Written by Éliás Tóbiás
|
szerda, 19 március 2008 |
There are no translations available
1 kg régi burgonya- 10-15 dkg liszt
- 2 fej vöröshagyma
- 10-15 dkg zsír
- só
A néprajzi irodalomból tudjuk, hogy az a bizonyos "egy tál dödölle", amit a kedves gyermekdalból ismerhetünk, Magyarország dél-dunántúli térségében igen elterjedt mindennapi étel volt egykor. Egyszerû összetevõi és magas energiatartalma miatt gyakran készítették a parasztasszonyok nehéz fizikai munkát végzõ férjeiknek, családjuknak, egészen addig, amíg ki nem fogyott a verembõl az elõzõ évben eltárolt "ó-krumpli". S ennek egészen egyszerû volt oka: a friss és ropogós újkrumpliból, aminek kicsi a keményítõ és nagy a víz tartalma, ezt a tésztát nem lehet összeállítani. De hogyan is készül valójában ez a dödölle? |
Last Updated ( péntek, 21 március 2008 )
|
|
Written by Georginno
|
vasárnap, 11 november 2007 |
There are no translations available
1 liter víz- 25 dkg kukoricadara
- 15 dkg kecskesajt, vagy juhtúró
- Olaj, vagy vaj a sütéshez
A világ egyik legegyszerûbb és legfinomabb köretéhez felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a kukoricadarát, majd folytonos keverés mellett, közepes lángon, 10-12 perc alatt készre fõzzük. Ha nincs elõttünk óra, akkor zárjuk el a tûzhelyet, amikor a kása már elég sûrû, de még lefolyik a fakanálról. Ekkor keverjük hozzá az elmorzsolt kecskesajtot, vagy juhtúrót és az egészet öntsük ki egy sütõpapírra, vagy egy olajjal kikent tepsibe, majd egy spatulával, vagy egy széles pengéjû késsel simítsuk el a tetejét. Akkor az igazi, ha sikerül 1,5-2 cm vastagra elegyengetni. Ezután hagyjuk kihûlni és megdermedni. Néhány óra elteltével, vagy akár másnap, vágjuk fel tetszõleges formájúra a polentát, majd kevés olajon, vagy vajon pirítsuk meg a darabok mindkét oldalát. Grillrácson is csodálatos eredményt érhetünk el vele. Érdekes gasztro-történeti tény, hogy alapvetõen Erdélyben is ugyanúgy készítik ezt az õsi paraszti eledelt, mint Toscanában, vagy a Pó-síkságon. Én általában köretnek adom, de kiadóssága miatt fokhagymás tejföllel, vagy különbözõ mártásokkal fõételként is jól megállja a helyét. |
Last Updated ( szerda, 21 november 2007 )
|
|
Written by -ka-pír-
|
szombat, 06 október 2007 |
There are no translations available
- 1 kg burgonya
- 10 dkg vaj
- 1 citrom
- 2 csokor zöldhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, bors, szerecsendió
- 10 szem pirított dió
A burgonyát megmossuk és héjában megfõzzük úgy, hogy ne legyen túl puha. Ha ezzel megvagyunk, megtisztítjuk és kockacukortól kissé nagyobb darabokra vágjuk. A vajat felolvasztjuk egy nagyobb tûzálló tálban, vagy sütõedényben és megfonnyasztjuk benne a zöldhagymák karikára vágott fehér részét, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a hagyma felaprított zöld részét, a petrezselymet, a citrom reszelt héját, valamint az õrölt fûszereket és a sót. 1-2 perc múlva beleforgatjuk fûszeres vajunkba a burgonyadarabokat a tetejére diógerezdeket helyezünk és 10-15 percre elõmelegített sütõbe helyezzük a tálat (ha van rá lehetõség, grillezõ fokozatot is használhatunk, hogy a dió jobban megpírújon a burgonya tetején). Végül a sütõbõl kivéve locsoljuk meg az egészet a citrom kifacsar levével. Szolidabb, kevésbé fûszeres sültekhez adjuk köretként, de bundázott zöldségekhez, rántott camamberthez is kítünõ, sõt böjti napokon akár önállóan is megállja a helyét.
|
Last Updated ( szombat, 06 október 2007 )
|
|
Written by -ka-pír-
|
csütörtök, 04 október 2007 |
There are no translations available
- 2db szikkadt zsemle
- 8 dkg libazsír
- 1 db vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 db tojás
- 2 ek tejföl
- 6 dkg liszt
- só, bors, szerecsendió
A szikkadt zsemléket apró kockára vágjuk és 4 kanál olvasztott libazsírban megpirítjuk. Hozzáadjuk a lereszelt vöröshagymát, a finomra vágott petrezselyemzöldet és sóval, borssal, szerecsendióval fûszerezzük, majd hagyjuk kihûlni. Ezt idõ alatt készítünk a 2 tojásból, lisztbõl, tejfölbõl és a megmaradt zsírból egy könnyû tésztát, amibe belekeverjük a pirított fûszeres zsemlét. Az így kapott masszából kanállal gombócokat szaggatunk, és lobogó sós vízben fõzzük készre. Azon melegében adjuk köretünket vadashoz, illetve egyéb, bõ szósszal készült húsételekhez.
|
Last Updated ( csütörtök, 04 október 2007 )
|
|
|