizeddel ezelőtt újraéledt. Kocsonyabál, kocsonya-fesztivál, kocsonyafőző-verseny és kocsonyaüzlet is vonzza már a helyben lakókat, s azokat, akik az ország más tájairól érkeznek a rendezvénysorozatra, mely az idén, február 18. és 20. között kerül megrendezésre.
|
Írta: Kapalló G. Gyula
|
2011. január 12. |
VI. MAGYAR BOROK BÁLJA
2011. FEBRUÁR 26. Boscolo New York Palota 1073 Budapest Erzsébet körút 9-11,
A rendezvény fővédnöke: MÁDL DALMA asszony, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete
A bál háziasszonya: BORBÁS MÁRIA
A Borbál Party Service és a Pannónia Női Borrend szervezésében, hagyományosan, immár hatodszor kerül sor arra a bálra, melynek főszereplője a magyar bor. Résztvevői között a legjelesebb honi bortermelőkkel és neves borkedvelőkkel találkozhat.
MAGYAR BOROK BÁLJA 2011 MENÜ- ÉS BORSOR
Összeállította: BUCSEK ANDRÁS mesterszakács
Garamvári Vencel - Chateau Vincent Prestige Brut - Chateau Vincent Revolution Rose
Köszöntő falatkák:
Tokajicum - Darázskő Furmint 2008
Tárkonyos gyöngytyúk pástétom dióolajos salátacsokorral
Vacsora:
Légli Ottó - Bányászó Olaszrizling 2008 Mandulás vajjal töltött pisztráng-tekercs zellerkrémmel és zeller ostyával
Sebestyén Csaba - Ivánvölgyi Kadarka 2009 Konfitált kacsacomb tepertős fokhagymával, céklarőzsével
Heimann - Cabernet Franc 2007 Szarvasérmék gesztenyetortával, forró meggyel
Royal Tokaji – 5 puttonyos Tokaji Aszú Birsalmás 2005 Variációk birsalmára, menta fagylalttal
Előzetes jegyrendelés lehetséges az alábbi e-mailben:
Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges
vagy az alábbi honlapon található űrlap kitöltésével:
http://www.borbal.hu/
A belépő ára:
50.000.+ áfa / fő |
Utolsó frissítés ( 2011. január 12. )
|
Írta: -ka-pír-
|
2010. május 07. |
2010. június 17 és 20. között tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre a VinAgora Nemzetközi borverseny. A verseny tagja a "Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetségének" (VinoFed), továbbá megszerezte a meghatározó nemzetközi, szakmai szervezetek, az OIV (Nemzetközi Szőlő és Bor Szervezet) és az UIOE (Nemzetközi Borász Szövetség) védnökségét. A borversenyhez kapcsolódóan 2010. július 3-án kerül megrendezésre a 3. VinAgora Borgála, amely a nagyközönségnek teremt lehetőséget a verseny és az ott indult borok megismerésére.
|
|