• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Szabadidő
Szabadidő
A Magyar Tudományos Akadémia Bora 2013 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: MTA   
2013. február 18.
 
Magyarország szinte összes jelentős borvidéke 57 pincészetének és borászatának 151 bora közül választották ki a bort kedvelő és ahhoz értő tudósok, valamint az MTA elnöke által felkért hivatásos borászok azt a 6 nemes nedűt, amely az idén negyedik alkalommal rendezett bormustrán elnyerte a „Magyar Tudományos Akadémia Bora 2013” elismerő címet. A szigorú szakmai előírásoknak megfelelő, minősített borversenyként elismert rendezvénnyel az Akadémia a magyar bor hírnevének öregbítéséhez kíván hozzájárulni. 
 A borászok az idei pályázati kiírásban meghatározott értékhatár alapján megállapított felső, illetve középkategóriában nevezhettek legjobb boraikkal. A felső kategóriában a pincészetekből kikerült fehér-, vörös- és desszertborokat rangsorolták a borbírók, a középkategóriában pedig a fehér- és a vörösborok mellett a rozékat értékelték. A „Magyar Tudományos Akadémia Bora” rangját, a verseny növekvő népszerűségét mutatja, hogy a 22 magyar borvidék közül 17-ből érkezett nevezés, az elbírált borok száma pedig 11-gyel nőtt a tavalyihoz képest. A legtöbb borral, összesen 34-gyel Tokajból neveztek. Villányból 32, Szekszárdról és Egerből pedig 15-15 tétel érkezett az ítészek poharaiba. 
 
 A felső kategória fehérborai közül a Garam-mente (Muzsla-hegy) borvidékéről, Bott Frigyes pincéjéből származó, 2011-es évjáratú Fantázia nevű házasítás lett az első. A bor tíz napig héjon áztatott, 40 százalék rajnai rizling, 40 százalék hárslevelű felhasználásával készült. E két, a pincészet kedvencének számító fajtát 20 százalék fahordóban spontán módon erjedt és érlelt olaszrizling – és némi maradékcukor – tette kerekebbé.
 
A villányi Tiffán Ede és Zsolt Lucia nevű, 2008-as merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon házasításából készített bora kapta a legtöbb pontot a felső kategória vörösborai közül. A bor az adott évben kétharmadrészt a Kopár-dűlőből, egyharmadrészt az Ördögárokból és Sterntalból (Csillagvölgy) került ki. Stílusát a Kopár-dűlő határozza meg, amelyet kiválóan egészít ki az Ördögárok merlot-ja, valamint a finom, dús, érett tanninú sterntali 25 százalék cabernet franc és 10 százalék cabernet sauvignon. A borban azonban egyértelműen érezhető a 65 százaléknyi merlot dominanciája.
 
A felső kategóriába nevezett desszertborok közül az Úri Borok Pincészetének 2003-as Tokaji Muskotály Aszú Eszenciája nyerte el a megtisztelő címet. Ez a különlegesség a Szent Tamás-dűlő termése, 100 százalékban sárgamuskotály szőlőből készült. A bor ízében, illatában szépen hordozza a fajtajelleget. Magas cukortartalmával szép egyensúlyt alkot magas savtartalma. A botritisz- (botrytis cinerea) jelleget kiegészíti a kajszibarackra jellemző íz- és illatvilág a muskotály fűszerességével keveredve. Igazán kiváló desszertbor, de önállóan fogyasztva is kifejezetten ajánlott.
 
A középkategória fehérborai között pontszámegyenlőség miatt két tokaji – a Château Dr. Kovács Grand Cru pincészet „Tokaji Keményítő” nevű 2009-es évjáratú furmint félszáraz bora, valamint a Royal Tokaji Borászat 2011-es Tokaji Furmintja – kapott első díjat. Ez utóbbi a száraz alkategóriában lett győztes. Félig fahordós és félig tartályos erjesztésű bor házasításából készült. Szőlővirág, gyümölcsök és friss mogyoróillat kíséri. Ízében száraz, de simulékony, kellemes gyümölcsösséggel és hosszú, fajtajelleges lecsengéssel. Az érett egrest és az élénk, friss zamatokat szépen kikerekítik a hordóból származó komponensek, a hosszú, szép, érett savakkal keretezett lecsengés. A félszáraz/félédes alkategóriában nyertes „Tokaji Keményítő” testes, de nem nehéz bor. Tiszta, karakteres, igazi „tokaji” ízvilágú, ásványos. Gyümölcsös jegyei közül a nyári alma illata és a birs zamata emelkedik ki. A határozott  savgerincet harmonikussá szelídíti  az alkohol.
 
A középkategóriás vörösborok versenyében a szekszárdi Tüske Pince 2009-es Merlot 5BB-jét, a rozék közül pedig a Hajós–Bajai borvidék KOCH Borászat pincészetéből kikerült Hajós–Bajai Kékfrankos Rosét ítélték a legjobbnak a borbírók. A Merlot 5BB késői szüretelésű, 22-23 Celsius-fokon erjesztett merlot. A tétel kisebbik része egy-másfél esztendőig érlelődött, kétharmad töltésű 5 hektoliteres fahordókban. Ezzel a borászati technológiával sikerül megőrizni a szőlő fajtajelleges aromáit. Tömény, erőteljes ízek és a velük együtt járó némileg emelkedettebb alkoholtartalom jellemzi. A Hajós–Bajai Kékfrankos Rosé ideális fekvésű és kiváló adottságú területről, kézzel szüretelt alapanyagból készült redukciós technológiával. Fiatalos lendülete, tavaszt idéző zsongása és friss gyümölcsös illata teszi széppé. 

Az idei bormustra legfontosabb megállapításait összegezve Niszkács Miklós, a Magyar Bor Akadémia nevében kiemelkedőnek minősítette a desszertborok mezőnyét és dicsérte a felső kategóriás vörösborokat is. A rozéboroknál a szokásoknak megfelelően most is szűkebb volt a választék, de a borbírák ennek ellenére több szép, üde borral is találkozhattak. Mind a vörös-, mind a fehérboroknál meglehetősen magas volt az alkoholtartalom, a testesebb cabernet franc pedig szinte mindig maga mögé utasította a cabernet sauvignont.
 
 
Utolsó frissítés ( 2013. február 19. )
 
Bükki Vadas-Boros napok a Diósgyőri Várban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Koren István   
2008. szeptember 15.

Szeptember 12-én és 13-án ismételten megrendezésre kerültek a Bükki Vadas-Boros napok!  A színvonalas rendezvénysorozat alkalmával a Bor és Vad lelkes csapata - az előző évhez hasonlóan - ismét benevezett  a vadfőző versenyre. Korhű, középkori receptek alapján  készült menüsorunkat a Benke László séf és Galabos Lajos zenészből álló zsűri ezúttal az előkelő harmadik hellyel jutalmazta.

 

A harmadik helyezett Bor és Vad csapat
 
A receptek a bővebben után olvashatóak!
Utolsó frissítés ( 2008. szeptember 17. )
 
Attila Vendégház PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. június 08.

A festői szépségű Egerszalók központjában biztosít szálláslehetőséget az Attila Vendégház komfortos szobákban összesen nyolc fő részére, 2500 Ft/fő/éjszaka ártól.

A közeli fürdőkomplexum külföldön is igen elismert gyógyvizével és a Bükk csodálatos mikroklímájával az idelátogatók igazi felüdülést nyerhetnek itt akár már néhány nap leforgása alatt is.

 További információk:

 06-70/378-4023 

Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges  

Utolsó frissítés ( 2008. június 08. )
 
Egri Korona Borház PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2008. április 08.

Az Egri Korona Borház az egri borvidéken, az egerszalóki hõforráshoz vezetõ úton, Kerecsend és Demjén falvak között található.

A Magyarországon szinte egyedülálló technológiájú borászati vállalkozás nem csak magas minõségû borok elõállításával foglalkozik, hanem hasonlóan a francia chateaukhoz vagy az ausztrál winerykhez, borkóstolók és nívós szakmai rendezvények lebonyolítását, a borturizmus felvirágoztatását tûzte ki célul. Melegkonyhás étterem, bormintabolt, nyáron pedig szabadtéri borharapó várja a vendégeket.  

 

Utolsó frissítés ( 2009. február 21. )
 
Szikra Borszaküzlet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2008. február 15.
A borkedvelõk nagy örömére újabb színvonalas választékot felvonultató borszaküzlet nyílt meg Miskolcon, az észak-magyarországi régió történelmi borkereskedõ városában.  Az Újgyõri Fõtértõl két percnyire található hangulatos üzlethelyiségben Zábreczky Zoltán tulajdonos maga várja a borkultúra és az igényes borfogyasztás iránt érdeklõ vásárlókat.
 
Utolsó frissítés ( 2009. február 21. )
 
Fehér Szikla Vadászház PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Mano   
2007. szeptember 12.

A Fehér Szikla Vadászház Magyarország egyik legészakabbra fekvõ pontján, a Zempléni-hegység szívében épült, ablakaiból csodálatos panorámát kínál a hegység jellegzetes tájaira. A teljesen új épület, a helyben bányászott fehér kõzetbõl, a kitermelt kõ helyére épült, így szinte organikusan simul bele a hegy testébe. Érdekes történelmi tény, hogy az errõl a helyrõl származó vulkáni-üledékes kõzetbõl építették a középkor végén Kassai Dómot is.

A szálláshelyhez kapcsolódó 500 hektáros vadaskert, a háborítatlan csend és nyugalom tökéletes kikapcsolódásra nyújt lehetõséget. További különlegességet nyújtanak a terület vadászati lehetõségei, melyet szervezett formában biztosítanak az érdeklõdõ vendégek számára.

Fehér Szikla Vadászház
Fehér Szikla Vadászház


Egyéni vendégek kiszolgálása mellett a helyszín nagy fogadóhelyiségeinek köszönhetõen kitûnõen alkalmas például vállalati tréningek, illetve több napos encounter foglalkozások  lebonyolítására is.

A vadászház vendégei a környezettel harmonikusan kialakított, 2- és 3 ágyas, fürdõszobás, pótágyazható szobákban szállhatnak meg. A szobákban televízió, telefon és minibár található. A 11 szoba összesen 27 vendég kényelmes elhelyezését teszi lehetõvé.

A Fehér Szikla 40 fõs, hangulatos étterme széles választékú magyaros étlappal, házias készítésû ételekkel, és vegetáriánus kínálattal igyekszik vendégei kedvében járni, tavasztól õszig, pedig kerti grill lehetõség is igénybe vehetõ.

További szimpatikus opció, hogy a szálláshelyen üdülési csekket is elfogadnak, továbbá öt éjszaka után egy éjszakát ingyenesen vehetünk igénybe. A nyugdíjasok, még további 10%-os kedvezményt kaphatnak az árból. A helyben nyújtott szolgáltatások mozgáskorlátozottak számára is igénybe vehetõek.

A vadászház õrzött parkolóval rendelkezik, mely akár buszok befogadására is alkalmas.

Fehér Szikla Vadászház
Fehér Szikla Vadászház


Programlehetõségek:

Egyéb, igény szerinti programok megszervezése (Hollóházi Porcelángyár, Füzéri Vár, Kandó-hegyi ametiszt lelõhely, Füzérkajatáni kovabánya, Kastélyok (Bózsva, Füzérradvány, Kéked), Nagy-Milic "Kék Túra"

Elérhetõség, megközelítés:

Fehér Szikla Vadászház:
3997 Füzérkomlós, Hollóháza

Tel.:    06-47-340-032 , 06-47-340-202
Fax:    06-47-540-006
Mobil:    06-30-925-4011 , 06-30-456-8636
Web:    http://www.idegenvezeto.hu/szallashelyek/feherszikla 

 Image

Utolsó frissítés ( 2007. szeptember 14. )
 
Szüreti Nap Tállyán - 2007 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Selion   
2007. szeptember 05.

Tállya Község Önkormányzata szeretettel meghívja a Bor és Vad olvasóit a 2007. szeptember 15-én megrendezésre kerülõ Tokaj-hegyaljai Vigaszságok Szüreti Nap rendezvényre

Részletes programajánlóért és a meghívóért kattintson a Bõvebben gombra! 

Utolsó frissítés ( 2007. szeptember 05. )
 
Bükki Vadas-Boros Napok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Selion   
2007. szeptember 03.

bográcsozás
Bográcsozás
A Bor és Vad csapata szeretettel meghívja minden kedves olvasóját, és barátját a Diósgyõri várban szeptember 14-15-én megrendezésre kerülõ Bükki Vadas-Boros Napokra.

A Vadas-Boros Napokon gasztonómiai bemutatókkal, fõzõversennyel,  kóstolással, bormustrával és egyéb, gyerekeknek szóló programokkal készülnek a szerverzõk.

Részletes programok a "Bõvebben" után! 

Utolsó frissítés ( 2007. szeptember 04. )